Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Közel a vége: már 12 gyereket kimentettek a thai barlangból

Közel a vége: már 12 gyereket kimentettek a thai barlangból

Négy gyermek és 25 éves edzőjük – ők maradtak még a thai barlangrendszerben, ahol kedden megkezdődött a mentés harmadik napja. A műveletet irányító tartományi kormányzó megígérte: a bent maradtakat együtt mentik ki. Így is történt, magyar idő szerint délután két órakor mind a 12 gyereket és az edzőt is felszínre hozták. 

13: 50 Vége! Kint a 12. csapattag és az edző!

A Reuters és a CNN tudósítói is úgy látták, hogy a 12. gyereket is hordágyon hozták ki a barlangból. A hírt Facebook-oldalán erősítette meg a thai haditengerészet. Már csak az edző és a mentésben részt vevő búvárok vannak hátra.

13: 48 Őrizetbe vettek egy újságírót

Őrizetbe vett a rendőrség egy külföldi újságírót, mert drónt reptetett a barlang bejáratánál. A mentést irányító parancsnok már hétfőn arra panaszkodott, hogy a sajtó hátráltatja a munkájukat, és az újságírók lehallgatják a rendőrségi vonalakat is.

13:22 Egyre több a jó hír

„A Vaddisznók ma újra együtt lesznek” – írta hivatalos Facebook-oldalán a thai haditengerészet. Ez azt jelenti, hogy közel a teljes csapat kimentése.

 

12:50 Szorongásgátlót kaptak

A thai miniszterelnök azt is elmondta az újságíróknak, hogy a kimentett gyerekek enyhe szorongásgátló gyógyszereket kaptak. Azt viszont határozottan tagadta, hogy a csapat tagjai altatót kaptak volna.

12:30 Megerősítik a barlang biztonságát

Lámpákat és még több figyelmeztető táblát helyeznek ki a Tham Luang barlangrendszer bejáratánál – jelentette be a thai miniszterelnök. A kormányfő szerint nagyon fontos, hogy a „világhírre szert tevő” barlangot megfelelően őrizzék, és figyeljék a bejáratát, nehogy a jövőben hasonló baleset következzen be.

12:22 És megvan a tizenegyedik!

A Reuters hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva azt állítja, hogy a 11. gyereket is sikerült épségben kihozni a barlangból. A thai televízió szerint a csapatból ő a legfiatalabb. Ha a hír igaz, a harmadik napon hihetetlenül gyorsan halad a mentés. Még egy gyerek és a fociedző van lent.

12: 13 Nem mehetnek Moszkvába

Hiába hívta meg a FIFA a kimentett gyerekeket Moszkvába, a fiúk sajnos nem mehetnek el a focivébé döntőjére. Bár addig még öt nap van hátra, az orvosok nem engedik utazni a vaddisznókat, hiszen legalább egy hétig megfigyelés alatt kell őket tartani.

„Valószínűleg televízión nézhetik majd a meccset” – mondta újságíróknak a thai egészségügyi miniszter.

12:02 A thaiföldiek nagyon udvariasak Muskkal

Mint korábban írtuk, a mentésben végül nem használták Elon Musk rekord gyorsasággal kifejlesztett mini tengeralattjáróját. A Tesla- és SpaceX-vezér a helyszínen próbált segíteni, végül úgy ítélték meg, az eszköz nem alkalmas a barlangi mentésre. A thai kormányfő hivatala ettől függetlenül nagyon szépen megköszönte Musknak, hogy rögtön a helyszínen volt.

11:46 Újabb fiút hoztak ki

Több forrás szerint is megmenekült a tizedik fiú a barlangból. Vagyis még két focista és az edzőjük van lent. A Reuters híradása szerint ezzel minden esély megvan rá, hogy a harmadik nappal befejeződjön a két hete a barlangban rekedt fiatalok kimenekítése.

11:22 Megmenekült a kilencedik

Újabb gyermeket sikerült felszínre hozni a barlangból – közölte a CNN, a BBC és a Guardian tudósítója is hivatalos forrásokra hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy a várakozásoknak megfelelően gyorsabban haladnak a mentéssel, mint korábban. Még három gyermek és az edző van a barlangrendszer mélyén.

11:08 Ők a mentés ismeretlen hősei

A búvárok és a katonák mellett több száz önkéntes segít a mentésben. A helyiek közül rengetegen főznek az újságíróknak és a mentőalakulatoknak, de olyan is van, aki az egyenruhákat mossa. Ez a nő minden este 9-kor összegyűjti a búvárok és a katonák ruháit, majd segítőivel együtt egész éjjel dolgozik, hogy hajnali négyre tisztán és kijavítva visszavigye őket.

„Egy ismerősöm átküldött nekem egy videót, amin azt mondták, hogy a mentőakalulatok négy napja ugyanabban a koszos ruhában dolgoznak. Akkor jöttem rá, hogy segítenem kell” – mondta az asszony a BBC tudósítójának.

11:05 Ilyen a barlang belülről

Videót posztolt a barlangban uralkodó állapotokról Elon Musk. A milliárdos vállalkozó korábban egy búvárkapszulát fejlesztett ki, mellyel felhozhatnák a gyerekeket, de a kis tengeralattjárót végül nem használták a búvárok.

Just got back from Cave 3

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

„Nagyon jó a technológia, de sajnos ehhez a művelethez nem praktikus – mondta a műveleti parancsnok.

11:01 Aggódik a kormányfő is

Prajut Csan-o-csa thai miniszterelnök meglátogatta a barlangban rekedt gyerekek szüleit. Hétfőn a kormányfő a tervek szerint a mentés helyszínére utazott volna, de végül csak a közeli Chiang Rai városába látogatott el, nehogy megzavarja a mentési műveleteket.

10:26 Feljönnek a búvárok is

A műveletet irányító Narongszak Oszotthakorn sajtótájékoztatójén elmondta: egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden hagyják el a barlangot. Az akcióban 19 búvár vesz részt. A szerdai mentés tovább fog tartani, mint az előző kettő, amelyek egyenként 11 órát vettek igénybe.

Sajtótájékoztató a gyerekek egészségi állapotáról. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP/Europress

10:15 Fűszereset még nem ehetnek

A barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző. Az egészségügyi minisztérium tisztviselője szerint két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként mind a nyolc kimentett gyerek általában egészséges és jókedvű. Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”. Jókedvűek és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat is. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért.

10: 09 A szüleikkel még nem találkozhatnak

A nyolc kimentett gyerek továbbra sem találkozhat szüleivel, nehogy fertőzést kapjon. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat. A BBC szerint főleg a fertőzésveszély miatt aggódnak az orvosok, ezért a tinik egészen addig karanténban maradnak, amíg meg nem bizonyosodnak arról, hogy senkit nem : :betegítenek meg.

Fotó: Ye Aung Thu/AFP/Europress

09: 30 Megkezdődött az utolsó felvonás

Helyi idő szerint délelőtt 10 órakor megkezdődött a thai barlangrendszerben rekedt utolsó négy fiú és edzőjük kimentése. A műveletet nehezíti, hogy egész éjjel szakadt az eső, ami miatt veszélyesebbek az áramlatok, de a búvárok optimisták, hogy mindenkit sikerült kihozniuk. A második nap történéseiről ezen a linken, a mentés első napjáról pedig ide kattintva olvashat.