Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A legautentikusabb ember mesél a sci-fik történetéről

A legautentikusabb ember mesél a sci-fik történetéről

James Cameron – A science fiction története című sorozatban mindenki megszólal, aki valaha is készített fontos tudományos-fantasztikus filmet. Pilotkritika.

James Cameron 2009 óta nem rendezett semmit, viszont nem lehet azzal vádolni, hogy tétlenül tölti a mindennapjait. Hiszen egyszer executive producerként besegít ide-oda, máskor a Mariana-árok mélyére merészkedik le, de amúgy az egyelőre négyrészes Avatar-folytatások előkészültét egyengeti. Tavaly emellett volt még annyi ideje, hogy közreműködött egy dokumentumfilm-sorozat elkészítésében az AMC felkérésére.

Nem olyan régen Robert Kirkman, a The Walking Dead szerzője vágott bele a képregény műfajának bemutatásába (A képregények titkos története címmel), most pedig a Terminátor, A bolygó neve: Halál, A mélység titka és az Avatar rendezője a science-fiction filmek történetét mutatja be.

Schwarzenegger: Mióta a pályán vagyok, a tudományos fantasztikumból tudományos valóság lett

Schwarzenegger: Mióta a pályán vagyok, a tudományos fantasztikumból tudományos valóság lett Elmondhatjuk, hogy James Cameron az 1984-es Terminátorával forradalmasította a sci-fi zsánerét. Az akkor egyedülállóan sikeres alkotás hatalmas lendülettel emelte be a rendezőt Hollywood legkeresettebbjei közé. Persze, a Terminátor nem csak Cameront katapultálta a népszerűség legmagasabb lépcsőfokára, hanem a mozi főszereplőjét is, az ausztriai születésű ex-testépítő Arnold Schwarzeneggert.

A rendező ezt viszont nem névtelen szakértőkkel, hanem alkotókkal felgöngyölítve teszi a James Cameron – A science fiction története című sorozatban. Túlságosan nem volt nehéz dolga, hiszen csak időpontot kellett egyeztetnie azokkal a színészekkel, forgatókönyvírókkal, operatőrökkel és rendezőkkel, akikkel együtt dolgozott már korábban, vagy egyszerűen csak hollywoodi barátairól van szó, és forgattak valaha tudományos-fantasztikus filmet.

James Cameron és Steven Spielberg. Fotó: Michael Moriatis/AMC

Ez a fajta belterjesség pedig igazán jól áll a hatrészes sorozatnak, hiszen az intim környezetben egyszersmind lefúrnak a zsáner gyökeréhez, és végigkövetik a science-fiction fejlődését, miközben az alkotókról is érdekes kulisszatitkok derülnek ki. Emellett elképesztően bájos, hogy a 80-as, 90-es évek legjobb sci-fijeit szállító rendezők beszélnek kedvenc témájukról. Már James Cameron is nagypapa-korba lépett (63 éves), de beszélgetőtársai közül Steven Spielberg 71, George Lucas 74, Ridley Scott pedig már 80 éves, és van abban valami megható, ahogy csillogó szemű kockaként mesélnek arról, miért is imádják a műfajt.

A sorozat azonban lehetne egy fokkal kevésbé pörgősre szerkesztve, kicsit összerogy saját súlya alatt, ugyanis a negyven perces első részben, amely a földönkívüliekről szól, legalább 25 megszólaló és 20 filmrészlet van, így akad olyan vendég, akitől csupán egy-egy mondat van bevágva.

Mert például kifejezetten erős pillanata a pilotnak, amikor Cameron Spielberget faggatja arról, hogy mi fordította az érdeklődését a sci-fi műfaja iránt, de túl hirtelen váltunk át Ray Bradburyre (a Fahrenheit 451 írójára), aki egy archív felvételen megemlíti, hogy a Harmadik típusú találkozásokat tartja minden idők legfontosabb sci-fijének, és kétszer is sírt rajta. Utána legalább ennyire váratlanul érkezik az, ahogy Dean Devlin, Roland Emmerich és Will Smith nyilatkozik A függetlenség napjáról és a Fehér ház felrobbantásának tabujáról.

Keanu Reeves. Fotó: Michael Moriatis/AMC

Ezek után már érkezik is Christopher Nolan, akivel pedig kitárgyalják azt, hogy létezhet-e máshol értelmes élet. A Ridley Scott-tal való beszélgetése ismét szívet melengető, ahogy egymást simogatják, melyikük rendezett jobb Alien-filmet (Scott az elsőt, Cameron a másodikat). A sorozat borzasztóan sokrétű akar lenni, látszik, hogy rengeteg munka van benne, főleg szerkesztői oldalról, de ez is az egyik legnagyobb probléma vele, hiszen Will Smith (A függetlenség napja, Én, a Robot, Legenda vagyok), Keanu Reeves (Martix-trilógia) és Sigourney Weaver (Alien-sorozat) bármennyire is közkedvelt sci-fik főszereplői, jobbára csak kliséket pufogtatnak a zsánerről.

A legjobb pillanatok abban rejlenek, amikor a kedélyes öregurak egymás között szakmáznak és nosztalgiáznak saját munkásságukról, de ettől még hiánypótló és izgalmas sorozat, amelyből azért el lehet kapni olyan frappáns infókat, amik nincsenek benne minden második „ezeket az érdekességeket biztos nem tudtad a klasszikus sci-fikről”-listás cikkben.

A képregényes és science-fiction-ös Visionaries mellett idén érkezik még egy horrorfilmes és egy rappes AMC évad is.

James Cameron – A science fiction története című sorozat premierje július 7-én volt, a többi epizód minden szombaton 14:00 órakor nézhető az AMC-n (az Űrkutatás, Szörnyek, Disztópiák, Intelligens gépek és Időutazás topikokban).