Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A horvátok állították meg az oroszokat

A horvátok állították meg az oroszokat

Egymás után másodszor volt kevés a 120 perc a döntéshez a horvát válogatottnak, a végén azonban ismét győzni tudtak Luka Modricék.

 

Támadnak az oroszok!

Nem ez volt a leginkább jellemző kép a világbajnokságon, főleg akkor, ha az orosz válogatott erősebb riválissal (Uruguay, Spanyolország) játszott, s mivel papíron a horvát együttes is jobb, mint a házigazda, arra számítottunk, hogy Oroszország majd ezúttal is visszahúzódik, igyekszik tökéletesen védekezni, aztán majd csak talál valahogy egy gólt.

Nos, ehhez képest az orosz válogatott már az első tíz percben is több helyzetet alakított ki, s az első negyedóra után átvették az irányítást a horvátok, jött azonban a 31. perc, Cheryshev pedig meglőtte a nap gólját: 20 méterről parádés mozdulattal csavart a jobb felső sarokba.

Football GIFs on Twitter

⚽️ Goal❗❗ #Russia 🇷🇺 1-0 #Croatia 🇭🇷 Dennis Cheryshev scores❗ #WorldCup https://t.co/YC4k8Oz8WS

Hatalmas lehetőséghez jutott ezzel az orosz válogatott, hiszen már „csak” tökéletes védekezésre lett volna szükség, persze Horvátországgal szemben ez nem olyan könnyű: az orosz védők nem zártak vissza, a balösszekötő helyén elszáguldó Mandzukic passzából Kramaric egyenlített.

Goal Azos on Twitter

GOLAZO! Kramaric for #CRO #RUSCRO https://t.co/YkEe7DWQQA

A második félidő előbb spórolósan indult, majd egyre inkább a horvátok vették át az irányítás, úgy tűnt, mintha fáradna az orosz válogatott. Időnként lemaradtak a védők a horvát támadókról, ha meg labdához jutottak, arra rúgták, amerre álltak. A 62. percben Perisic meg is szerezhette volna vezetést, szinte tökéletesen célzott, de azért csak szinte, mert labdája a jobb oldali kapufáról nem befelé, hanem a gólvonal előtt keresztbe gurult el.

FutbolMatrix ⚽ on Twitter

Perisic hits the post, so close for #CRO! #WorldCup https://t.co/JytLzf5Imt

Több kisebb lehetőség mellett ez volt a második félidő legnagyobb helyzete, gól azonban nem született, igaz, komoly riadalmat okozott, hogy Subasic kapusnak megsérült a combja. Végül addig masszírozták, amíg nemcsak a rendes játékidő plusz öt percét, hanem a ráadás fél óráját is kibírja. Vagy kibírta fél lábon, hiszen a kirúgásokat már a védők végezték el, majd az első tizenöt perc végén ismét a combjához kapott.

fotó: AFP/Europress

Igaz, ekkor már előnyben volt a csapata, mivel egy szögletet követően Vida fejese egy horvát és két orosz között játékos között a kapu bal oldalába pattint, Akinfejev kapus csak az utolsó pillanatban vette észre a labdát.

Aayush Sharma on Twitter

And Croatia is ahead! A great goal at a great time. They needed this badly. What a header by Vida. #Croatia (2) – #Russia (1). #CRO #RUS #RUSCRO #WorldCup #WorldCup2018 https://t.co/gJ5TBUr0UF

A hosszabbítás második félidejében már muszáj volt támadnia az orosz válogatottnak, az egyre jobban fáradó horvátok azonban igyekeztek minél gyorsabban letámadni a riválist, nehogy közel kerülhessen a félig sérülten védő Subasic kapujához a házigazda. Bár úgy látszott, a kapus csodával határos módon meggyógyult, ha kellett védett, ha pedig arra volt szükség, a beadásokat öklözte ki. Egészen a 115. percig, akkor ugyanis Dzagojev szabadrúgását Fernandes fejelte a kapu jobb oldalába.

World Cup Goals on Twitter

Fernandes with an equaliser!!! Absolute scenes. #RUSCRO https://t.co/vaVyJc7mQa

A hátralevő öt perc már nem hozott gólt, jöhettek a tizenegyesek!

Látszott a csapatokon a feszültség és a fáradtság, az első öt tizenegyesből három kimaradt, majd jött Luka Modric, lövésébe beleért Akinfejev, a kapus kezéről a kapufára, onnan meg a hálóba pattant a labda, s innentől előnybe voltak a horvátok. Sőt, a hátralevő két tizenegyest is belőtték, így akárcsak Dánia ellen, ezúttal is Ivan Rakitic lövése zárta le a párharcot.

Satyam Singh on Twitter

RT if you think this is the best Penalty Shootout Goal by #Modric in this #WorldCup..#RUS #CRO #RUSCRO https://t.co/k4E9BS7CKf

Megérte megnézni?

A feszültség miatt mindenképp. Színvonalát tekintve közepes meccs volt, naná, hiszen ilyenkor a hatalmas tét már nyomja a csapatokat, senki sem akar gólt kapni, szóval nem lehet csillogó játékot várni. De láttunk szép gólokat, mindkét csapat volt előnyben, hosszabbításba torkollott a mérkőzés, amely végül csak a szétlövésben dőlt el. Feszültség- és izgalomfaktor: 10/10

Negyeddöntő

Oroszország–Horvátország 2–2 (1–1, 1–1, 1–2) – tizenegyesekkel 3–4

Gólszerző: Cheryshev, Fernandes, ill. Kramaric, Vida

Tizenegyesek: Smolov (–), Brozovic (0–1), Dzagoev (1–1), Kovacic (–), Fernandes (–), Modric (2–1), Ignashevich (2–2), Vida (2–3), Kuziaev (3–3), Rakitic (3–4)

Borítókép: AFP/Europress