Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kongóban saját anyjukat kellett megerőszakolniuk a foglyoknak

Kongóban saját anyjukat kellett megerőszakolniuk a foglyoknak

A Kongói Demokratikus Köztársaság területén 2016-ban kirobbant Kamuina Nsapu-lázadása már így is számtalan emberéletet követelt, viszont a konfliktus ENSZ-kivizsgálásának eredményei szerint a helyzet borzasztóbb, mint ahogy azt képzelnénk. 

A küldöttség tagjai Kongó Kasai-régiójában vizsgálta a többek között helyi miliciák által is elkövetett jogsértéseket. Jelentésük szerint az emberiség ellen elkövetett bűntettek és háborús bűnök minden létező formája jelen van konfliktusban.

Az, hogy a fiúknak meg kell erőszakolniuk saját édesanyjukat, valamint a nőkkel elhitetik, hogy varázslattal képesek elkapni a lövedékeket, csak a jéghegy csúcsa.

Marie-Ange Mushobekwa, a kongói emberi jogokért felelős miniszter jelentése szerint a helyzet a zónában egyszerűen leírhatatlan. Nőknek sok esetben választaniuk kell a csoportos nemi erőszak és a halál között.

Az egyik megkérdezett szemtanú arról számolt be, hogy a tavalyi évben látott egy, a Kamuina Nsapu miliciához tartozó csoportot, aminek az egyik tagja női nemiszerveket nyakláncként felfűzve hordott a nyakában.

Egy másik tanú szerint a lázadók nem torpannak meg a kannibalizmus gondolatától sem: élve vágják fel az elfogott kongói hadsereg katonáit, isszák a vérüket, vagy éppen esznek a húsukból.

Az ENSZ vizsgálatát vezető Bacre Waly Ndiaye beszámolójában arról beszélt, hogy az egyik faluban 186 lefejezett holttestet találtak, köztük gyermekekét is. Több esetben, az elfogott, de megkímélt gyerekeket arra kényszerítik, hogy harcoljanak: az sem meglepő, hogy csak egy bottal a kezükben küldik őket harcolni, mondván, hogy az varázstárgy, ami sebezhetetlenséget kölcsönöz nekik.

Nem csak a milicia kegyetlen a régióban. A kongói fegyveres erők (FARDC) válogatás nélkül mészárolja halomra a lázadókat, és a lázadóknak vélt civileket, nem téve különbséget a felnőttek és gyermekek között. A holttestüket pedig tömegsírokban temetik el. 86 tömegsír biztos létezéséről tudnak, viszont a kivizsgálás után úgy sejtik, több száz is lehet belőlük.

A kongói kormány szóvivője a beszámolókkal kapcsolatba elmondta, több állítás kétséges, mivel a kivizsgálás renkdívül gyors volt. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy politikai indíttatásból próbálnak negatív sajtóvisszhangot generálni a jelentésekkel, viszont a kormány szakértőkkel segíti majd a további munkát. Mindamellett a szóvívő biztosított mindenkit arról, hogy ha a felsorolt vádak igazak, bármelyik egységhez is tartozzanak az elkövetők, kíméletlenül felelni fognak a tetteikért.

A kongói fegyveres erők, a Bana Mura miliciáva társulva került összetűzésbe a Kamuina Nsapu miliciával még 2016-ban, amikor Jospeh Kaliba elnök nem volt hajlandó lemondani posztjáról a mandátum lejárta után sem. A részben etnikai szinezetű konfliktusban már legalább 5000 ember vette életét és legalább 1,4 millió helyi lakost telepítettek ki a belháborúnak teret adó Kasai-régióból.

(Via Metro)

 

 

A borítókép csak illusztráció. Forrás: Zenga-Mambu