Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vakok iskolájában tanult, később fürdővizét itták hívei a kivégzett japán szektavezérnek

Vakok iskolájában tanult, később fürdővizét itták hívei a kivégzett japán szektavezérnek

Tizennégy évig ültek siralomházban, de nem kerülhették el a sorsukat: Japánban nemrég kivégezték a Legfőbb Igazság (Aum Sinrikjo) nevű szekta vezetőjét, Aszahara Sokót és hat követőjét, akiket még 2004-ben ítélték őket kötél általi halálra. A buddhizmust és a hinduizmust apokaliptikus víziókkal vegyítő, spirituális irányzat legismertebb rémtette, az 1995-ös tokiói szarintámadás, amelyben tizenhárman meghaltak, és több ezren megsérültek.

Az ítélet és annak végrehajtása között azért telt el ennyi idő, mert aq hatóságok megvárták, amíg minden vádlott az összes fellebbezési lehetőséget kimeríti. Ez már januárban megtörtént, de a kivégzés időpontját csak utólag hozták nyilvánosságra, nem utolsósorban biztonsági okokból. Japánban egyébként még a halálra ítélteknek is csak pár órával a kivégzés előtt mondják el, mikor kerül rájuk a sor.

Aszahara Sokó tizennégy évig élt siralomházban. Fotó: AFP/Europress

Aszahara 1955-ben született egy szegény tatamikészítő családba. Csecsemőkori glaukóma miatt az egyik szemére teljesen, a másikra részlegesen megvakult, így a vakok iskolájába járt, majd akupunktúrát és hagyományos kínai orvoslást tanult. Már az iskolában is agresszív, erőszakos gyereknek imerték, az osztálytársait gyakran megverte és pénzért zsarolta.

A férfi 1978-ban megnősült és még ebben az évben megszületett első gyermeke, akinek 11 testvére született. Ekkor kezdte el tanulmányozni a különböző vallási irányzatokat is, míg végül 1987-ben kérvényezte a hatóságoknál Aum Sinrikjó nevű vallási csoportja elismerését.

Ha csatlakozol, megmenekülsz

Az Aszahara guru által vezetett vallási irányzat egy egészen bizarr egyveleg – alapítói a hinduizmusból és a buddhizmusból is átvettek tanokat, amelyekhez hozzákeverték Nostradamus jóslatait. Az irányzat vezetője 1992-ben kiadott könyvében önmagát Krisztusnak nevezte, és Japán egyetlen megvilágosodott mesterének tartotta.

A börtön védelmét megerősítették a kivégzés után. Fotó: AFP/Europress

A szekta feje azt tűzte ki küldetésének, hogy magára vegye a világ bűneit és állította, hogy spirituális energiát tud átadni követőinek, akiket megszabadít majd rossz gondolataiktól. Aszahara megjósolta a világvégét, melyet szerinte az Egyesült Államok által indított harmadik világháború idézett volna elő. A vízió alapján az

emberiség elpusztul, kivéve azokat, akik csatlakoznak a szektához.

A vallási csoport egyaránt küldetésének tartotta a megváltás hirdetését, és a világvége a túlélését. Vezetőjük tanításaiban gyakran hivatkozott Amerikára „szörnyként”, amely meg fogja támadni Japánt.

A szekta a busás tagdíjon kívül jógaórák és bioboltok bevételéből tartotta fenn magát, a pénzből eszközöket és ingatlanokat is vettek. A követők bizarr vallási rituálékon is részt vettek, például ittak a mester fürdővizéből, vagy elektródás sapkákat viseltek, mert úgy gondolták, hogy ezzel saját agyhullámaikat szinkronizálhatják Aszaharáéval.

Nemcsak a szektavezért, hanem hat követőjét is felakasztották. Fotó: AFP/Europress

Bárányokon teszteltek

A spirituális irányzat vezetői többször is beszéltek a „rájuk veszélyt jelentő egyének meggyilkolásáról”. Közéjük tartoztak egyes buddhista szekták fejei, valamint Kobajasi Josinori karikaturista és Dave Spector TV-kommentátor, akik nevetség tárgyává tették a bizarr szektát.

A csoport már 1993-ban

belekezdett az idegbénító hatású szarin előállításába, amelyet bárányokon teszteltek.

A szarinnak más idegmérgekhez képest is igen nagy az illékonysága, legnagyobb veszélyt a belélegzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti, még gőzkoncentrációja is azonnal behatol a bőrbe. Azok az emberek, akik nem halálos dózist kapnak, de elmarad azonnali, megfelelő orvosi kezelésük, maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhetnek. Ezt a mérget eredetileg a nácik használták – talán ők adhatták az inspirációt Aszaharának és embereinek.

Az 1995-ös szaringáztámadás valósággal sokkolta Japánt. Fotó: AFP/Europress

1994-ben a vallási közösség civilekre támadt a gyilkos szerrel Macumoto városban – a támadás nyolc halálos áldozatot követelt és több, mint ötszázan megsérültek. A helyszínt azért választották mert a környéken élt több bíró, akik egy, a szekta elleni irányuló ingatlanperen dolgoztak.

A tokiói merényletet egy évvel később, március 20-án hajtották végre. A támadás során a metrószerelvényeken zacskókból engedték ki a szaringázt. Az érintettek számáról azóta sincs pontos adat, az őket ért trauma miatt többen a vallomás megtételére is képtelenek voltak. Még ugyanebben az évben, május 5-én egy égő papírzacskót fedeztek fel Tokió egyik pályaudvarának mosdójában, amiről vizsgálatok kimutatták, hogy egy olyan hidrogén-cianid készüléket tartalmazott, amit ha nem fedeztek volna fel időben, a szellőztetőbe kerülve, tízezer utassal végzett volna. A kísérlet mögött szintén a szekta állt.

A veszély nem múlt el

A Legfőbb Igazság vezetőjét még a merénylet évében elfogták, de csak 2004-ben ítélték halálra 13 társával együtt.

Fotó: AFP/Europress

A csoport 2000-ben Aleph néven újraegyesült, élén Dzsójú Fumihiro-val, aki egy volt azon kevés vezető tag közül, aki nem kapott Aszahara mellett komoly büntetést. A csoport bocsánatot kért a szarintámadás áldozatainak rokonaitól és kompenzálták őket.

Egy amerikai terrorkutató intézet szerint viszont az Aleph tagjai a szekta létrejöttének évében

titkos számítógépes hálózatokba törtek be,

hogy információkat gyűjtsenek oroszországi, ukrajnai, kínai, dél-koreai, tajvani és japán nukleáris létesítményekről. A két utódszervezetnek a mai napig számos követője akad a világon, Japánban 1650-re, Oroszországban 460-ra tehető a számuk. A másik szervezet amely az Aum Sinrikjo után maradt (nyilvánosan), a Hikari-no Va, amelynek célja a tudomány és a vallás egyesítése és igyekeznek elkülöníteni a csoportot bűnös elődjétől és visszavezetni azt tisztán a spirituális gyökerekhez.

Borítókép: Fotó: AFP/Europress