Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fideszesek vs. civilek: a bíróság szerint a politikus bármit mondhat

Fideszesek vs. civilek: a bíróság szerint a politikus bármit mondhat

Ítéletet hirdetett első fokon a Szekszárdi Törvényszék az Emberség Erejével Alapítvány által Páva Zsolt, a pécsi önkormányzat és Hoppál Péter ellen indított perben. Az EEA azért perel, mert szerintük a politikusok megsértették az alapítvány jó hírnevét, vele szemben hátrányos megkülönböztetésre buzdítottak, körülötte ellenséges környezetet alakítottak ki – mindezt úgy, hogy a politikusok tényeket ferdítettek el, és valótlanságokat állítottak.

A bíróság a fideszes politikusoknak adott igazat, mondván: állításuk politikai értékítélet volt, ami nem alkalmas a jó hírnév megsértésére,

egyébként is közéleti vita folyt egy társadalmilag kiélezett helyzetben – állapította meg a nem jogerős ítélet indoklásában a bíróság. Hasonló érveléssel mentette fel a civilek által harmadikként beperelt pécsi önkormányzatot is a bíróság, arra hivatkozva, hogy a civileket megbélyegző önkormányzati határozat nem rendelet, se nem jogszabály, hanem politikai tartalmú nyilatkozat. Páva Zsolt esetében a bíróság azt is megjegyezte, hogy a civilek őt magánszemélyként perelték, pedig polgármesterként nyilatkozott róluk – ez alapján tehát furcsa módon szétválasztható a bíróság szerint egy ember két énje.

Nyirati András az emberség erejével alapítvány vezetője a Zoom.hu-nak a helyszínen, az ítélethirdetés után elmondta: természetesen fellebbeznek. Az EEA nem sokkal később közleményt adott ki, amelyben azt írják, “elkeserítőnek érezzük, hogy a bíróság első fokon ezzel gyakorlatilag igazolta, hogy ma Magyarországon politikai erők szabadon fogalmazhatnak meg hazugságokat civil szervezetekkel szemben. A bíróság lényegében nem vizsgálta az állítások valóságalapját, azon az alapon, hogy ez politikai vélemény. Ezzel szemben úgy gondoljuk, hogy egy társadalmi szervezetnek sem kell a hazugságokat következmények nélkül elismerni.”

Azt is hozzátették, hogy “a közszereplőknek és politikai szereplőknek meg kell érteniük, hogy nem lehet következmények nélkül embereket, szervezeteket megbélyegezni, rágalmazni. Aki így cselekszik, annak súlyos politikai és emberi felelőssége van, tetteinek következményét viselnie kell.”

Az Emberség Erejével Alapítvány ősbűne a kormánypropaganda szemében, hogy a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól (OSF) kaptak pénzt az Erősödő Civil Közösségek (ECK) támogatási programra még tavaly november végén. Emiatt Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Páva Zsolt polgármester – alkalmazkodva a Fidesz-propagandakánonhoz – azzal vádolták őket a sajtóban, hogy bele akarnak szólni a választási kampányba. (Ami persze nem bizonyult igaznak.)

A városi közgyűlésen elfogadtak egy nyilatkozatot az Emberség Erejével Alapítványra utalva – bár név szerint nem említve – amiben többek között arra kérte Páva Zsolt a pécsieket, hogy ne adjanak ki ingatlant a civileknek. Végül az EEA jogi útra terelte az ügyet a Társaság A Szabadságjogokért segítségével, beperelték Páva Zsoltot, a pécsi önkormányzatot és Hoppál Pétert a civil szervezet személyiségi jogainak megsértése miatt.

Az április 25-i első tárgyaláson Hoppál Péter nem jelent meg, illetve nem is képviseltette magát, viszont az elsőrendű alperes, Páva Zsolt jogi képviselője, Komlódi András igen. Az ügyvéd szerint a jogsértések nem valósultak meg, mert nem említették az EEA-t név szerint, illetve félremagyarázták a polgármester nyilatkozatait. A tárgyalás legabszurdabb momentuma volt, amikor felhozta Páva Rádió 1-ben elhangzott interjúját, amiben szerinte az MTI elferdítette a mondanivalóját. A TASZ ügyvédjénél, dr. Nehéz-Posony Katánál viszont kéznél volt a rádiófelvétel leirata, illetve az MTI híre is és kiderült, maximum szórendi különbség volt a két szöveg között. Az is okozott mulatságos perceket, amikor arról beszélt Komlódi, hogy a pécsi önkormányzatnak nincs ráhatása a sajtóra. Az ügyvéd szerint a jó hírnév sérelme és a gyűlöletbeszéd nem általuk valósult meg, a megjelent nyilatkozatokhoz nincs köze Pécsnek, illetve Páva Zsoltnak.

Borítókép: Páva Zsolt és Hoppál Péter / MTI Fotó: Sóki Tamás