Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Feladta a kudarc a leckét az ellenzéknek az újabb, őszi időközikre

Feladta a kudarc a leckét az ellenzéknek az újabb, őszi időközikre

Noha nagy reményei nem lehettek az ellenzéki pártoknak Józsefvárosban, ahol 2009 óta a fideszes Kocsis Máté az időközi és rendes polgármester-választásokon is rendre másfélszer, sőt kétszer annyi szavazatot kapott, mint a vele szemben felsorakozó pártok jelöltjei együtt, a mostani kudarc mértékében az ellenzéki pártok felelőssége megkerülhetetlen – állapította meg László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

A szakértőt azután kérdeztük, hogy az ellenzéki pártok által támogatott független jelöltek mindkét budapesti időközi önkormányzati választáson veszítettek vasárnap, megszorongatni sem tudták a fideszes jelölteket. Bár matematikailag sem sok esély látszott a győzelmükre, arra talán egyik párt sem számított, hogy a VIII. kerületi polgármester-választáson és az V. kerületi képviselőválasztáson is kétharmad közeli aránnyal győz a Fidesz. Pedig ez történt a Józsefvárosban és Belváros-Lipótvárosban is, ilyen eredmények születtek:

  • Józsefváros: Sára Botond (Fidesz) – 62,85%, Győri Péter (független) – 36,39%, és Fehérvári Zsolt István (Munkáspárt) – 0,76%
  • Belváros-Lipótváros: Balla Valéria Emese (Fidesz) – 67,24%, Nagy Béla (független) – 28,27%, és Schmuck Andor (független) – 4,5%

Győri Péter: Nem meglepő az eredmény

A nagyobb jelentőségű, a 2019-es rendes önkormányzati választásig polgármesterről döntő józsefvárosi voksolás vesztese, a független Győri Péter nem is lepődött meg az eredményen. A hat párt – az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Liberálisok és a Párbeszéd – által támogatott jelölt Klubrádióban úgy értékelt: bár most sokan mérgesek, van aki csalódott, ő már a kampányban hasonló arányokat érzékelt. Úgy vélte, az eredménnyel szembe kell nézni, és elemezni kell „okosan, és nem a szokásos módon”. Győri szerint a józsefvárosi kétharmadba az is belejátszott, hogy a kormánypártok lehetőségeihez képest az ellenzék filléreket tudott csak költeni a kampányban, ráadásul mozgósítaniuk sem sikerült.

Ellenzék: sok oka van a vereségnek

Nem erre számított az MSZP sem, főleg úgy, hogy Örsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke szerint „ilyesmire, hogy ennyien összeálljanak az ellenzéki pártok egy-egy független jelölt mögött, még nem nagyon volt példa Budapesten.” A politikus szerint

kipróbálták Budapesten is a „Márki-Zay receptet, de nem sikerült”.

Ennek pedig úgy vélte, számos oka volt. Így például az általa is említett mozgósítási problémákkal, az időközi választások gondolt „tétnélküliségével”, és a nyári időponttal magyarázott rekord alacsony részvétel volt az egyik probléma; a Józsefvárosban 23 százalék, az V. kerületben pedig 20 százalék körüli volt a részvétel. További oknak nevezte, hogy a tavaszi parlamenti Fidesz-kétharmad után a csalódottság, motiválatlanság az ellenzéki szavazóknál várható volt, továbbá fontos hátráltató tényezőként említette, hogy mindkét kerületben „jelentős médiatúlsúllyal megtámogatva” a regnáló alpolgármestert indította a Fidesz-KDNP.

Szinte ugyanezeket a vereségéhez vezető okokat sorolta fel a Zoom.hu kérdésére Kanász-Nagy Máté, az LMP elnökségi tagja is, akinek pártja a szocialistákhoz hasonlóan mindkét jelöltet támogatta.

Szakértő: dolgozni is kellett volna

László Róbert, a Political Capital választási szakértője ugyanakkor úgy vélte, elfogadhatatlanok azok a felelősséget hárító ellenzéki nyilatkozatok, mint például, hogy nyár van és ilyenkor nehéz mozgósítani, mivel „olyan nem létezik, hogy választásmeteorológia”.

Szavazólap a józsefvárosi időközi polgármester-választáson 2018. július 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Arról, hogy sokan Márki-Zay Péter februári, a hódmezővásárhelyi időközin elért sikerét várták most Józsefvárosban is, László Róbert azt mondta, a két helyzet nagyon különböző. Hódmezővásárhely Lázár János szerepe miatt emblematikus város, a választást ott az országgyűlési voksolás előtt, az országos kampány kellős közepén tartották. Emiatt szerinte

„naivitás volt az ellenzéki pártoktól azt hinni, most is elég lesz a győzelemhez annyi, hogy mind beállnak egy független jelölt mögé.

„Kellett volna kampány, politikai mondanivaló, pénz és mozgósítás is” – tette hozzá. Szerinte ezek nélkül semmire nem megy majd az ellenzék a soron következő két budapesti időközin, a szeptember végi XV. kerületi polgármester-választáson és a X. kerületi képviselő-választáson.

Szeptemberben újrakezdjük?

Ahogy arról, elemezve a helyzetet a Zoom.hu még a vasárnapi választások előtt írt, a fennálló erőviszonyokat ugyan egyik városrészben nem változtatta volna meg az ellenzéki győzelem, politikai szempontból mégis volt jelentőségük.

Ha vasárnap az ellenzék által támogatott független, civil jelöltek győzni tudtak volna, az felrázhatta volna a tavaszi kudarc után még mindig sebeit nyalogató ellenzéket.

Sőt – talán némelyik akaratával ellentétben – további együttműködésre ösztönözhette volna őket. Ehelyett máris arra mutatnak jelek, hogy a következő, már a szeptember végén sorra kerülő másik két időközi önkormányzati választáson a mostaninál jóval széttartóbb lehet az ellenzéki tömb.

Az őszi időközikre vonatkozó stratégiáról az MSZP-s Örsi azt mondta, új megoldásokon kell gondolkodniuk amellett, hogy jobban kell mozgósítani. Konkrétabb volt az LMP-s Kanász-Nagy, amikor arról beszélt, „lehet, hogy nem független, hanem új pártok által támogatott jelölt mögé kellene beállni”.

Németh Angéla XV. kerületi alpolgármester, ellenzéki polgármesterjelölt és Hajdu László, új DK-s országgyűlési képviselő MTI Fotó: Soós Lajos

A XV. kerületben egyébként a polgármesteri székből a parlamentbe ült DK-s Hajdu László alpolgármestere, Németh Angéla lehetne közös ellenzéki jelölt, de a helyi RÁTE Egyesület és a Szolidaritás jelöltjeként induló Németh mögé mások még nem sorakoztak fel. Az LMP szerint „nem segít”, hogy egyelőre nem tudták felvenni az együttműködés fonalát Némethtel, a X. kerület esetében pedig egyelőre még semmi sem biztos.

Borítókép: illusztráció / Fotó: Pixabay