Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Teljes siker: kimentették a thai focicsapat összes tagját

Teljes siker: kimentették a thai focicsapat összes tagját

Három napig tartott az emberfeletti mentőakció: a 12 gyerek és edzőjük június 23-a óta volt a barlangrendszer foglya. A mélyből estére szerencsésen felért az orvos és három búvár, akik végig a fiúk mellett voltak.

Kimentették a thai focicsapat utolsó két tagját is a mentőalakulatok – jelentette be Facebook-odalán a thai haditengerészet.

Mindannyian jól vannak, megfigyelésre kórházba szállították őket.

A thai hatóságok azt is közölték, hogy még egy orvos és a haditengerészet három tagja, akik végig a gyerekek mellett voltak, egy ideig még lent voltak a föld alatt, de magyar idő szerint délután fél5 körül ők is épségben visszatértek az alaptáborba.

Mentővel és helikopterrel vitték a gyerekeket kórházba. Fotó: Ye Aung Thu/AFP/Europress

Az akció vasárnap kezdődött, amikor mentőbúvárok indultak le a gyerekekért, hogy egyenként felhozzák őket a veszélyes barlangrendszerből. Az első és a második nap is négy-négy gyereket hoztak fel a mélyből, majd kedden négy társukon kívül az edzőt is kimentették.

Több mint két hét a föld alatt

A Vaddisznók nevű focicsapat tagjai június 23-án, edzés után ereszkedtek le a barlangba, ahonnan a heves esőzés miatt nem tudtak kijönni. A 13 fiút és edzőjüket múlt hétfőn találták meg brit búvárok, de mentésüket nem tudták azonnal megkezdeni, hiszen négy kilométerre voltak a bejárattól, és a járatok többségét plafonig víz borította. A gyerekeknek előbb ételt és italt juttattak le, majd megszervezték a mentést.

Négy kilométerre voltak a bejárattól. Fotó: AFP/Europress/Royal Thai Navy

Bár hivatalosan ezt még nem erősítették meg, de valószínűleg arcmaszkkal hozták ki őket. Orvosok szerint a legnagyobb problémát az oxigénhiány okozza, ezért a kimentett gyerekek mindegyikénél először véroxigénszintet mértek, majd kórházba vitték őket, ahol a fertőzésveszély miatt 48 óráig karanténban kell lenniük, és szüleik sem láthatják őket.

Egyelőre fűszeres ételeket sem ehetnek, de kaptak már csokis kenyeret, amit többen is kértek. Kezelőorvosaik szerint jó állapotban vannak, csak két fiúnak van tüdőgyulladása, de szerencsére egyiküknek sem súlyos az állapota, és már ők is sokkal jobban vannak. Mindannyian napszemüveget viselnek, hogy a szemük újra hosszászokjon a napfényhez.

Tragédia árnyékában

A sikert beárnyékolja, hogy mentés közben meghalt a haditengerészet egyik tapasztalt tagja. A gyerekeknek vitt le oxigénpalackokat, de útközben az övé kifogyott, és hiába hozták felszínre, már nem tudtak rajta segíteni.

A mentésben több mint ezren dolgoztak, rengeteg külföldi búvár is a helyszínre utazott, mert Thaiföldön nem volt elég szakember. A gyerekeket megtaláló két brit búvár a nagy pillanatról videót is készített.

A mentőakciót a világ minden részén figyelemmel kísérték, a FIFA például felajánlotta, hogy elviszi a csapatot a focivébé döntőjére, de ez a karantén miatt sajnos lehetetlen. A Manchester United vezetése a Twitteren jelentette be, hogy szívesen látják a gyerekeket, ha kiengedték őket a kórházból.

A Twitteren Donald Trump amerikai elnök is gratulált a mentésben résztvevőknek.