Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megrázó telefont kapott az ausztrál orvos, miután végzett a thai focisták mentésével

Megrázó telefont kapott az ausztrál orvos, miután végzett a thai focisták mentésével

Richard Harris hátra maradt a fiúkkal és az életét kockáztatta, hogy megmentse őket.

Alig hogy véget ért a fiatal focisták mentése a thaiföldi Tham Luang barlangból, a speciális mentési tapasztalatokkal rendelkező ausztrál orvos, Richard “Harry” Harris

telefont kapott arról, hogy édesapja elhunyt.

A hírt Harris főnöke, a mentésekkel foglalkozó MedSTAR klinikai igazgatója, Andrew Pearce is megerősítette. Ahogy a Daily Mailnek fogalmazott:

Mély szomorúsággal tölt el minket, hogy Harry édesapja tegnap éjjel eltávozott, nem sokkal a thaiföldi mentőakció sikerét követően.

Pearce szerint Harris nemsokára hazatér Ausztráliába, és a családjával tölti a gyászidőszakot, illetve a jól megérdemelt pihenőjét.

Az 53 éves, 30 év merülési tapasztalattal rendelkező Harris doktor részvétele elengedhetetlen volt a küldetés sikere érdekében.

Többi közt ő javasolta, hogy először a legyengült gyerekeket hozzák ki a búvárok a barlangból, és csak utána az erősebb fiúkat. Kiszámolta azt is, pontosan mennyi szorongásgátlót adjanak a focistáknak, hogy ne essenek pánikba a szűk járatokban. A mentés megkezdése után pedig vállalta, hogy a gyerekekkel marad három napig az akció teljes időtartama alatt.

Harris három haditengerésszel az utolsók közt hagyta el a barlangot.

Bár sikerült mindenkit kimenteni a barlangból, a mentés utolsó pillanatait sem kerülte el a tragédia veszélye. Részletes beszámolónkat ide kattintva olvashatják.