Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Négy újabb gyermek jutott ki hétfőn a thaiföldi barlangból

Négy újabb gyermek jutott ki hétfőn a thaiföldi barlangból

Megkezdődött az újabb mentőakció a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésére – közölték a hatóságok. A Tham Luang barlangrendszerben rekedt focicsapat négy tagját hely idő szerint vasárnap este sikerült épségben a felszínre hozni. A mentőbúvárok már úton vannak a következő csoportért. Cikkünk folyamatosan frissül.

15:30 Hivatalos: nyolc gyermek már megmenekült

A thai haditengerészet különleges alakulata Facebook-oldalán jelentette be, hogy nyolc gyermeket sikerült kimenteni a barlangból vasárnap óta. Neveiket most sem hozták nyilvánosságra.

15: 03 Különleges vacsora

A helyszínről tudósító újságírók vacsorát is kaptak a médiaközpontban, méghozzá khao pad krapow-t: ugyanazt, amit a vasárnap kimentett gyerekek kaptak a kórházban.

14:35 Ennyi volt mára?

A CNN hírtelevízió értesülései szerint mára véget ért a mentés. Ez azért nem lenne meglepő, mert Thaiföldön már este fél nyolc van, és vasárnap is ilyen tájban fejezték be munkájukat a búvárok. Meg nem erősített hírek szerint újabb négy gyermeket mentettek ma ki, azaz már “csak négy gyerek és edzőjük várja, hogy kijusson.

14: 16 Ketten ismét kijutottak

Szinte minden helyszínen lévő tudósító arról ír, hogy még két gyermeket hoztak ki a barlangból. Hivatalos megerősítés egyik esetben sincs, de nem volt ez másképp vasárnap sem. Ha ez igaz, akkor hétfőn újabb négy gyermeket sikerült kimenteni a vasárnapi másik négy után, és már csak négyen vannak lent az edzőn kívül.

13:43 Éhesek, de jól vannak

A thai hatóságok még mindig nem nevezték meg azt a négy fiút, akiket vasárnap sikerült kimenteni, hogy tiszteletben tartsák azokat a családokat, amelyeknek a gyermekei még mindig a föld alatt várják a mentést. Azt viszont lehet tudni, hogy mindannyian jól vannak, és a kórház nyolcadik emeletén tartják őket karanténban. Eddig csak arra panaszkodtak, hogy éhesek.

A rendőrség esernyőkkel takarta el a mentőőautót. Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP/Europress

13.30 Állítólag kint a hatodik

A Guardian és a Sydney Morning Herald is úgy tudja, hogy a hatodik gyermeket is sikerült kimenteni a barlangból. A hírt a thai televízió is közölte. Eközben a hétfőn korábban kimentett tinivel megérkezett a mentő a kórházba, valószínűleg rá is hosszú karantén vár.

12:15 Kiszabadult az ötödik gyerek

A Guardian belső forrásra hivatkozva megerősítette: hat órás mentőakció után nemrég az ötödik gyerek is elhagyhatta a barlangot. A sérült fiatalt szállító mentőautót sikerült lencsevégre kapni és a mentőhelikopter elindult a chiang rai-i kórház felé:

 

12:01 Szijjártó is segítene

Magyarország felajánlotta segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséhez – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: “természetesen ahogy az egész világ, úgy mi Magyarországon is szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy sikeres lesz-e a thaiföldi mentőakció”. Remélhetőleg a labdarúgócsapat valamennyi játékosát és edzőjét is sikerül majd kimenteni a barlangból – fogalmazott.

Fotó: Yeaung Thu/AFP/Europress

Kiemelte: a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert, s felvették a kapcsolatot a barlangi mentők vezetőjével. Jelezték a thaiföldi kormánynak, hogy ha szükség van további barlangi mentőkapacitásra, akkor Magyarország készen áll az együttműködésre a thaiföldi kormány és a magyar barlangi mentők között. Kkonzultáltak a Magyar Karitásszal is az esetleges későbbi segítségnyújtásról, és a szervezet szintén készen áll arra, hogy a thaiföldi kormány igénye esetén támogatást nyújtson.

