Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

34 ország nagykövetsége állt ki a budapesti Pride mellett

34 ország nagykövetsége állt ki a budapesti Pride mellett

Közös sajtóközleményt adott ki a Pride budapesti alkalmábólki az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei és a British Council alapítvány.

Fotó egy párizsi Pride-ról: Julien Mattia/NurPhoto/AFP/Europress

„A 23. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre.

Elismeréssel illetjük az LMBTQ civil szervezetek napjainkban végzett fontos jogvédő munkáját”

– hangsúlyozták.

Hozzátették, az emberi jogok tiszteletben tartása — beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását —, valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek. Szerintük a nemzetközi emberi jogok ténylegesen azon a premisszán alapulnak, hogy megkülönböztetés nélkül mindenkit ugyanazok az emberi- és szabadságjogok illetnek meg.

San Salvador, El Salvador Fotó: Oscar Rivera/AFP/Europress

„Ezen alapul rendíthetetlen meggyőződésünk is, hogy az emberi jogok egyformán vonatkoznak valamennyi emberre, függetlenül az illető szexuális irányultságától vagy nemi identitásától.

Ez demokratikus értékeink lényege.

Elutasítjuk és elítéljük a szexuális irányultságuk és nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján. Az ilyen alapokon történő bármilyen megkülönböztetés összeegyeztethetetlen az ENSZ, az Európa Tanács és az Európai Unió vonatkozó jogi szövegeinek kitételeivel. Üdvözöljük a nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken végbement pozitív fejleményeket a szexuális irányultság és nemi identitás miatti erőszak és megkülönböztetés elleni harcban. Minden országot arra biztatunk, hogy tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától és nemi identitásától”– húzták alá.

Toronto, Kanada Fotó: Arindam Shivaani/NurPhoto/AFP/Europress

Hangsúlyozták, a sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását.

A Budapest Pride, amely a hasonló események leghosszabb történetére tekinthet vissza Kelet-Közép-Európában, kiáll az LMBTQ emberek egyenlő bánásmódja mellett, ami a befogadó és tiszteletteljes társadalom fontos ismérve.

Borítókép: MTI/EPA/Juan José Horta