Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tankönyvkiadók perlik az Oktatási Hivatalt

Tankönyvkiadók perlik az Oktatási Hivatalt

A magánkézben lévő kiadók azért mennek perre, mert szerintük az Oktatási Hivatal csak azért nem engedélyezi a tankönyveiket, mert nem állami kiadókról van szó.
ert indít az Oktatási Hivatal ellen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó, miután több tankönyvük esetében elutasították hosszabbítási kérelmüket – közölte az ATV.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint mindent szabályosan csináltak,

a kormány viszont szakmai felülvizsgálat nélkül utasítja el a magánkiadók tankönyveit.

Úgy vélik, az engedélyt nem a tankönyvek minősége miatt tagadták meg tőlük, hanem azért, mert nem állami kiadókról van szó.

Romankovics András, a TANOSZ alelnöke azt mondta, ez szerintük diszkrimináció, mert bár 2013 óta nem változott semmi, sem a kerettanterv, sem a NAT, sem az engedélyezési eljárás, most az állami tankönyveket mégis engedélyezik, a magánkiadók könyveit viszont nem.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár írásbeli kérdésekre azt válaszolta, hogy a pedagógusok továbbra is szabadon választhatnak tankönyvet, de ez jelenleg azt jelenti, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kísérleti tankönyvei mellett a szintén állami kézben lévő Apáczai és Nemzedékek Tudása Kiadók könyvei közül lehet még választani.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint nem szakmai,

hanem politikai döntés egyes könyvek kiiktatása, az állami kísérleti tankönyveket pedig 2017-re 30-35 százalékkal kevesebb pedagógus rendelte, ezzel pedig a tanárok már szavaztak róluk.

A borítókép illusztráció: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt