Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Te és Hasfelmetsző Jack közelebb álltok egymáshoz, mint hinnéd

Te és Hasfelmetsző Jack közelebb álltok egymáshoz, mint hinnéd

Benyák Zoltán: Az utolsó emberig

Fülszöveg:

Esküdt ellenségek. Ők ketten. Akiket a halál sem ment meg attól, hogy egymásnak essenek. Minden időkben, újra és újra.

A felfedezések korában, egy rozzant vitorláson hánykolódva az óceánon a régi és az újvilág közt. A nagy francia forradalom utáni évtizedben, de Sade márki meglepetésekkel teli, bizarr kastélyában. A viktoriánus London bűzös sikátoraiban, ahol Hasfelmetsző Jack szedi áldozatait. Háborúkban, végnapokban mindig szembetalálkoznak, és mindhalálig harcolnak önmagukért, a hitükért vagy a szeretett nőért. Most pedig, végül, itt állnak egymással szemben, és ezúttal mindannyiunk sorsáért kell megküzdeniük.

Benyák Zoltán, aki olykor vérfagyasztóbb, mint Stephen King, máskor merészebben mesél, mint Neil Gaiman,

ezúttal a világ legkegyetlenebb küzdelméről ír, amely átível történelmünkön – a régmúltból az elképzelt, távoli jövőbe.

Miről szól:

Ahogy a fülszöveg is megemlíti, a regény átszeli a történelmet és egy nem túl pozitív jövőben zárul. A nagyobb fejezetek mind egyes szám első személyben íródtak, szereplői között pedig mindig ott az őrlődő jó, a dekadens gonosz és a nő. Az epizódok elég sokáig csak érdekes felvetéseket, emberi küzdelmeket, egzisztenciális harcokat hoznak, míg a végén összeáll a kép, kicsit átértelmezett Az ember tragédiája lesz a mű. Madách Imrével ellentétben viszont nem lesz olyan bizakodásra okot adó a végkifejlet.

Ki írta:

A lélektani, emberközpontú, fantasztikus regényeket és novellákat író Benyák Zoltán, akinek fontosabb munkái közé tartozik a szürrealista urban fantasy, a Veszett lelkek városa, és a modern fantasy Az idő bolondjai.

Fotó: Csóti Rebeka

Kinek ajánljuk:

A mágikus realista regények kedvelőinek, akik nem ijednek meg a filozofikus mondanivalótól.

Miért olvassam el:

A múltban játszódó sztorik történelmi hűsége, a fordulatok frissessége, valamint a jó és a rossz örök harcának sokszor megénekelt újszerű értelmezése miatt. Benyák ugyanis jól mutatja meg, az eredendő gonoszság sem szül mindig tragikus dolgokat, de az erkölcsösség is okozhatja ártatlanok vesztét. A jó és rossz tehát relatív fogalmak, és az amúgy pacifista olvasó, valamint Hasfelmetsző Jack közel sem áll olyan távol egymástól, mint hinnénk. Pusztán a motivációkat és az eszközöket kell végletesen leegyszerűsíteni hozzá.

Ennek ellenére nehéz rákapni a regény ízére, mert az első fejezet inkább érdekes, mint izgalmas, hiszen az olvasó még nyugtalan, hová is fog kifutni a hajótöröttekről szóló történet. A de Sade márki dekadenciáját megéneklő második fejezet már inkább hosszú, mint lebilincselő, a Hasfelmetsző Jackről szóló rész pedig már idegesítő, hogy még mindig nem nyer értelmet semmi. A 20. századi történéseket megéneklő fejezet amilyen rövid, olyan izgalmas: a háború sújtotta kelet-Berlin, a szocialista Budapest vagy a Kennedy gyilkosság bemutatása már megint jó élmény, aztán a végső fejezetben már mindent megbocsát az olvasó a csavaros végkifejletért (ha nem adja fel addig). Olyan ez, mint egy varázstrükk. A végén jön a jutalom.

Benyák Zoltán: Az utolsó emberig

Kiadó: Athenaeum
Oldalak száma: 351
Kötés: karton

További könyvajánlók, recenziók ITT.