Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Perceken múlt a tragédia a thai barlangban

Perceken múlt a tragédia a thai barlangban

Fellélegzett a világ, amikor kiderült: sikerült kimenteni a thai focicsapat összes tagját, akik még június 23-án rekedtek a Tham Luang barlangba. A különleges mentőakció pillanatairól eddig nem sokat lehetett tudni, mostanra viszont egyre több részlet derült ki arról, hogyan hozták felszínre a tinédzsereket. Így az is: majdnem tragédia történt a mentés utolsó napján.

Hosszú hónapokba fog telni, amíg minden egyes részlet a helyére kerül a thai focicsapat megpróbáltatásairól. Thaiföldön most még az eufóriáé a hangulat: az egész ország ünnepli a mentőcsapatok hősies küzdelmét, akik emberfeletti munkával hozták ki a gyerekeket és edzőjüket a Tham Luang barlang mélyéről.

Ez a videó akkor készült, amikor az utolsó búvár is elhagyta a bejáratot:

A “Vaddisznók” mindegyike most is kórházban volt, és ezen a héten még biztos ott lesznek, mert a lehetséges fertőzések miatt megfigyelés alatt tartják őket. Mostanra az is kiderült, hogy az első hírekkel ellentétben egyáltalán nem volt náluk ennivaló, amikor leereszkedtek a mélybe. A thai egészségügyi minisztérium szerint a csapat tagjai megtalálásukig, azaz

kilenc napig semmit nem ettek,

de szerencsére vízhez jutottak, így tudtak túlélni. Ehhez képest csoda, hogy átlagosan csupán két kilót fogytak fejenként. Persze megmérni csak a kórházban tudták őket, és sokat számított, hogy a mentőalakulatok azonnal juttattak nekik ételt.

Önkéntesek ünnepelnek a mentés utolsó napján. Fotó: Ye Aung Thu/AFP/Europress

A gyerekeket a kórházban fokozatosan szoktatják hozzá az ennivalóhoz, először csak tejhez hasonló, fehérjében és tápanyagban gazdag italt kaptak, de az első csoport tagjai közül néhányan már ehettek csokoládékrémes kenyeret. Ők egy üvegfalon keresztül beszélhettek a szüleikkel is, de a hétfőn és kedden kimentett csapattagoknak még várniuk kell, amíg az orvosok megbizonyosodnak róla, hogy semmilyen komoly fertőzésük nincs. Az első napokban egyébként napszemüveget hordtak, hogy a szemük fokozatosan szokjon hozzá a napfényhez.

A minisztérium szerint a fiúk viszonylagos jó állapotukat edzőjüknek, a 25 éves Ekkapol Ake Chantawongnak köszönhetik, aki a csoport tagjai közül utolsónak hagyta el a barlangot.

„Csak dicsérni tudom, mert nagyon jól gondját viselte a gyerekeknek” – tette hozzá.

Kilenc napig semmit sem ettek, de vizet tudtak inni a gyerekek. Fotó: AFP/Europress/Royal Thai Navy

Nemcsak a focicsapat, hanem a mentőalakulat tagjait is kezelni kellett, hiszen az emberfeletti munkában sokaknak megsérültek a végtagjai, ráadásul egész napokat töltöttek a hideg vízben.

„Néhányan fertőzést kaptak, megfáztak, influenzásak lettek. Pszichológusok is segítik őket, hogy feldolgozzák a történteket” – mondta az egyik orvos.

Búvárok tragédiája

A mentés vége után egy nappal már arról is egyre több részlet kezd napvilágot látni, hogy pontosan mi történt a barlang mélyén, és hogyan hozták felszínre a gyerekeket. Az akcióban rengeteg külföldi búvár is részt vett, mert Thaiföldön nem volt annyi szakember, mint ahányra szükség lett volna. Az „elit csapat”, akik felszínre segítették a gyerekeket, 18 emberből állt, de az akcióban több mint ezren vettek részt, nem beszélve a rengeteg önkéntesről, akik főztek, mostak a katonákra, vagy akár ingyenes masszázst ajánlottak fel.

A mentést a tragédia sem kerülte el. A thai haditengerészet egyik tagja, Saman Gunan életét vesztette, amikor kifogyott az oxigénpalackja.

A mentés közben életét vesztett Saman Gunan. Forrás: Thai haditengerészet

„A mentőakció nehézsége, mértéke és veszélyessége példa nélküli volt” – jellemezte az elmúlt heteket Glen McEwen, az ausztrál szövetségi rendőrség ázsiai részlegének vezetője.

A 20 tagú ausztrál csapat tagja volt az orvos is, aki utolsóként hagyta el a barlangot. Richard Harris aneszteziológust „csendes és kedves” emberként jellemezték társai, aki egy percig sem gondolkozott azon, hogy felajánlja-e a segítségét, pedig személyes tragédia nyomasztotta.

Harris akkor tudta meg, hogy súlyosan beteg édesapja meghalt, amikor kijött a barlangból.

Az ausztrál búvárok árulták el azt is, hogy a mentés az utolsó pillanatokban majdnem tragédiába torkollott. A 12 gyereket és edzőjüket már kihozták, de a barlangrendszer még tele volt a mentőcsapat tagjaival, amikor elromlott a fő szivattyú, és a járatok hirtelen elkezdtek megtelni vízzel.

Még szerdán is szivattyúzták a vizet a járatokból. Fotó: Patipat Janthong/AFP/Europress

Körülbelül százan még másfél kilométer mélyen dolgoztak, amikor az ausztrál búvárok kiabálást hallottak, és fejlámpák sokasága kezdett el feléjük futni.

„A fő vízpumpa nem működött, a víz nagyon gyorsan kezdett el emelkedni, és mindenki rohant, hogy magasabb területre kerüljön, mielőtt nagyobb baj történik” – mondta az egyik névtelenséget kérő ausztrál búvár. Csak a szerencsén múlt, hogy mindenkinek sikerült időben kijutnia.

Thai kisiskolások a kimentett gyerekek fotójával. Fotó: AFP/Europress/Tang Chhin Sothy

Hat óra a vízben

A mentési munka oroszlánrésze abból állt, hogy a mentőcsapatoknak meg kellett tisztítaniuk azt a körülbelül 3,2 kilométeres szakaszt, amely a bejárattól a hármas számú kamráig vezetett, ahol létrehozták az utolsó alaptábort. Innen már csak a legképzettebb búvárok mentek tovább a fiúkért, hiszen a fennmaradó út nagy része víz alá merült.

Az akció legveszélyesebb részét éppen ez a szakasz jelentette a fiúknak, akik közül sokan úszni sem tudtak, mégis meg kellett tanulniuk a búvárfelszerelés használatát, és az átláthatatlan, sáros vízben, néhány helyen rendkívül szűk kamrákban kellett előrejutniuk.

A hármas kamrából még három kilométerre volt a barlang bejárata. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP/Europress

Minden gyerek arcmaszkot és búvárpalackot kapott, és egy kötéllel az elöl haladó búvárhoz volt kötve, valamint a háta mögött is jött egy felnőtt. A thai miniszterelnök azt már kedden közölte, hogy

a gyerekek szorongásgátló gyógyszert kaptak, hogy ne essenek pánikba,

de nem kábították el őket. A csapat tagjainak sok helyen teljesen a víz alá kellett merülnie, de abban a pillanatban, ahogy szárazabb részre értek, hordágyra helyezték őket és csatárláncban adták őket tovább. A hatóságok szerint a gyerekek egyenként négy-hat órát voltak vízben, miközben kimentették őket.

Illusztráció arról, hogyan hozták ki a gyerekeket.

A mentőcsapat tagjai naponta több mint nyolc órát töltöttek egy kis darabka, csúszós földön, úgy várták, hogy rájuk kerüljön a sor, és tovább adhassák a hordágyat.

„Ha bármelyikük is rosszul végezte volna a munkáját, a hordágy leesett volna” – mondta az egyik búvár.

Nem hibáztatják az edzőt

Nem csoda, hogy amikor az utolsó ember is elhagyta a barlangot, mindenki hatalmas üdvrivalgásban tört ki. A thai rendőrök még szerdán is fotókat készítettek magukról a bejáratnál, miközben a hatóságok még mindig pumpálták kifelé a vizet, a felszerelések nagy részét pedig még csak akkor szállították el a helyszínről.

Az egyik mentőautó megérkezik a Chiang Rai városban található kórházba. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP/Europress

Az eufória elmúltával a hatóságok valószínűleg arra is kíváncsiak lesznek, hogy miért mentek le a gyerekek a barlangba, ahol táblák figyelmeztettek az esős idő veszélyeire. Ebben kulcsfontosságú lesz az edző vallomása, aki a csapatból utolsóként hagyta el a helyszínt. A 25 éves férfit mindenesetre hősként ünneplik Thaiföldön, hiszen annak ellenére, hogy ő vitte a fiúkat a mélybe, nélküle valószínűleg nem élték volna túl a három hetes bezártságot a gyerekek.

Borítókép: Tang Chhin Sothy/AFP/Europress