Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A BKV-nak nem kellenek a csődbe menekült Ikarus EAG sokat kritizált csuklós buszai

A BKV-nak nem kellenek a csődbe menekült Ikarus EAG sokat kritizált csuklós buszai

A BKV-nak nem kell az a 20 darab Modulo 168d típusú csuklós busz, amivel a nemrég csődbe menekült Ikarus Egyedi (Ikarus IEAG) még tartozik neki, a le nem szállított járművek utáni kötbérre pedig igényt tart – jelentette be közleményben a budapesti közlekedési társaság.

“A BKV Zrt. Igazgatóságának döntése értelmében Társaságunk az Ikarus Egyedi Kft.-vel kötött Modulo M168d típusú autóbuszok adásvételéről szóló szerződéstől az Ikarus Egyedi Kft. által nem teljesített rész tekintetében eláll” – olvasható a közleményben. “A szerződés értelmében a BKV Zrt. a nem szerződésszerű teljesítésre tekintettel jogosult a szerződéstől való elállásra, valamint a késedelmes teljesítésre tekintettel további jogkövetkezmények (kötbér) alkalmazására.”

Az Ikarus EAG-nak április 11-ig kellett volna átadnia 30 Modulót a BKV-nak és 150-et a Volánnak. A BKV 10-et kapott meg, a felét ráadásul késve. Nem tudni, az Ikarus EAG a Volánnak akár egy darabot is átadott-e, de korábban azt közölték, hogy először a BKV felé teljesítenek, szóval valószínűleg nem.

Az Egyedi pár nappal a BKV bejelentése előtt közölte (amit egyébként már nem hivatalosan tudni lehetett), hogy fizetésképtelen, a gyártás gyakorlatilag leállt, ezért csődvédelmi eljárást kezdeményez maga ellen. A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a céget.

A BKV elállása nem meglepő. Egyrészt a jelen állapotban nem látni, mikor tudná az Egyedi teljesíteni a megrendelést, még ha sikerül is megmenteni a céget és újraindítani a gyártást. Másrészt a buszokat rengeteg kritika érte, ahogy a Zoom.hu elsőként megírta, a buszok miatt feljelentést is tettek a rendőrségen, arra hivatkozva, hogy nem elég biztonságosak. A típust a BKV állományából ismerő sofőrök sem elégedettek a busszal.

Feljelentést tettek a csődbe menekült Ikarus EAG csuklós buszai ügyében