Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hat éve még az ötödosztályban védett, ma a világ harmadik legdrágább kapusa

Hat éve még az ötödosztályban védett, ma a világ harmadik legdrágább kapusa

A Premier Leauge-ben igazán könnyű kitűnni angol kapusként, ugyanis elég kis számban képviseltetik magukat a belga, francia, spanyol, lengyel stb. riválisokkal feltöltött angol bajnokságban. Azok, akik teljesítményükkel is kiemelkedtek, tulajdonképpen ott vannak az oroszországi vb-n. Közülük Jordan Pickford az első számú, annyira, hogy már a komplett vb-mezőnyből is kiemelkedik. Pedig a most Anglia szerte ünnepelt vb-hős kapus 2016-ig nem is játszott az élvonalban, hat éve például még az angol ötödosztályban védett. Ma viszont már ő minden idők legdrágább angol kapusa, a 25 millió fontot ráadásul még jóval oroszországi világbajnokságon nyújtott teljesítménye előtt fizették ki.

Fotó: AFP/Europress

„Félénk fiúnak tűnt, de a gólvonalon állva átalakult, és magabiztos fickó vált belőle.

Elképesztő, hogy a csapatunktól a vébéig mindössze hat év telt el.

Büszkék vagyunk rá, sosem gondoltuk, hogy egykori kapusunk lesz a válogatott alapembere” – nyilatkozta Pickford korábbi klubja, az ötödosztályú Alfreton Town elnöke, Wayne Bradley.

Bár az európai topbajnokságokban, pláne az angolban, olyan összegekkel adják-veszik a játékosokat, hogy ésszel nem lehet felfogni, az összeg mégis jelzésértékű. Nemzetközi összevetésben is csak két kapusért fizettek többet Pickfordnál, a Manchester City játékosáért, Edersonért (39 millió fontért vette meg a City) és a ma már a PSG alkalmazásába kerülő, sokak szerint a világ legjobb kapusának tartott Gianluigi Buffonért (47 millió fontért vette emg anno a Juventus).

 

Ha a világbajnokságokat nézzük, szintén ott van a legjobb három között, legalábbis eredményességben, hisz eddig rajta kívül csak két kapus érezhette, milyen elődöntőt játszani vb-n, Gordon Banks még 1966-ban (ő döntőt is játszhatott, világbajnok is lett) és Peter Shilton 1990-ben. Amikor egyébként kiderült, hogy a liverpooliak mennyit fizetnek Pickfordért, épp Shilton vette védelmébe, mondván, Pickford bőven megéri a 25 millió fontot.

Fotó: AFP/Europress

A másik kapusnak, Nick Pope-nek is jó szezonja volt (csapata, a Burnley épp közvetlenül az Everton előtt végzett a legutóbbi kiírásban), a harmadik nevezettnek, Jack Butlandnek nem annyira, kiesett a Stoke Cityvel, ennek ellenére egy csöppnyivel előrébb van a rangsorban Southgate-nél. Pickford viszont azzal, hogy szó szerint és átvitt értelemben is be lett árazva, és ezután egy jó PL-szezont hozott le, jelzett Southgate-nek, hogy nem törik össze a teher alatt, ráadásul a tesztidőszakot is jól teljesítette. Egy Németország elleni 0-0-val debütált 2017 november 10-én, és idén márciusban sem kapott gólt Hollandiától. A kapitány ugyan még bedobta Butlandet Olaszország ellen, a vb-t megelőző Nigéria elleni felkészülési meccsre is Pickfordot nevezte a kezdőbe, és ezzel eldőlt, hogy az Everton játékosa lesz az egyes Oroszországban.

David Seaman a vb előtt azt nyilatkozta, hogy nincs sok különbség Pickford és a keret harmadik kapusa, Jack Butland között, de ma már valószínűleg ő is az előbbi mellett döntene, ha látta az evertonost Belgium, Kolumbia vagy Svédország ellen. Íme, egy kis emlékeztető:

 

Igaz, a belgák gólja után elővették, vagy inkább kicsit megráncigálták, sokak szerint elérhette volna Adnan Januzaj lövését, ha picit magasabbra nő. Még az ellenfél kapusa, Thibaut Courtois is poénkodott, az egyébként 14 centivel magasabb belga kapus később mentegette magát.

„Soha nem gúnyolódnék a magasságán, egyetlen kapusnak a magasságán sem. Szerintem ő egy kiváló kapus. Én csak annyit mondtam, hogy védeni tudta volna a lövést, ha magasabb kicsit.”

Tény, Butland 196, Pope 191 centis, David James 194, Paul Robinson 193, David Seaman 191, a keretből kimaradó Joe Hart pedig 193 cm magasra nőtt (Pickford a maga 185 centijével kifejezetten alacsony kapusnak számít). Ők lehet, hogy elérték volna, ahogy Courtois, viszont cikkünk megjelenésének pillanatában Angliának még van esélye döntőbe jutni, Belgiumnak már nincs. De Januzaj gólja szép volt.

