Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már propagandára és focira sincs pénz Pécsen

Már propagandára és focira sincs pénz Pécsen

Pécs sanyarú anyagi helyzete már a Nemzeti Együttműködés Rendszerének pilléreit is kiütötte. Lehet kapaszkodni: nincs pénz focira és szócsőre.

Tavaly nyáron derült ki, hogy a 7,5 milliárd forintos hiánnyal küzd Pécs, aminek az lett a következménye, hogy politikai gyámság alá helyezték Páva Zsolt polgármestert és szeptembertől két fideszes országgyűlési képviselő, Csizi Péter és Hoppál Péter által gründolt tanácsadói és döntéshozói testület „segíti a munkáját. Decemberben az állam pénzügyi segítsége is megérkezett, a lyuk befoltozására 9,5 milliárd forintos hitelt kapott az államtól a város, többek között azzal a kikötéssel, hogy a három év alatt visszatérítendő támogatásért cserébe a Magyar Államkincstár lesz a város számlavezetője és egy munkatársuk fogja felügyelni a gazdálkodást – vagyis az állam felügyeletét vállalták cserébe. A helyzet abszurditását fokozza, hogy fideszes kormányzat helyezte gyámság alá a fideszes városvezetést és időközben meglett a politikai következménye is az egész Benny Hill Showba illő vesszőfutásnak: Csizi Péter elbukta a választásokat Mellár Tamással szemben. A városvezetés közben próbál mindenhol spórolni és megszorítani, voltak már létszámleépítések a városházán, illetve a városi cégeknél, drágult a tömegközlekedés és a parkolás, de még a bölcsődei díjak is emelkedtek.

Kis pénz, kis foci

A fentiek tükrében logikus lépésnek számít, ha egy város úgy próbál spórolni, hogy megnyesi a kiadásokat, vagyis megszorít, ez érte el a nagy hagyományokkal rendelkező PMFC NB III.-as labdarúgó csapatát. A város, illetve a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. 2015-ben vette át az addig Matyi Dezső Alexandra-vezér által fenntartott csapatot, ami az MLSZ-nek köszönhetően az első osztályból a megye I-ben landolt. Rá egy évre feljutott az NB III-ba, ahonnan azóta sem sikerült továbblépni: idén egy emlékezetes szurkolói rendbontással tarkított meccsen kiderült, hogy jövőre is a harmadosztályban kezdheti az évet a csapat.

A múlt héten robbant a bomba, hogy a város nem tudja tovább finanszírozni az eddig uszkve 200 millió forintból gazdálkodó csapatot. Ennek megágyazott egy tavalyi közgyűlési határozat is, ami kimondta, hogy az önkormányzat a PMFC labdarúgócsapat finanszírozását megszünteti. A PSN Zrt. a helyzetet közleményben magyarázta, mint írták, „külső támogatók segítségével kellett megoldani a csapat működését az elmúlt idényben. Mivel azonban a profi ligába, az NB II-be most sem sikerült a feljutás, a tulajdonosi szerkezetváltásról szóló tárgyalások is megakadtak. A csapathoz hasonlóan a támogatók többsége is a másodosztályra számított, az NB III-ban csak kevesen tartottak ki a PMFC mellett.

Mindezek miatt a labdarúgókkal közölték, hogy mindenki kereshet magának nyugodtan csapatot, a szerződésük június 30-án lejár.

„Jelen helyzetben Pécs városa és a PSN Zrt. ennek ellenére is azon dolgozik, hogy ha az előző idénybelinél sokkal szerényebb anyagi körülmények között is, de az augusztus 4-én kezdődő bajnokságra minden készen álljon a PMFC labdarúgócsapatánál az NB III-as bajnoki rajthoz. A PSN Zrt. és a város célja hosszú távon továbbra is az NB I-es szereplés lenne” – írták.

A 200 millió forintos büdzsét egyébként nem egy NB II-es csapat szívesen elfogadta volna, mint ahogy a fizetéseket is. Információink szerint több focista is 7-800 ezer, vagy akár 1 millió forintos fizetést vitt haza havonta, ami egy osztállyal feljebb sem számít rossz pénznek. A Szabad Pécs szerint a kormány által milliárdokkal kitömött, stadiont és sporttelepet építő PVSK lenne innentől kezdve a város csapata, de ez még messze nem biztos, ráadásul öngól is lenne. A Zoom.hu által megkérdezett drukkerek egyöntetűen azt mondták, hogy nem szurkolnának a másik csapatnak. Mindenesetre azt már láthattuk, hogy a szurkolók hiánya nem riasztja el attól a kormányt, hogy a fociba milliárdokat öntsön.

A slusszpoén a PMFC NB III-as indulása kapcsán, hogy az újmecsekaljai stadion már NB III-as meccsek rendezésére sem alkalmas, mert nincs 200 fős fedett lelátója.

Az egykor szebb napokat látott katlanban 1990-ben még a Manchester United-et fogadta itt a helyben csak Munkásnak hívott csapat, illetve 2002-ben még a horvátok elleni válogatott meccsen is lehetett szurkolni. A jelenlegi állás szerint a 146 ezres Pécsnek nincs erre alkalmas pályája, míg a szomszédos, mindössze 6 ezres Kozármislenynek igen.

“Propagandát nem kérek”

A Pécsi Hírek nevű lap kiadásával is problémák vannak, információink szerint nem fog a továbbiakban a postaládákban landolni az eddig hetente megjelenő, ingyenes, 20-24 oldalas újság.

A város tulajdonában levő Pécsi Kommunikációs Központ (PKK) kiadványát az elmúlt években a legnagyobb jóindulattal sem lehetett függetlenséggel vádolni, tulajdonképpen a városvezetés szócsöve volt. Az országgyűlési választásokon olyannyira eluralta a kormányzati propaganda, hogy a pécsi civilek mintegy félezren tüntettek a főszerkesztő leváltásáért, majd tiltakozásképpen a városháza kapujába öntötték a festékkel leöntött számokat.

Időközben egyre több postaládán jelent meg a matrica, amin egy áthúzott Pécsi Hírek mellett az állt, hogy „propagandát nem kérek”.

Ebből a szempontból a print kiadvány megszűnése, vagy csak szüneteltetése, akár sikerként is értékelhető a civilek szemszögéből, de az igazi okok meglehetősen prózaiak.

Tüntetés Pécsen a propaganda ellen. Fotó: Kovács István

A város 100 millió forintra csökkentette az idei évre a cégnek szánt összeget a költségvetésben, míg korábban ez a tétel több mint 200 millió forintra rúgott. Többek között a pénzügyi gondok miatt szűnt meg információink szerint – egy forrásunk kifizetetlen számlákról is beszélt – a PKK szerződése a Pannon Televízióval is, amely eddig tévés beszállítóként tevékenykedett. Mint elsőként a Zoom.hu beszámolt róla, ez volt az oka annak is, hogy az év egyik legfontosabb közgyűlését (a tömegközlekedés, a parkolás és a bölcsődei szolgáltatások drágulását szavazták meg) nem közvetítették élőben.

Kerestük a Pécsi Kommunikációs Központ ügyvezető igazgatóját, Katreiner Zoltánt. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy csak szünetről van szó, vagy végleg letettek a print kiadvány kiadásától? Lesz-e leépítés emiatt a Pécsi Kommunikációs Központban? Megannyi kérdésünk lett volna, de a kommunikációs cég vezetője nem kívánt kommunikálni velünk, illetve a városháza sajtóreferenséhez irányított minket. A városházát megkerestük ezzel kapcsolatban, amint válaszolnak, a cikkünket frissítjük, bár nincsenek illúzióink: az elmúlt 9 hónapban összesen egyszer válaszoltak a kérdéseinkre.