Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha csak kicsit is, de most revansot vehet az ellenzék a Fideszen

Ha csak kicsit is, de most revansot vehet az ellenzék a Fideszen

A fennálló erőviszonyokat ugyan nem változtatná meg az ellenzéki győzelem, politikai szempontból mégis van jelentősége mindkét, július 8-i időközi önkormányzati választásnak.

Ha a két budapesti kerületben az ellenzék által támogatott független, civil jelöltek győzni tudnak, az felrázná a tavaszi kudarc után még mindig sebeiket nyalogató ellenzéki pártokat,

sőt – talán némelyik akaratával ellentétben – további együttműködésre ösztönzi őket. A kormánypártokon talán mindez nem ejtene valódi sebet, érzelmi sérülést azonban még okozhat a Fidesz-KDNP-nek.

Győri Péter, a hat ellenzéki párt által támogatott független VIII. kerületi polgármester-jelölt MTI Fotó: Mohai Balázs

A főváros VIII. kerületében új polgármestert választanak, miután a fideszes Kocsis Máté a parlamenti választáson egyéni mandátumot szerzett, majd úgy döntött, négy év kihagyás után ismét beült a karrierépítési szempontból többet kínáló Országgyűlésbe. Kocsis rögtön a Fidesz-frakció vezetője is lett, az összeférhetetlenség miatt pedig a polgármesterségről le kellett mondania.

Az V. kerületben közös ellenzéki képviselőjelöltként induló Nagy Béla nyugdíjas pedagógus MTI Fotó: Mónus Márton

A főváros V. kerületében, a Belvárosban eközben új képviselőt választanak, mert a szintén fideszes Böröcz László eddigi alpolgármester a parlamenti választáson listás mandátumot szerzett. Böröcz is inkább a parlamenti karrierépítés lehetőségét választotta az önkormányzati munka helyett, összeférhetetlenséget az önkormányzati képviselői mandátumáról lemondással szüntette meg.

Egy időközi választás főleg akkor érdekes, ha fordítani tud a status quo-n, ám erre a politikai bravúrra az ellenzéki/civil győzelem sem elég egyik kerületben sem:

  • Az V. kerületben a fideszes képviselő kicserélődésével érdemben nem csökken a fideszes polgármestert támogató kormánypárti testületi túlsúly: a 14 tagú testületben a mostani 10 helyett csak 9 kormánypárti lesz, ami még mindig kétharmados többség.
  • A VIII. kerület élén a polgármesterváltás látványos változás lenne, ám a lényegi kérdések nagy részét eldöntő közgyűlési erőviszonyok ettől még itt sem változnának: a 18 fős testületben ugyancsak kétharmados többséget alkotna a 12 Fidesz-KDNP-s képviselő.

Győri Péter, a józsefvárosi Márki-Zay

A politikailag fontosabb, VIII. kerületi választáson a legnagyobb ellenzéki egység a független, civil jelölt, Győri Péter mögött alakult ki: a 30 éve a kerületben élő, szociálisan érzékeny közgazdász maga mögött tudhatja hat ellenzéki párt – az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Liberálisok és a Párbeszéd – támogatását is, ráadásul a Jobbik sem állított vele szemben jelöltet. Győrivel a Zoom.hu készített interjút:

Szociálisan érzékeny közgazdász a józsefvárosi Márki-Zay, az ellenzék közös jelöltje

Szociálisan érzékeny közgazdász a józsefvárosi Márki-Zay, az ellenzék közös jelöltje Újra beveti a hódmezővásárhelyi taktikát az ellenzék a józsefvárosi időközi polgármester-választáson, ám ezúttal a Jobbik nélkül. A fideszes alpolgármester kihívója egy erős szociális érzékenységű civil. Győri Péter, aki nem ijed meg a „szájkaratétól”. Miniinterjú. Július 8-án tartanak időközi polgármester-választást a főváros VIII.

Éppen e széles körű ellenzéki összefogás okán nevezik sokan Győrit a józsefvárosi Márki-Zay Péternek, és az analógia Győri győzelme esetén is fennállna. Ha megismétlődne a februári, hódmezővásárhelyi időközi választás, és Győri Péter megszerezné a polgármesteri széket, ugyanazzal a problémával kellene szembenéznie, mint Márki-Zaynak: a vele szemben politizáló, kormánypárti képviselő-testületi többséggel.

