Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ez történt a thaiföldi mentőakció második napján

Ez történt a thaiföldi mentőakció második napján

Teljes sikerrel zárult a barlangban rekedt thai gyerekek kimentésének második napja is. A haditengerészet különleges alakulata, a Navy Seals hivatalosan is megerősítette, hogy a focicsapat újabb négy tagját mentették ki a Tham Luang barlangrendszer mélyéről. Velük együtt már nyolcan vannak kint, a mélyben van még viszont négy társuk és 25 éves edzőjük. Őket valószínűleg holnap hozzák ki a búvárok, így

legalább még egy napot ki kell bírniuk a föld alatt.

A percről percre tudósításunkat ezen a linken lehet olvasni.

Katonák a barlang bejáratánál. Fotó: Aung Thu/AFP/Europress

A mentőakció második napja helyi idő szerint hétfő délelőtt 11 órakor kezdődött, a 18 különlegesen kiképzett búvár ekkor ereszkedett le a járatokba, melyeknek egy részét most is víz borítja. A csapat nagy része már vasárnap is részt vett a mentésben, akkor négy tinédzsert hoztak a felszínre – azokat, akikről a leküldött orvosok úgy ítélték meg, hogy a legjobb állapotban vannak. Őket egyenként, arcmaszkkal vezették ki a járatokon át, szakértők szerint valószínűleg egy kis nyugtatót is kaptak, hogy ne essenek pánikba, mert az könnyen veszélybe sodorhatta volna nemcsak őket, hanem a mentésben résztvevőket is.

A gyerekeket egy nagyobb üregben találták meg, ahova fedezékbe vonultak. Fotó: AFP/Europress/Royal Thai Navy

Ahogy várható volt, az első hírek a hétfői mentés sikeréről 4-5 órával később érkeztek. Először még csak egy gyermeket hoztak ki, és vittek mentőhelikopterrel kórházba, utána sorra érkeztek a többiek. Mindannyian abba a kórházba kerültek, ahol társaikat már vasárnap óta megfigyelés alatt tartják, főleg a lehetséges fertőzések miatt. Sajtóinformációk szerint a gyerekeknek nincs nagyobb bajuk, csak meg vannak fázva és éhesek.

Nevüket azért nem hozták még nyilvánosságra, mert tiszteletben tartják azokat a családokat, melyek még várnak a jó hírekre.

A kimentett gyerekeket azonnal kórhzba szállították. Fotó: Aung Thu/AFP/Europress

Az előrejelzések alapján minden jel arra mutat, hogy holnap ismét lemerülnek a búvárok, és akár az utolsó gyerekeket is magukkal hozhatják. A meteorológusok szerint ugyanis nem olyan nagy a monszun, és ezzel együtt a barlang elárasztásának veszélye, mint korábban gondolták. Márpedig ez biztonságosabbá teszi a mentést.

A Vaddisznók nevű focicsapat tagjai június 23-án, edzés után ereszkedtek le a barlangba, ahonnan a heves esőzés miatt nem tudtak kijönni. A 13 fiút és edzőjüket múlt hétfőn találták meg brit búvárok, de mentésüket nem tudták azonnal megkezdeni, hiszen négy kilométerre voltak a bejárattól, és a járatok többségét plafonig víz borította. A gyerekeknek előbb ételt és italt juttattak le, majd megszervezték a mentést.

Illusztráció arról, hogyan hozzák ki a focicsapat tagjait.

Bár hivatalosan ezt még nem erősítették meg, de valószínűleg arcmaszkkal hozták ki őket. Orvosok szerint a legnagyobb problémát az oxigénhiány okozza, ezért a kimentett gyerekek mindegyikénél először véroxigénszintet mértek, majd kórházba vitték őket, ahol a fertőzésveszély miatt 48 óráig karanténban kell lenniük, és szüleik sem láthatják őket.

A FIFA egyébként felajánlotta, hogy mindegyiküket elviszi a moszkvai vébédöntőre.