Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gender-semleges Bibliára költene egy amerikai felekezet

Gender-semleges Bibliára költene egy amerikai felekezet

Egy amerikai egyházfelekezet úgy gondolja, érdemes lenne átírni a Bibliát gender-semlegesre, mivel az Úr túlontúl… férfi az eredeti változatban. 

Az ősi, a kereszténység alapjainak számító szent szöveg úgy ahogy van, nem megfelelő a mai nem-érzékeny füleknek. Legalább is ezt állítják a a Texas államban található austini Episcopal templom szóvivői egyenesen “azonnali felülvizsgálatot” látnának jónak a Biblia szövegével kapcsolatban, mivel annak nyelvezete túlzottan “maszkulin”.

A nyelvezete, a benne használt főnevek, névmások, szóképek mind-mind nagyon férfinak festik le Istent, amit a templomi felekezet – aminek a tagjai között találhatók transzneműek is – elutasít, sőt kifejezetten helytelennek ítél meg. Éppen ezért eldöntötték, hogy ők bizony semlegesítik ezt a bibliai-szintű prekoncepciót.

A nyáj egyik tagja szerint Isten hatalmasabb a világ minden dolgánál, az pedig, hogy nyelvi szinten meghatározzuk a nemét, túlságosan lekorlátozza Őt.

Ruth Myers tiszteletes szerint roppant kellemetlen, amikor egy nő temetésén úgy utalnak Istenre, mint egy férfira, mert azt implikája, hogy férfinak lenni egy “normatív, azaz legalapvetőbb állapot”.

Kicsit furcsának hathat egy keresztény felekezet nyelvi törekvése a Biblia módosítására, ugyanis a hitük alapját képező könyv utolsó sorai hangsúlyosan közlik:

hogy az, aki elvesz belőle, vagy hozzáad, súlyos árat fizet majd.

A tagok már 2015-től módosítani akarják a szöveget. Az átírást valamikor a következő három évben kezdik majd el szakértők bevonásával, viszont a kész változat valamikor 2030-ra lesz majd csak elérhető mindenki számára.

Ámbár nem mindenki örül a tervnek. Sokan a tagok közül úgy vélik, túl sok időt venne ez az átírás a pásztortól, mások amiatt sopánkondnak, úgy túl drága lesz. Nos, nem tévednek:

Nagyjából 7 millió fontba kerül majd gender-semlegesíteni a Bibliát, na meg magát Istent, viszont a pénz nem lesz akadály a cél érdekében.

(Daily Star)