Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fordulat: már a kormány is megemelné az otthonápolási díjat a minimálbér összegére

Fordulat: már a kormány is megemelné az otthonápolási díjat a minimálbér összegére

Egy nappal az otthonápolás anyagi és jogi elismeréséért küzdő, ennek érdekében pedig már csaknem 30 ezer aláírást összegyűjtő civilekkel összehívott kormányzati tanácskozás előtt a jelek szerint az Orbán-kabinet hozzáállása hirtelen megváltozott a kérdéshez, sőt 180 fokos fordulatot vett.

A múlt héten az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén a Fidesz-KDNP-s tagok és a kormány képviselője még lesöpörték az asztalról azt az ellenzéki javaslatot, amely jelentősen megemelte volna a súlyos betegséggel vagy fogyatékossággal élő családtagjukat otthon ápolók juttatásának összegét.

Az erről szóló, a 2019-es költségvetéshez – a Jobbik és az MSZP által külön-külön is benyújtott – módosító indítványt a kormánypártok múlt héten még elutasították.

Ezután nyújtott be hétfőn három ellenzéki képviselő – Varju László (DK), Bősz Anett (független) és Varga-Damm Andrea (Jobbik) – külön törvénymódosító indítványt a kérdés rendezéséről, de már nem a költségvetési törvényhez, hanem a Munka törvénykönyvéhez kapcsolódóan. Ebben két dolgot javasolnak:

  • Ismerjék el munkaviszonynak azt az időt, amely alatt a hozzátartozó ápolási díjra jogosult
  • Emeljék meg az ápolási díj összegét a minimálbér 100-180 százalékára

Ezután most szerdán, egy héttel később a kérdést nemrég még lesöprő költségvetési bizottságban már érezhetően megváltozott a testületben többségben lévő kormánypárti képviselők hozzáállása a kérdéshez – mondta a Zoom.hu kérdésére a bizottság DK-s elnöke, Varju László.

Varju szerint a kormánypárti politikusok végre „fogékonynak mutatkoztak” a kérdés rendezésére, és úgy tűnik, készek támogatni mind a munkaviszonyként történő elismerést, mind pedig az ápolási díj összegének emelését – vagyis még arra is van esély, hogy az ellenzékiek törvénymódosítója átmenjen a Parlamentben.

Mi ez, kinek jár és mennyi?

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Alapösszegű ápolási díjra jogosult, aki súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti személy ápolását, gondozását végzi. A neki járó alap ápolási díj havi bruttó összege 2018-ban 32600 Ft. Ennél magasabb, emelt összegű ápolási díjra jogosult, aki fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végzi, de a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeinek nem felel meg. A neki járó emelt ápolási díj havi bruttó összege 2018-ban az alapösszeg 150 százaléka, bruttó 48900 Ft. Ennél is magasabb, kiemelt összegű ápolási díjra jogosult, aki olyan személy gondozását, ápolását végzi, akinek – a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján – rehabilitációja nem javasolt, ezen belül egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes, illetve olyan hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, aki után a magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel folyósítják. A részére folyósítandó kiemelt ápolási díj havi bruttó összege 2018-ban az alapösszeg 180 százaléka, bruttó 58680 Ft.

Úgy tűnik azonban, hogy szét kell bontani két részre a kérdést: a munkaviszonyként történő elismerés a könnyebben, gyorsan megszavazható rész, míg az összeg megemelésének a 2019-es költségvetésbe, annak tervezett jövő pénteki végszavazása előtti megvalósítására már alighanem nem lesz mód, csak majd az őszi ülésszakban egy újabb módosítóval.

Addig tisztázni kell az érintettek pontos körét és az emelés szükséges költségvetési vonzatát.

Varju szerint első körben ők azt javasolják, hogy a különösen nehéz helyzetben lévő, 24 órás otthonápolási munkát végzők ellátását emeljék meg, ami az ő számításuk szerint éves szinten nem jelentős, 6-8 milliárd forintos pluszkiadást jelentene a költségvetésben, de a kormány máshogy számolhat, mert 40 milliárdos forrásigényt emlegetnek, úgyhogy itt még pontosítani kell a számítás módszertanát.

Jó hír a civileknek

Az, hogy a kormány a korábbi elutasítás után fogékonynak tűnik a kérdés kezelésére, mindenképpen jó jel azoknak a civil szervezeteknek, akik korábban a Kossuth téren tüntetéssel, illetve egy jelenleg is zajló online petícióval hívják fel a figyelmet arra, hogy az otthonápolás munka, amit meg kell fizetni, és el kell ismerni.

A Parlament előtti tüntetés a múlt héten Fotó: Zoom.hu

A Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület, a Csak Együtt Van Esély Csoport és az aHang platform ennek érdekében múlt héten, a költségvetés általános vitájának első napjára időzítve a Parlament előtt tartottak demonstrációt, aláírásgyűjtésük pedig sikeresnek mondható, mert a célként kitűzött 45 ezerből már csaknem 30 ezer támogató aláírást már összeszedtek.

A szervezetek csütörtökön egyeztetnek a kormány képviselőivel a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által felkínált találkozón. A minisztert ezen az egyeztetésen Bódiné Pajor Mariann főosztályvezető, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Csepely Balázs kabinetfőnökképviseli majd. A Zoom.hu információi szerint a tárgyalódelegáció előáll azzal az ígérettel, hogy a fent vázolt módon, két lépcsőben megtörténhet az otthoni ápolást végzők anyagi és jogi elismerése.

Ha az egyeztetés mégis eredménytelenül zárulna, a civilek már előre jelezték: újabb tüntetést szerveznek a Parlament elé, július 16-ra.

A kormányoldal ígérte egyébként nem másnak, mint a Fidesz-KDNP saját, évekkel ezelőtti, még ellenzéki pártként tett javaslatának megvalósítása lenne – immár kormányzati pozícióban. A 24.hu írt arról, hogy 2004-ben két fideszes képviselő, Mátrai Márta és Szabó Erika benyújtott egy határozati javaslatot, ami a civilek mostani követelését, az ápolási díj minimálbérhez való kötését szorgalmazta. Sőt, akkoriban az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete 50 ezer aláírást gyűjtött össze ugyanezért. Az 50 ezer szignóval megtámogatott javaslat mégsem ment át annak idején a Parlamenten, mert a szavazásnál a korabeli jegyzőkönyv szerint az akkori kormánypártiak – az MSZP és az SZDSZ politikusai – tartózkodtak. Mégis, amikor a téma tavaly is előjött, az akkor kormányon lévő Fidesz-KDNP már nem sietett megoldani a problémát: az erőforrástárca akkor az apró lépésekben történő, kevéssé érdemi díjemelést támogatta.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: AFP/Europress