Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

NVI: Pálffy Ilona lemondott az egymilliós prémiumról

NVI: Pálffy Ilona lemondott az egymilliós prémiumról

Egy miniszteri rendelet szerint valóban járt volna a fizetésén felül egymillió forint „tiszteletdíj” a Nemzeti Választási Irodát (NVI) vezető Pálffy Ilonának a tavaszi parlamenti választás lebonyolításáért, ám az elnök végül úgy döntött, nem veszi fel a neki járó összeget, lemondott az egymillióról – közölte a Zoom.hu kérdésére az NVI.

A szavazólap, és aki mögötte van: Pálffy Ilona MTI Fotó: Máthé Zoltán

Még január elején rendezték egy igazságügy-miniszteri rendeletben, mire mennyit fognak költeni az országgyűlési választáson. Ebben szerepelt, hogy az NVI elnöke, Pálffy Ilona részére is előirányoztak „tiszteletdíjként” egymillió forintot a lebonyolításért. Ezt a bónuszt nem vette tehát fel, de korábbi nyilatkozataiból kiolvasható: nem azért, mintha felelősséget érezne a választási problémákért.

A Zoom.hu azután kérdezte az NVI-t, hogy az egymilliós prémiumra rákérdezett az MSZP-s Mesterházy Attila Trócsányi László igazságügyi miniszternél, a januári rendelet aláírójánál, de azt a választ kapta az egymilliós írásbeli kérdésére, hogy a kérdés megválaszolása nem a kormány hatásköre, mert az NVI önálló államigazgatási szerv.

Amúgy elég sok kritika érte az NVI-t a választások lebonyolítása miatt. A leglátványosabb hiba kétségkívül az volt, hogy a voksolás napján összeomlott az informatikai rendszer, leállt az adatok frissítése, ráadásul, mint utóbb kiderült, erre lehetett számítani. A Zoom.hu erről itt írt részletesen:

Tudták, hogy a választás napján összeomlik a valasztas.hu, és hagyták

Tudták, hogy a választás napján összeomlik a valasztas.hu, és hagyták Valóban az amatőr tesztelés okozta a valasztas.hu április 8-i összeomlását? A választási iroda mossa kezeit, de a dokumentumok arra utalnak: ők is tudták, milyen nagy a baj.

Borítókép: Pálffy Ilona a parlamenti választás szavazólapjával / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt