Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Pannon Egyetem nagykanizsai igazgatója váltja Pálinkás Józsefet az innovációs hivatal élén

A Pannon Egyetem nagykanizsai igazgatója váltja Pálinkás Józsefet az innovációs hivatal élén

A Nemzeti Innovációs Hivatalra keresztelt Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről távozik Pálinkás József, a helyét pedig Birkner Zoltán veheti át.

Birkner 18 éven keresztül volt igazgató a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábban azt mondta, hogy a jövőben azt szeretné, ha a hivatal inkább fejlesztene, mint kutatna, ezért az élére is olyan embert keresnek, aki nem annyira elméleti szempontból közelíti meg a kutatást, hanem a gyakorlati hasznosítást követi.

„Ehhez olyan vezetőre van szükség, aki maga is érti azt, hogy mit jelent a vállalati innováció vagy a start up vállalkozás, továbbá ismeri a vállalatok és az egyetemek kapcsolatát, amellett, hogy kutatói tevékenységet is folytatott” – mondta még az új vezető kinevezése előtt Palkovics arról, hogy milyen embert keresnek.

Ez az elgondolás egybevág azzal is, ahogy a kormány éppen át akarja alakítani a Magyar Tudományos Akadémiát, ahol szintén a kutatás irányából a gazdaságban könnyebben haszonsítható területek felé tolnák el a hangsúlyt. Hogy ez miért nehezen fenntartható és indokolható megközelítése a tudományos munkának, arról Szathmáry Eörs nemzetközi hírű evolúcióbiológus beszélt korábban érzékletesen az Indexnek.

(Magyar Hírlap)

Borítókép: Youtube