Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soha rosszabb folytatást, mint a Hihetetlen család 2.

Soha rosszabb folytatást, mint a Hihetetlen család 2.

A Pixar már akkor az egzisztenciális szuperhős-krízisről csinált filmet, amikor még nem volt menő: a Disney még nem kezdett el univerzumot építeni, sőt, a DC-Warner fejében sem született meg, hogy csapatkohéziót azáltal alakíthat Batman és Superman között, hogy mindkettőjük anyját Marthának hívják.

1999-ben még nem árasztották el a mozikat a spandexes hősök, és Brad Bird ötletét jól el is vetették a Warnernél, de a Pixarnál láttak benne fantáziát, amire pedig 2004-re elkészült a Hihetetlen család, már trendi is lett a témája, hiszen addigra két X-Men- és két Pókember-film is elkészült.

Akik akkor látták, zömében már nagykorúak, hiszen 14 év telt el a bemutató óta, viszont a szereplők egy pillanatot sem öregedtek, a Hihetetlen család 2 ugyanott veszi fel a fonalat, ahol anno abbahagyta, ráadásul az alapkoncepció sem sokat változott, továbbra is azon van a hangsúly, hogy

miként képes venni a mindennapok akadályait egy család, akik történetesen szupererővel vannak megáldva.

A Hihetetlen család 2 átélhetősége ezúttal sem probléma, hiszen a hősködéssel járó plusz elfoglaltságok könnyen behelyettesíthetők az átlagos szülők munka utáni lótifuti életéből bármivel. Ráadásul emellett egy másik életszerű példa is előkerül: anya dolgozni kezd, miközben apa marad otthon a gyerekekkel. Ehhez pedig igazán nem szükségeltetik spandex vagy szupererő a való életben, hogy bekövetkezzen, csak reális értékítélet: az a szülő vállal több munkát, amelyik többet keres. Az animációs film esetében ez most Nyúlányka.

Ugyanis az Amerika Kapitány: Polgárháborúhoz hasonlatosan, a Hihetetlen család 2-ben is (még mindig) törvényellenes cselekmény a szuperhősködés, és egy gazdag mecénás elhatározza, hogy minden áron eléri az újra legalizálást. Ehhez viszont csak Nyúlánykára van szüksége (egyelőre), hogy egy jól felépített marketingkampány segítségével ismét vonzóvá tegye a szuperhősködés intézményét.

Emiatt Mr. Irdatlan marad otthon a gyerekekkel, akinek nemcsak fia hiperaktivitásával és matekleckéjével, valamint lánya randiproblémáival, hanem a legkisebb gyerek, Furi megjelenő szuperképességeivel is meg kell küzdenie. Szerencsére azonban a film elkerüli a kliséket, és

nem azt kezdi mutogatni, hogy Mr. Irdatlan mennyire inkompetens a ház körüli tevékenységekben.

Ebben a filmben nem szövegpótló frázisként van jelent a család fontosságának kihangsúlyozása, ahogy ezt például a Halálos iramban-franchise is teszi, hanem példákon keresztül illusztrálja, milyen fontos a megértés és a segítségnyújtás. A Hihetetlen családnak főleg azok a kifejezetten erős pillanatai, amikor családként próbálnak funkcionálni a tagok, ráadásul ebben a részben Furi is megkapja a maga emlékezetes jeleneteit.

Emellett egy egészen klassz James Bondos akciózást is kapunk, hiszen Nyúlányka egy kijelzőkön/képernyőkön keresztül hipnotizáló szuperbűnöző ellen küzd (a kiválóan magyarra fordított Démonitor), ehhez pedig jónéhány kifejezetten kreatív akciójelenet is párosul. Az egyetlen negatívum, hogy a titokzatos főgonosz személyének felfedése semennyire sem meglepő, és talán tényleg csak a legkisebbek csodálkoznak majd rajta.

Ennek ellenére kifejezetten üdítő folytatás lett a Hihetetlen család 2, a Pixar kiköszörülte azt a csorbát, amit a Szenilla nyomábannal vagy a Verdák 3-mal csinált. Nem(csak) azért készült el, hogy a már ismert cím berántsa a moziba a nézőket, hanem azért, mert Brad Birdnek volt vele mondanivalója. A történetben pedig maradt annyi kraft, hogy még egy esetleges (2021-re szánt) trilógiazáró is tartogathat meglepetéseket.

A film mellé kísérőfilmként a párperces Bao című filmet is levetítik, amely a Pixar egy kreatív stíluspróbája.

A hihetetlen család 2. (Incredibles 2). Amerikai családi animációs film, akciófilm, kalandfilm, sci-fi. 118 perc, 2018. Értékelés: 8/10.