11:54 A CNN szerint újabb gyerek a felszínen

A CNN és a Reuters helyszíni tudósítója egy szemtanúra hivatkozva azt állítja, hogy újabb embert mentettek ki a barlangból hétfőn, helyi idő szerint fél5-kor. Ha igaz a hír, akkor vele együtt már öten szabadultak ki a mélyből. Azt még nem tudni, hogy felnőttről vagy gyerekről van szó, de az utóbbi valószínűbb. Hivatalosan még senki nem erősítette meg az értesülést.

11:46 Elon Musk mérnökei a helyszínen

Elon Musk több mérnököt is küldött Thaiföldre, hátha tudnak segíteni a mentésben résztvevőknek. A Space X céget alapító üzletember munkatársai gyerekméretű kapszulákat építettek, hogy ha szükséges, ebben hozzák ki a gyerekeket. Musk a Twitteren is megmutatta, hogyan működik a technika.

11:40 Még mindig karanténban

A négy, már kimentett gyermek „jól van és boldog”, jelenleg a Chiang Rai-i kórházban vannak megfigyelés alatt. Az orvosok addig karanténban tartják őket, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy semmilyen fertőzést nem szedtek össze – mondta a mentést vezető parancsnok. Az orvosok most konzultálnak, hogy a szülők legalább egy üvegfalon át kommunikálhassanak a gyermekeikkel.

11:32 Az egész világ izgul

Nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ drukkol a sikeres mentőakcióért. A londoni metró munkatársai is drukkolnak: a kép az Angel állomáson készült.

11:03 Mikorra érnek ki?

A mentőakció helyi idő szerint délelőtt 11 órakor, magyar idő szerint hajnali hatkor kezdődött. Vasárnap gyorsabban kijutottak a gyerekek, mint ahogy arra számítottak, de még így is 7-8 órába telhet, mire a felszínre érnek. A mentésben most is 18 búvár vesz részt, nagy részük ugyanaz, mint vasárnap volt. Minden tini előtt és mögött is úszik egy, de a szűk járatokban még így is rendkívül nehéz és veszélyes a művelet. (Azt, hogy mennyire, ebben a cikkünkben elemeztük ki.) Mint korábban, most is a legjobb erőben lévő gyerekeket hozzák ki.

A fiúk egy nagyobb teremben találtak fedezéket Fotó: AFP/Europress/Royal Thai Navy

10:54 Elindultak a búvárok a mélybe

Sajtótájékoztatón jelentette be a mentőakcióért felelős parancsnok, hogy a búvárok elindultak a barlangban rekedt fiúk második csoportjáért. Narongsak Osatanakorn elmondta, hogy a körülmények ugyanolyan jók, mint vasárnap voltak, az eső miatt egyelőre nem emelkedett a vízszint, így minden esélyük megvan rá, hogy ismét sikerrel járjanak. A barlang mélyén még nyolc gyermek és az edzőjük várja a mentést, óvatos becslések szerint ma újabb négy-öt tinédzser érheti el a felszínt.

A szülők a barlang bejáratánál várják a jó híreket Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP/Europress

10:30 Panaszkodnak a médiára

A Guardian tudósítója szerint a thai hatóságoknak több gondjuk akadt a helyszínről tudósító újságírókkal. A terület felé például valaki bejuttatott egy drónt, és gondjuk volt abból is, hogy sok újság lehallgatta a rendőrségi vonalakat, így viszont csak félinformációkhoz jutottak és hátráltatták a mentést.

Mentőautó érkezik a barlang bejáratához Fotó: Aung Thu/AFP/Europress

10:15 Mit tudunk eddig?

  • Tizenkét tinédzser és edzőjük 16 napja, június 23-án rekedt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben, ahova fociedzés után mentek le, a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni.
  • A mentés vasárnap délelőtt kezdődött meg, késő délután felszínre hozták az első négy fiút. A The Guardian szerint arcmaszk volt rajtuk, és mindannyian megölelték a mentőbúvárokat, amikor kiértek a barlang elé a 3,2 kilométeres út után.
  • A gyerekeket azonnal kórházba szállították, a hivatalos tájékoztatás szerint mindannyian jól vannak és már egy thai csirkés-bazsalikomos rizst, pad kra pao-t kértek. A szüleikkel viszont még nem találkozhattak.
  • A múlt héten életét vesztette az egyik mentőbúvár, aki oxigénpalackokat vitt a gyerekeknek, de a focicsapat tagjainak ezt nem mondták el.