Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Foci-vb: az ember, aki visszaadta Anglia hitét

Foci-vb: az ember, aki visszaadta Anglia hitét

Akármi is lesz a vége az angolok világbajnoki szereplésének, a kapitányról most már nem csak a kihagyott tizenegyes jut majd az emberek eszébe.

 

1996, Európa-bajnokság, elődöntő, Wembley: a házigazda Anglia Németországgal játszott az elődöntőben, a párharc pedig csak tizenegyesekkel dőlt el. A Puhl Sándor által vezetett mérkőzésen tíz jó lövést láttunk sorozatban, majd jött az angol hátvéd, Gareth Southgate, és gyenge kísérletét védte Köpke kapus, Möller középpályás meg a döntőbe lőtte a németeket. Az angolok mindössze másodszor jutottak Eb-elődöntőbe – míg a vb-ket tekintve most lett meg a harmadik elődöntő –, a hazai pálya pedig komoly esélyt kínált a sikerre. Ehelyett Southgate rontott, belőle bűnbak lett, Anliga meg 2018-ig nem járt a négy között. Se vb-n, se Eb-n.

Ehhez képest a félig-meddig kényszerből kinevezett Southgate mostanra nemzeti hős lett, hiszen úgy vezette az elődöntőbe az angol válogatottat, hogy a mostani minden idők egyik legkevésbé erős csapata, amelynek Harry Kane az egyetlen világsztárja!

Gólkirály lehet

Gary Lineker volt az eddigi első és utolsó angol vb-gólkirály, aki az 1986-os világbajnokságon volt a legeredményesebb játékos, hat mérkőzésen lőtt öt góllal. És most úgy áll a helyzet, hogy újra angol gólkirálya lehet a vb-nek, hiszen Harry Kane hattal áll a lista élén, s a versenyben lévő riválisok közül a belga Lukaku eddig négy, a két francia, Griezmann és Mbappé három-három találatot jegyzett.

fotó: AFP/Europress

Igaz, ahogy a csapat tagjai, az edző sem mondható klasszisnak, mivel korábban az angol U21-es válogatott, illetve a Middlesbrough szakvezetője volt, aztán Sam Allardyce botrányos távozása – a Telegraph című lap buktatta le, hogy kenőpénzt fogadott volna el az átigazolások során – után ideiglenesen nevezték ki, a négy meccsen elért két-két győzelem és döntetlen meg elég volt ahhoz, hogy véglegesítsék és a 2020-as Európa-bajnokságig írja alá a szerződését.

Utólag talán jól is jött a világsztárokat nélkülöző angol válogatott egy szorgalmas, allűröktől mentes kapitányt kapott. Akinek olyan játékosokra kellett építeni, akik ugyan a Premier League élcsapataiban szerepelnek, de a rengeteg légiós mellett kevesen mondhatják magukat sztenderd kezdőjátékosnak. Egyértelmű tehát, hogy a Beckham és Rooney utáni korszakban, meglehetősen mélyről indult a gárda. S jutott el odáig, hogy a brit szurkolók már szerelmes leveleket írnak Southgate-nek, mint arról beszámolt a bbc.com.

A 47 esztendős Southgate pedig nem akarta megváltani a világot, nem beszélt arról, hogy mindenkit legyőznek, sokkal inlább a szorgalmas és szisztematikus munkában bízva dolgozott folyamatosan. Tanulmányozta az NFL-csapatokat, onnan merített a szabad- és szögletrúgás variációkhoz, és minden erejével azon volt, hogy olyan csapatot építsen, amelynek tagjai hisznek egymásban, valamint a kapitányban. Southgate-nek volt bátorsága lemondani Rooneyról, és a Tottenham Hotspurre építette a nemzeti gárdát.

fotó: AFP/Europress

Southgate egy pillanatig sem állította, hogy világverő csapata van, sőt amikor arról volt szó, hogy klasszisok vannak az együttesben, hangsúlyozta, hogy nincsenek igazán nagy játékosaik. Továbbá arról is beszélt, hogy a fiataloknak biztatásra, támogatásra van szükségük, hiszen a 20-as éveik környékén nem könnyű a reflektorfényben higgadtnak maradni. Megjegyezte, őt nyugodtan támadják, egyébként is megszokta az elmúlt 22 évben a kritikákat.

„Olyan csapat vagyunk, amely folyamatosan fejlődik, de tudjuk azt is, hogy hol a helyünk – idézte a Telegraph Southgate kapitányt. – A keret rutinosabb tagjai nagyon sokat segítenek, remek hatással vannak a csapat mentalitására, annak ellenére is, hogy kevesebbet időt töltöttek a pályán, mint amennyit szeretnének. A fiatalok pedig mind elkötelezettek Anglia felé, gyerekként szurkolói voltak a csapatnak és drukkerként vették fel a mezt, most pedig vb-szereplőként húzhatják magukra, s büszkék erre.”

Divatot is teremtett

Gareth Soutgate nemcsak a szakmai felkészültségért, hanem az elegáns viseletéért is bezsebelt néhány elismerő szót. A kapitány az egykori tengerészgyalogos nagyapja emlékére is viseli a sötétkék mellényt, amely ugyanolyan színű nadrággal, világoskék inggel és vörös, fehér, kék nyakkendővel egészül ki. Az angol válogatott elegáns felszerelését a Marks and Spencer biztosítja, a Sun bulvárlap cikke szerint pedig 35 százalékkal nőttek a mellények eladásai, amióta a válogatott remekel az oroszországi világbajnokságon.

Borítókép: AFP/Europress