Mégis, a választás jelentőségét mutatja, milyen sok jelölt indul ahhoz képest, hogy a parlamenti és parlamenten kívüli ellenzék zöme egyetlen jelöltet támogat. Győrin kívül hárman pályáznak a polgármesteri székre. A Fidesz a jelenlegi alpolgármestert, Sára Botondot indítja. A Munkáspárt is állított jelöltet Fehérvári Zsolt István személyében, bár a párt és jelöltjei támogatottsága gyakorlatilag mérhetetlenül alacsony.

Függetlenként elindul Pintér Attila is, aki április végéig még a Jobbik politikusa volt, ám kilépett a pártból, mondván: vállalhatatlan lett számára, ezért is szervez saját, radikális, nemzeti mozgalmat.

Indulni akart Mester Márton Tamás a Demokrata Párt színeiben, de ez nem sikerült neki – a formáció próbálkozott a parlamenti választáson is, de 12 egyéni jelöltje összesen 1679 voksot kapott országszerte.

Tart a Fidesz egy civil győzelemtől

Az indulók közül a fideszes jelölt legyőzésére, de legalábbis megszorongatására Győri Péter a legesélyesebb – ezt mutatja az is, hogy a Fidesz kizárólag az ő lejáratására koncentrál a kampányban. A kormánypárt médiája és politikusai Kocsis Mátétól Hollik Istvánon át Halász Jánosig azt bizonygatják, hogy győzelme esetén Győri Péter drogosokkal és hajléktalanokkal árasztaná el a kerületet, ráadásul nem is igazi civil, független jelölt.

Kocsis Máté még polgármesterként, amikor a tavaszi választási kampányban Orbán Viktor meglátogatta Fotó: Veres Viktor

A lejárató kampány talán legszürreálisabb fejezete az volt, amikor a fideszes Halász János arról beszélt, hogy Győri Péter azért nem civil, mert korábban, még Demszky Gábor főpolgármestersége idején SZDSZ-esként dolgozott a fővárosi közgyűlésben. Mondta a fideszes Halász, aki politikai karrierjét mondhatni az SZDSZ-nek köszönheti, mivel lakóhelyén, 1995-ben az SZDSZ által támogatott civil jelöltként indult el egy választáson.

Noha Józsefvárosban 2009 óta mindig a Fidesz nyert, Győri Péter nem csügged: azt mondta, „nem kell elszállni, de a startnál sem kell feladni, mert jók az esélyek”. Az áprilisi választás számait hozta példának: csak a józsefvárosiak szavazatait nézve látszik, hogy a kerületben a listás szavazatokból a Fidesz 38 százalék körül kapott, a Jobbik 12-t, a Jobbikon kívüli ellenzéki oldal pártjai pedig összesen 47 százalékot értek el.

V. kerület: Schmuck is beszállt

Az V. kerületben kisebb a tolongás az időközi választáson. A Belvárosban nehezebb volt közös ellenzéki jelöltet találni, mert ahogy a Zoom.hu is írta, az MSZP ejtette a Liberálisok közösnek szánt jelöltjét, aki erre majdnem elindult maga is, de mégsem. Végül Nagy Béla nyugdíjas pedagógus lett a jelölt, akit az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP és a Momentum is támogat, a Jobbik pedig nem indít vele szemben saját jelöltet.

A Fidesz a kerület alpolgármesterét, Balla Valériát indítja, de az utolsó pillanatban belépett a versenybe az MSZP-t, majd a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot is megjárt, a mostani időközin viszont függetlenként induló Schmuck Andor is. Schmuck a kampányhajrában rendesen belehúzott, mert a héten saját, életnagyságú kartonbábuival árasztotta el a kerületet.

Akármi is lesz a két választás eredménye, az ellenzék még egy harmadik fővárosi időközi megmérettetésen is bizonyíthat. A XV. kerületből Hajdu László DK-s polgármester szerzett tavasszal parlamenti mandátumot, emiatt lemondott, szeptember 30-án választják meg az utódját. Itt Hajdu alpolgármestere, Németh Angéla lesz a közös ellenzéki jelölt, míg a Fidesz László Tamás korábbi polgármestert indítja.

Borítókép: Urnabontás szavazás után – illusztráció / MTI/Czeglédi Zsolt