Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem minden autós szabadul meg jövőre a baleseti adótól

Nem minden autós szabadul meg jövőre a baleseti adótól

Bizonyos estekben még 2019-ben is fizetni kell a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási adót a különös megszüntetési szabályok miatt.

A baleseti adót 2012-ben – a nagy költségvetési kiigazítás részeként – vezette be az Orbán-kormány, amely nemes egyszerűséggel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (Kgfb) 30 százaléka volt. A bevételszerzés célja a hiány csökkentése volt, a magyarázat pedig az volt, hogy az autósok így járulhatnak hozzá az egészségügy finanszírozáshoz. Egy ideig a baleseti adó valóban az egészségbiztosításhoz folyt be, de az elmúlt években már ezt is megszüntette a kormány, és a központi költségvetésbe került. A költségvetés évről évre egyre szebb pénzt kasszírozott a baleseti adóból – az idén már 36,5 milliárd forintot fizetnek az autósok, amely már számottevő bevétel, igaz ilyen kis bevételű önálló adót fenntartani nem gazdaságos az állam számára. Ezért a kormány a parlament előtt fekvő adócsomag részeként a baleseti adó megszüntetéséről, pontosabban a biztosítási adóba való beolvasztásáról döntött.

Nem szűnik meg, de kevesebbet kell fizetni

Egyes autósok már-már fellélegeztek, hogy így jövőre nem kell kifizetniük a százalékos baleseti adót. Ami igaz is, cserébe viszont a biztosítóknak kell jóval magasabb biztosítási adót befizetniük, amit könnyen ki lehet találni, hogy nem a cégek fognak saját zsebből kifizetni, hanem ráterhelik az autósokra. A kormány az idén a biztosítóktól 35,2 milliárd forintot szed be ezen a címen, de jövőre már 82 milliárd forintot, ami 46,8 milliárd forintos növekedést jelent. Azért lesz csökkenés az adóteherben, mert

az eddigi 30 százalékkal szemben csak 20 százalék lesz a személyautók és a motorkerékpárok esetében – míg egyéb más járművek esetében a kgfb 15 százalékát kell megfizetni.

Vagyis nincs szó az adó teljes csökkentéséről, csak mérsékléséről, és az adót nem közvetve a biztosított, hanem a biztosító fizeti.

Pórul járnak az év közben biztosítást kötők

A parlamenti vita alatt a kormány tovább egyszerűsítette vagy épp bonyolította a szabályokat, ugyanis a beterjesztés előtt nem volt nyilvánvaló, hogy nem minden biztosításnak a fordulója december 31. Azon Kgfb szerződések esetében, amelyeknek a fordulója 2019 január 1. utánra esik, a lejáratig meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót.

Szintén ki kell fizetni az egész éves baleseti adót azoknak, akik több évre előre határozott időre kötötték a biztosítást. Ez esetben csak 2020 január elsejével szűnik meg a baleseti adó fizetési kötelezettsége és csak a 2020 utáni adó jár vissza. Egyetlen könnyebbség, hogy cserébe nem vonják le ez esetben a 15-20 százalékos baleseti adót – vagyis nem kell egyszerre két adót fizetni, csak magasabbat.