Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Követhetetlen, hogyan lesz Budapesté a 2023-as atlétikai világbajnokság

Követhetetlen, hogyan lesz Budapesté a 2023-as atlétikai világbajnokság

Egy későbbi olimpiai pályázat miatt is fontos a sportvilág egyik legnagyobb eseményének a megrendezése, de egyelőre csak annyi a biztos, hogy Orbán Viktor nagyon akarja ezt a vébét.

Budapest a fő esélyese a 2023-as atlétikai világbajnokságnak

kürtölte tele a sajtót az Inside the Games nevű, a nagy sporteseményekkel meglehetősen mélyen foglalkozó oldal. Ezt eddig is sejteni lehetett, az oldal hírével pedig nem lettünk sokkal okosabbak arról, hogyan is választják ki a rendezőt.

Budapest már tavaly jelezte, hogy meg szeretné pályázni a 2023-as vébét, csak éppen pályázat nincs.

A lap arról írt, hogy a meghirdetett pályázati folyamat helyett sokkal inkább egy informális, egyeztetéseken alapuló kiválasztás során derül ki, hol lesz öt év múlva a világbajnokság. Az Inside the Games szerint három város érdeklődik, de csak Budapestet nevezték meg konkrétan, Barcelonát pedig csak pletyka szintjén említik. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) meg sem akarja nevezni, hogy kik pályáznak a 2023-as eseményre.

A Rákóczi hídnál építendő atlétikai stadion pályázati győztes terve Forrás: NAPUR Architecht

A cikk szerint az IAAF vezetői azt remélik, hogy a szövetség tanácsának (ez a legfőbb testület) július végi ülésére egy várost tudnak javasolni a rendezésre. Ha erre a testület rábólint, akkor megnevezik a várost, de csak novemberben lesz belőle hivatalos rendező az Inside the Games szerint. A lap azt írja, csakis európai város jöhet szóba, hiszen a 2019-es (Katar, Doha) és a 2021-es (USA, Eugene) házigazda is más kontinensről került ki, márpedig eddig arra sem volt példa, hogy két egymást követő atlétikai vébé közül az egyik ne Európában legyen. Az IAAF elnöke, Sebastian Coe is azt mondta, hogy valószínűleg európai város lesz a rendező.

„Az IAAF kizárólag arról dönt július végén, hogy milyen pályázati folyamattal kívánják kiválasztani a 2023-as világbajnokság rendezőjét.

A rendező kilétéről majd csak decemberben születik – leghamarabb – döntés”

– ezt már Gyulai Márton, a hazai szövetség főtitkára válaszolta a Zoom.hu kérdésére. A sportvezető az MTI-nek is beszélt a 2023-as vébéről és azt mondta, az IAAF most partnereket keres, akiket “célirányosan választ ki, s akikkel együtt dolgozik, irányítva, segítve a kandidálást. A végén pedig egy szakértő testület tesz javaslatot a megfelelő minősítések alapján a tanácsnak, a cél, hogy már csak egy várost nevezzen meg. A tervek szerint a tanács a július 26-27-i ülésen fogadja el ezt a pályázati eljárást”.

Az IAAF-ot is kerestük a kérdéseinkkel, de a korábbiakkal ellentétben nem kaptunk választ a megkeresésre. Pedig korábban (tavaly ősszel) azt válaszolták, hogy idén januárban kezdik meg az egyeztetéseket, idén év elején pedig azt mondták, valamikor év közben nyitják meg az egyeztetéseket.

A szövetség azzal az indokkal törölte el a korábbi pályázatosdit, hogy az túl nagy költséget jelentett a jelentkezőknek, illetve túl sok csalódott vesztes maradt. Ugyanezt az érvelést hallottuk akkor is, amikor elfogytak a pályázók a 2024-es olimpiára és így egyszerre jelölték ki a 24-es és a 28-as helyszínt, Párizst és Los Angelest. Valójában arról lehet szó, hogy – ahogy szinte minden nagy nemzetközi sportesemény esetében – az IAAF választásai körül is korrupciós vádak merültek fel.

Csakhogy, amint a fenti válaszok mutatják,

teljesen átláthatatlan folyamattá vált

a vb-rendező kiválasztása.

Például Gyulai Mártontól sem kaptunk arra választ, hogy a magyar sport- vagy politikai vezetők egyeztettek-e idén a 2023-as vébéről az IAAF-fal. Vagyis nem lehet hivatalosan tudni, hogy a magyar szándék hol tart.

Persze az egyértelmű, hogy Budapest meg akarja rendezni a 2023-as eseményt, ami egészen jó előkészület lenne egy későbbi, leginkább 2032-es olimpiai pályázathoz. Az biztos, hogy Orbán Viktor nagyon akarja az atlétikai vébét, mert a helyszíne, a Rákóczi hídnál felépítendő stadion a 2024-es olimpiai pályázatban is kiemelt helyet kapott. Mutatjuk, mi utal arra, hogy – hasonlóan a 2017-es vizes-vb-hez – a kormányfőnek nagyon fontos az újabb nagy sportesemény: