Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Felfüggesztett börtönnel megúszta Henrietta, aki törvénytelenül árulta petesejtjeit

Felfüggesztett börtönnel megúszta Henrietta, aki törvénytelenül árulta petesejtjeit

Extrém hosszú, négy éve tartó bírósági per végére tett pontot szerdán a Fővárosi Törvényszék. Emberi test tiltott felhasználásával és ehhez kapcsolódóan közokirat-hamisítással, s csalással vádoltak meg hét embert. W.-né Henrietta, az ügy elsőrendű vádlottja törvénytelenül próbálta meg eladni petesejtjeit. Rajta kívül öt másik nő és egy férfi ellen emeltek vádat, akik közvetlenül az elsőrendű vádlottól szereztek volna a megtermékenyítéshez szükséges petesejtet. Utóbbiaknak egy vágyuk volt: bármi áron, de végre szülők lehessenek.

Pénzt kért a petesejtekért cserébe

A tárgyaláson maga az ügyész húzott határvonalat az elsőrendű vádlott és a másik hat közé. Rámutatott, az elsőrendű vádlott magatartása vezetett oda, hogy egyáltalán bírósági ügy lett a történtekből.

“A törvényalkotás célja a szervkereskedelem megakadályozása. Lehet kritizálni a törvényeket, de a hatályos jogszabályokat be kell tartani. Az elsőrendű vádlott maga az élő példa, hogy miért van szükség a petesejt donációt szabályozó törvényekre” — mondta el az ügyész, aki ezután hosszan ecsetelte az elsőrendű vádlott bűnösségét.

W.-né Henrietta egy korábbi tárgyaláson/Fotó: Csóti Rebeka

Henrietta anyagi haszon megszerzése céljából adományozott volna több nőnek petesejtet. A bankszámlakivonat alapján megállapítható, az ügy további vádlottjai hónapokon át, egyszerre utaltak a nőnek pénzt.

A petesejt donációs eljáráshoz szükséges vizsgálatokat csak egyszer végeztette el, míg azok költségeit mindenkitől elkérte,

mintha minden egyes alkalommal elvégezték volna nála a vizsgálatokat. Még a lerobbant autójának szerelési költségeit is kifizettette a többi vádlottal. Az ügyész súlyosító körülményként értékelte, hogy Henriettának kettőnél több „áldozata volt, ezért próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért a nőre, figyelembe véve, hogy a nő két gyermeket nevel.

Az ügy többi vádlottját próbára bocsátotta volna az ügyész, tekintettel arra, hogy mindannyian beismerő vallomást tettek, büntetlen előéletűek és egy eset kivételével nem történt meg a donáció, mert az orvos felfigyelt a csalásra és leállította a procedúrát.

Túl szigorú a hazai szabályozás

Az ügyben tanúként hallgatták ki annak a fővárosi intézetnek az igazgatóját, ahol a tervezett petesejt donációra sor került volna. Az orvosprofesszor úgy fogalmazott, a hazai jogszabályok azért ennyire szigorúak, hogy ne lehessen petesejtből üzletet csinálni. (Ahogy tette ezt a vád szerint az elsőrendű vádlott.) Ezért kell például közvetlen donáció esetén rokoni kapcsolat a donor és recipiens (a petesejtet befogadó személy) között.

“Azok a magyar asszonyok, akik megtehetik, elmennek Brnóba, Prágába és ötezer euróért elvégeztetik a beavatkozást. Itthon épp ezért egyre kevesebb a petesejt donáció.

A hazai szabályozás nem eléggé átgondolt, nem a kornak megfelelő.

Ráadásul a donornak kell fizetnie a szükséges vizsgálatokért” — magyarázta az igazgató, aki szerint a kor igényeinek megfelelő megoldást az jelentené, ha a donációra szoruló, anyává válni akaró nők védőnői és pszichológiai segítséget kapnának, és hogy olyan szabályokat vezetnének be, hogy ne lehessen üzletet csinálni az adományozásból.

Forrás: Pexels

Problémát jelent az is, hogy a donorokról Magyarországon csak intézményi szinten tartanak nyilvántartást, országosan nem. Így egy, a donációból hasznot húzni vágyó donor akárhány intézménybe bejelentkezhet, nem fog lebukni.

Másfél év börtön, három évre felfüggesztve

A védőügyvédek perbeszédeikben mind rámutattak, hogy nemcsak jogi, hanem morális kérdésről is szól az ügy. Hiszen a vádlottak padján ülők csak gyermeket szerettek volna, amiért törvénytelenségre is hajlandók voltak.

“Van egy nő, aki segített volna a rászorulókon, aki közokiratot hamisított , és aki pénzt fogadott el cserébe, most a társadalom ezt rója fel neki. Furcsa ez az ügy. Ez a nő vállalta a teljes procedúrát, áldozatokat hozott” — taglalta az elsőrendű vádlott ügyvédje, aki három gyermeket nevelő, büntetlen előéletű védence felmentését kérte, bűnösség megállapítása esetén pedig legalább a próbára bocsátást.

A többi vádlott ügyvédje is hasonlóan érvelt saját védencével kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy az ügy valamennyi szereplője azóta kisgyermeket nevel. A Fővárosi Törvényszék végül úgy döntött, hogy

az elsőrendű vádlott bűnös, ezért másfél év börtönre ítélte három évre felfüggesztve.

Ezen felül több mint 800 ezer forintos perköltséget kell kifizetnie. Az ügy további vádlottjait is bűnösnek mondta ki a bíróság, de őket a bíróság csak megrovásban részesítette. S hogy ez az ügy a mindennapi élet tükrében milyen dráma, azt jól szemlélteti az egyik női vádlott utolsó szó jogán elmondott mondata.

“Végül nem született gyermekem és egyedül maradtam. Elfogadtam, hogy a párom gyermekre vágyik, így elengedtem őt.”

Borítóképen az elsőrendű vádlott egy korábbi tárgyaláson/Fotó: Csóti Rebeka