Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem bérelhettek úszósávot a melegek, egymillióra büntették a budai uszodát

Nem bérelhettek úszósávot a melegek, egymillióra büntették a budai uszodát

Jogerős ítélet hozott a Fővárosi Törvényszék az ügyben: a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nek fizetnie kell, mert elutasította az Atlasz LMBTQ Sportegyesület sávbérlését.

Az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület tavaly feburárban a Háttér Társaság támogatásával az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, a MoM Sport Uszodát üzemeltető cég ugyanis elutasította, hogy úszósávot adjon bérbe nekik. A civilek a tizenharmadik alkalommal megrendezett Atlasz Sportnapra vették volna bérbe a sávot. Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta: egy LMBTQ sportszervezetről van szó – írja a Hvg.hu.

A lap a Háttér Társaság közleménye alapján úgy foglalta össze az ügyet: a MOM Sport Uszoda üzemeltetője azzal érvelt, hogy a megnövekedett vendégszám állt az elutasítás hátterében. Az EBH ugyanakkor már tavaly augusztusban megállapította, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok ezt egyáltalán nem támasztják alá. Az eljárás során az EBH azt is megállapította, hogy

a cég az uszoda házirendjét utólag igazította jogi érveléséhez.

Az EBH határozata kimondta, hogy jogsértés történt és egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az uszodát, amely a központi költségvetést gazdagítja.

Viszont a XII. Kerületi Önkormányzat, az uszodát üzemeltető kft. tudólajdonosa az EBH döntése ellen bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett a Fővárosi Törvényszéken, de ott az EBH határozatát helybenhagyták, az uszodának pedig ki kell fizetnie az egymillió forint bírságot és honlapjának nyitóoldalán közzé kell tennie a határozat szövegét.

„Bízunk benne, hogy a döntés hatása a konkrét eseten is túlmutat. Egyetlen köz- vagy magánintézmény sem utasíthatja el a sportolni vágyó LMBTQ embereket” – idézte végül a Hvg.hu Banach Nagy Milánt, az Atlasz Sportegyesület ügyvivőjét.

Borítókép: Budapest Pride, 2018 / Fotó: Mónus Márton / MTI