Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Foci-vb ez volt, ez lesz: Putin, Putout

Foci-vb ez volt, ez lesz: Putin, Putout

Az angol és a horvát válogatott kapusa is parádézott, előbbi együttes 1990, utóbbi 1998 után játszhat újra vb-elődöntőt.

 

A nap gólja

Cheryshev nem tud csúnya gólt lőni. A negyeddöntőig három gólt szerző orosz támadó találatai közül a Szaúd-Arábiának lőtt volt a legszebb, de a horvátok ellen talán még ezt is felülmúlta, hiszem a Dzyubától kapott labdán tolt egyet, majd pazarult tekert a jobb felsőbe. A 27 esztendős játékos ezen a vb-n bizonyította, hogy nem véletlenül nevelkedett a Real Madridnál.

Football GIFs on Twitter

⚽️ Goal❗❗ #Russia 🇷🇺 1-0 #Croatia 🇭🇷 Dennis Cheryshev scores❗ #WorldCup https://t.co/YC4k8Oz8WS

A nap történelmi sikere

1990 óta nem jutott be a legjobb négy közé a világbajnokságon Anglia, de Európa-bajnoki elődöntője is csak 1996-ból van, azóta pedig semmi. Nagy remények, nagy csalódások. Most viszont amikor már senki sem fűzött vérmes reményeket a klasszisokat nélkülöző együtteshez, akkor sikerült újra elérni az elődöntőt. Sőt, összességében is csak harmadszor jutott be Anglia a négy közé, 1966-ban első, 1990-ben negyedik lett végül.

fotó: AFP/Europress

A nap meglepetése

Svédország legyőzése előtt két meccset nyert meg a négyből az angol válogatott a világbajnokságon – Panama és Tunézia ellen. Az együttes csapatkapitánya és egyetlen világsztárja, Harry Kane mindkét mérkőzésen eredményes volt, sőt minden találkozón gólt lőtt, amelyen pályára lépett. Svédország ellen viszont megszakadt a sorozat, s bizony jól mutatja az angolok erejét, hogy Kane-gól nélkül is győzni tudtak.

A nap kapusa

Gyakorlatilag csak olyan angol kapusokat tudunk felidézni a (közel)múltból, akik Roland Praj – aki nem emlékszik az egykori újpesti portásra, keressen rá az interneten, érdemes lesz – módjára védtek: nagy bravúrok, nagy potyák. Nos, ehhez képes felüdülés Pickford, aki nem elég, hogy megbízhatóan véd, a svédek elleni negyeddöntőben ő volt a meccs embere, s már öt vb-mérkőzésen állt a kapuba, s még nem kapott potyát.

fotó: AFP/Europress

A nap tizenegyese

Luka Modric a horvát válogatott legjobb játékosa, a világ egyik legjobb középpályása, egészen kivételes rúgótechnikával. Ehhez képest folyamatosan hadilábon áll a tizenegyesekkel. A dánok elleni nyolcaddöntő hosszabbításában Kasper Schmeichel védte lövését, a szétlövésben pedig csak mázlival talált be, majd az oroszokkal szemben ismét malaca volt a tizenegyespárbajban, hiszen labdáját elérte Akinfejev kapus, de a kapufára tudta csak ütni, ahonnan a hálóba pattant…

Satyam Singh on Twitter

RT if you think this is the best Penalty Shootout Goal by #Modric in this #WorldCup..#RUS #CRO #RUSCRO https://t.co/k4E9BS7CKf

A nap diadala

Nem véletlenül hasonlították a mostani horvát csapatot az 1998-as együtteshez, s nem véletlenül mondogatták, hogy ez a garnitúra nagy dolgokra lehet képes. Akkor Davor Suker és társai jutottak be a négy közé, s lettek végül bronzérmesek, most a Luka Modric, Ivan Rakitic irányította gárda remekül, két tizenegyespárbajt nyert meg az egyenes kiesése szakaszban, míg a csoportkörben legyőzte Argentínát. A kiküzdött siker jutalma pedig az angolok elleni elődöntő. Horvátország tovább reménykedhet.

A nap hőse

A rendes játékidő végén sérült meg a horvátok kapusa, Subasic, amikor egy szöglettől akarta megmenteni csapatát, s ahogy rávetődött a labdára, meghúzódott a combja. Percekig ápolták, kérdéses volt, hogy folytatni tudja-e a játékot, aztán összeszedte magát, a hosszabbításban több szép védése is volt, és a tizenegyespárbajban is kivédett egy orosz lövést.

fotó. AFP/Europress

A nap orosz szava

Конец – vége

Kiestek az oroszok.

A nap videója

Klemen Slakonja szlovén komikus készített egy Vladimir Putyint kifigurázó dalt, s ezzel szeretett volna nevezni az eurovíziós dalfesztiválra, a nem is burkolt politikai üzenet miatt viszont nem indulhatott a megméretésen. A sláger viszont idén új lendületet kapott, a legnagyobb videómegosztán már csak a 2018-as vb nem hivatalos dalaként fut, és 17 millió megtekintés felett jár már. Mi ezzel búcsúzunk az orosz válogatottól.

Vladimir Putin – Putin, Putout (The Unofficial 2018 FIFA World Cup Russia™ Song) by Klemen Slakonja

Vladimir Putin played by Klemen Slakonja, the Unofficial 2018 FIFA World Cup Russia™ Song http://www.klemenslakonja.com Download on iTunes: https://goo.gl/9e6g4e SUBSCRIBE for more!

Fontos gondolatok, amelyekkel szinte bármilyen társaságban úgy tűnhet, hogy láttad és értetted a szombati meccseket

Egyértelműen látszik, hogy ez a gyengébb ág, ahogyan az is érződött a két negyeddöntőn, hogy a csapatok legfontosabb célja, hogy ne kapjanak gólt, ez pedig mindent felülírt. Svédország hozta azt, amit tud, Anglia viszont kétszer is rést talált az egyébként jól záró védelmen, ráadásul meglepő módon a levegőben verték meg a svéd védőket az angolok. Az orosz–horvát negyeddöntő gigászi küzdelmet hozott, tényleg a horvátoké a vb egyik legjobb, legkomplexebb csapata, az oroszok viszont bizonyították, nem véletlenül jutott a nyolc közé, ráadásul nemcsak védekezni, támadni is tudnak. A két csapat hat nap alatt másodszor játszott 120 percet, a végén már lépni is alig bírtak a játékosok, a tizenegyeseknél aztán a horvátok koncentráltak jobban.

Így folytatják

Elődöntő

Július 10., kedd

Franciaország–Belgium (20:00)

Július 11., szerda

Horvátország–Anglia (20:00)

Borítókép: AFP/Europress