Így viszont Pickford elmondhatja magáról, hogy 20 év óta ő az első angol kapus, aki tizenegyest védett egy mindent eldöntő párbajban Eb-n vagy vb-n, és ő az egyese annak az angol válogatottnak, amely 22 év után először volt képes tizenegyespárbajt nyerni jelentős tornán. Mindkét sorozatot Kolumbia ellen adták át a múltnak.

Southgate egy elődöntőt már elbukott

Huszonkét éve a hazai rendezésű Eb-n az angolok a spanyolok legyőzése után jutottak az elődöntőbe. A döntő nem jött össze, mert a legjobb négy között Németország kiverte Angliát, szintén tizenegyespárbaj után, úgy, hogy a hat angol rúgó közül csak egyvalaki hibázott, a jelenlegi szövetségi kapitány, Gareth Southgate.

Ezek a tények nem azért fontosak az angoloknak, mert két sorozatnak is véget vetettek, hanem, mert már egyre kevesebb szurkoló nézi görcsbe rándulva a mérkőzéseket, hogy vajon mikor jön a potyagól. Pickfordnak nem volt még olyan nagy hibája, mint például Seamennek Ronaldinho góljánál a 2002-es vb-n, vagy Peter Shiltonnak 1973 októberében Lengyelország ellen (ami Anglia vb-részvételébe került), vagy David Jamesnek elég gyakran.

Nem ezek miatt, de Pickfordnak nem angol, hanem dán példaképe van, nevezetesen Peter Schmeichel, aki ugye tiszteletbeli angol.

„A modern kapusok prototípusa. Gyors, a nehéz helyzetekben pedig jó döntéseket hoz”

– dicsérte Southgate.

Lehet azt mondani, hogy Pickford még csak két éve szokja a Premier League légkörét, vagy, hogy még csak nyolcszor szerepelt a válogatottban, ráadásul a kvalifikációt Hart melózta végig (Butland kapott egy meccset, amikor már mindegy volt), de ahogyan az Everton kapusa véd a vb-n mutatja, hogy épp az a típus, aki mély vízben lubickol a legjobban, és, aki alig várja, hogy éljen a felkínálkozó lehetőséggel.

Fotó: AFP/Europress

A kapus a szó legpozitívabb értelmében egyszerű ember, persze, profi, csak a feladatra koncentrál stb., de nincsenek sztárallűrjei, és nem produkálja magát feleslegesen a pályán, mint néhány elődje.

A mai angol válogatottnak többek között éppen az az erőssége, hogy úgy tud eredményes lenni, hogy nincs igazán nagy világsztár a soraiban. Hol van már David Bekcham, Steve Gerrard, Frank Lampard, vagy az aranylabdás Michael Owen? Egy éve már Wayne Rooney sincs, csak, hogy a közelmúltból válogassunk.

Viszont velük ellentétben ezek a játékosok ma a döntőért játszanak, amire legutóbb 1990-ben volt példa, a 185 centis Peter Shiltonnal a kapuban.

 

Jordan Pickford karrieríve

A még mindig csak 24 éves kapus 2011-ben kapott profi szerződést nevelőegyesületétől, a Sunderlandtől, amely 2012-től szinte félévente kölcsönadta. 2012-ben még csak egy hónapra búcsúztak el tőle, hogy a Darlingtonnál edződjön, de Pickford tovább maradt, olyan jól ment neki, hogy a szerződést meghosszabbították. 2013 februárjában szintén csak egy hónapra engedték el az ugyancsak ebben a ligában szereplő Alfreton Townhoz, hogy aztán az időszak lejárta után itt is meghosszabbítsák a szerződést.

2013 augusztusában már a negyedik vonalba (Legue Two), a Burton Albionhoz került kölcsönbe – kétszer is. A Sunderland ide-oda rángatta, pár meccsen már leülhetett a nevelőegyesülete kispadjára, de pályára nem lépett, 2014 februárjában pedig ismét csak egy hónapos időszakra került a Carlisle United (szintén League Two), hogy aztán megint meghosszabbítsák a megállapodást.

2014 júliusban élhette át először, milyen egész szezonra szóló szerződést kötni, a harmadik vonalban szereplő (League One) Bradford city csapatához került, egy évvel később pedig már a Preston North End színeiben kezdte a Championshipet (miután kölcsönadták). A Prestonnál szintén jól ment neki, a Sunderland újfent visszahívta, de már nem engedte el, a 2016-os bajnokság második felét már a Premier League-ben töltötte.

Hogy nem egy reménytelenül liftező kapusról van szó, azt jelzi, hogy Pickford 2009-től rendre meghívót kapott a korosztályos válogatottakba, és nem a kispadra hívták. U16, U17, U18, U19, 020, 021 – hol többet, hol kevesebbet, de mindenhol védett.

A Sunderland azonban a 2016/2017-es idény végén kiesett PL-ből, de Pickford szerencséjére a klub ismét elengedte, de már nagyon nehezen, 25 millió fontért szerződhetett Liverpoolba az Evertonhoz. A Sunderland pedig még további 5 millió fontot harcolt ki a kapus teljesítményétől függően. Pickford az Európa-ligában is védett, de csapatával nem jutott tovább a csoportból.