Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Frida Kahlo, a gyönyörű fájdalom festészetének ikonja végre megmutatja magát Magyarországon

Frida Kahlo, a gyönyörű fájdalom festészetének ikonja végre megmutatja magát Magyarországon

Cseppet sem könnyed a világhírű festőnő kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. De hogy látni kell, az biztos.

Fest. A hátán fekszik egy ágyon, álla felkötve, fölötte hatalmas szerkezet, az tartja a vásznat. Diego Rivera takarásból néz a fényképezőgépbe, arcán gonosz a megvilágítás. A vászon fehér, Frida Kahlo üres kézzel érinti meg, a szeme csukva. Fest.

Ez egy fekete-fehér fotó. Ha nekem kellene kiszínezni, azt hiszem, ijesztően fekete-fehér maradna, és mindennek nevezhetném, csak szépnek nem. Ha viszont Frida Kahlo venné a kezébe, élénk színeket kapna a kép, sőt maga mellé felfestene egy majmocskát, Diego Rivera fejét a saját homlokára tenné át, az egészet pedig feldobná prekolumbián motívumokkal. És ettől a kép még ijesztő maradna, de mégis megtelne szépséggel.

Ezt tudta Frida Kahlo: gyönyörűvé tette a fájdalmat.

Akkor is, ha meztelen testét úgy festette meg, hogy egy görög oszlop döfte ketté a gerince helyén, és akkor is, amikor négy papagájával készített önarcképet. Mindebben pedig első volt a nők között, akiknek egyenjogúságáért önmaga is rengeteget küzdött és tett.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs (Kattintson a képre a galériáért!)

Egyértelmű, hogy Frida Kahlo képeivel a 20. századot alapvetően meghatározó művésznek nyílik ma kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. És az is egyértelmű, hogy személyében a világszerte elismert festő mellett egy popkulturális ikonról is szó van.

Ami egyáltalán nem baj, sőt jobb is, ha mások előtt

  • Frida Kahlo életéről készül három Oscar-díjas film Salma Hayek főszereplésével,
  • Frida Kahlo testéről mintáznak barbie-t,
  • Frida Kahlo önarcképével díszítenek bögréket,
  • Frida Kahlo öltözködése teremt divatot,
  • Frida Kahlo festményeit gyűjti Madonna.

Ahogy egyébként mindez már meg is történt, hiszen azon felül, hogy alapvetően meghatározta a 20. század művészetét, most már bőven a 21. században is velünk él, művészete töretlenül érvényes és hatása van az élet minden területén. Tehát nagyon is jó időben, bár közönségét kifejezetten megváratva érkezett Magyarországra az első tárlata, ami a Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból címet viseli.

Hivatalosan ma, július 6-án, Frida Kahlo születésének 111. évfordulóján nyílik meg.

Szépen hangzik, de mennyi szenvedéssel telt volna még az élete, ha akár ennek csak a felét is megéli. Közismert, hogy az 1907-ben, Mexikóváros Coyoacan nevű kerületében született Frida Kahlo mindössze 47 évet élt, aminek már a kezdete is fájdalomban telt: gyermekbénulás következtében jobb lába deformálódott, 18 évesen pedig baleset érte, a busz, amin barátjával utazott, belerohant egy villamosba. Fridát felnyársalta egy vasrúd, számos csontja eltört és a gerince is megsérült, innentől kezdve élete végéig folyamatos szenvedés uralkodott rajta, amit csak a festéssel tudott enyhíteni. Rengeteget volt ágyhoz kötve, egyik lábát amputálni is kellett. Hihetetlen akaratára jellemző, hogy orvosai tiltása ellenére is gyermeket akart, de mindannyiszor teherbe esett, életveszélyes állapota miatt abortálni kellett vagy spontán elvetélt.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs (Kattintson a képre a galériáért!)

Szerelmi élete is nyitott könyv. A szintén festő férj, Diego Rivera folyamatosan félrelépett mellette, és miután Frida húgával is összejött, a festőnő is szerelmi viszonyokba kezdett. Szeretője volt többek között a magyar származású Muray Miklós, a menekülő Lev Trockij, és biszexuális lévén nőkkel is tartott fenn kapcsolatot.

A testi nyomor és a folyamatosan erősödő magányérzet letisztult képi ábrázolása és jelképrendszerének közérthetősége kortársai számára zavart okozott, és amúgy is lassan tört magának utat nemzetközi szinten is elismert férje mellett. De halála után éppen ez emelte villámgyorsan világhírűvé a múzeumlátogató közönség szemében: a gyönyörűvé és átélhetővé tett fájdalom.

Végül is korának egyszemélyes #metoo-kampánya volt, csak szavak helyett megfestette szenvedéseit.

És most már tapasztalatból mondhatom, hogy valóban különleges közvetlen közelről látni a képeit. Ezt érzékeltette Baán László, a felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeum főigazgatója is, amikor arról beszélt a csütörtöki sajtóbejáráson, hogy utoljára a Van Gogh-kiállítás hozott ekkora sajtóérdeklődést, és hogy szerinte a november 4-ig nyitva tartó tárlat a 200 ezer látogatót is elérheti. Csak adalék: a Picasso-kiállítást 206 ezer ember látta szintén a Magyar Nemzeti Galériában.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs (Kattinston a képre a galériáért!)

És valóban, kevés volt a levegő a kiállítás legelső termében a bejárás első állomásán. Baán László után Mexikó magyarországi nagykövete, valamint a Museo Dolores Olmedo igazgatója is elmondta köszöntőjét. Egyikőjük sem felejtette el megemlíteni Frida Kahlo magyar gyökereit, amit német kutatók a saját javukra már cáfoltak, vetette közbe Baán, ahogy

azzal sem felejtettek el viccelődni, hogy Diego Rivera vagy Frida Kahlo szenvedett-e többet a másik miatt.

A méltóságos urak, kiegészülve néhány túlságosan is agilis újságíróval sajnos ugyanilyen harsányak voltak akkor is, amikor már Lantos Adriána, a kiállítás kurátora beszélt például A törött oszlop (The Broken Column) című kép előtt, és konkrétan zavarták a tárlatvezetést, de azért sikerült végigmenni a termeken nélkülük is.

Összesen 35 műtárgy – 26 festmény és 9 rajz – érkezett Budapestre, és ezzel bőven sikerült reprezentálni az életművet. Lantos Adriána öt szekcióra osztotta a kiállítást, és a popkulturális ikonhoz méltón külön rész foglakozik a rajongással, de Frida Kahlo kortárs magyar festészetre gyakorolt hatása is megjelenik.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs (A képre kattintva galéria nyílik!)

Azon túl, hogy az öröm határtalan, amiért ilyen illusztris vendége van a magyar múzeumi életnek, muszáj vagyok azzal elbúcsúzni, hogy Mexikónak ma hasonlóképpen szüksége van olyan művészekre, mint amilyen Frida Kahlo volt a 20. század első felében. Nemrég választott az ország új elnököt, de a kampány eszement öldöklése 120 politikus életét követelte.

Vagyis továbbra sem enyhülnek Frida Kahlo fájdalmai.