Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tüntetők csaptak össze izraeli katonákkal egy falu lebontása miatt

Tüntetők csaptak össze izraeli katonákkal egy falu lebontása miatt

Az izraeli hadsereg kedden rendelte el a Hán al-Ahmár nevű ciszjordániai beduin település 173 fős lakosságának kitelepítését, és lezárták a faluba vezető utakat – közölte a B’Tselem nevű izraeli civil szervezet. A bontási munkálatokhoz nehézgépeket is kivezényeltek a település köré szerdán. A kilakoltatás ellen tiltakozók köveket dobáltak, majd összecsaptak a biztonsági erőkkel.

A B’Tselem szóvivője közölte: több, békésen tiltakozó embert is letartóztattak az izraeli hatóságok. Az izraeli rendőrség közleménye szerint tizenegy embert tartóztattak le a rendfenntartók “megzavarása” miatt. A rendőrség hozzátette: három munkatársuk sérült meg az erőszakban. A palesztin vörös félhold tájékoztatása szerint az összecsapásban

több mint harmincan megsérültek, közülük négy embert kórházba kellett szállítani.

 

Hán al-Ahmár Jeruzsálemtől keletre fekszik, a Holt-tengerhez vezető útvonal mentén, több zsidó település közelében. Az izraeli hatóságok indoklása szerint a települést illegálisan hozták létre, és a zsidó állam legfelsőbb bírósága májusban elutasította a lakosok fellebbezését a falu lebontása ellen. A beduinok és a B’Tselem azonban azt hangsúlyozta, hogy a megszállt

Ciszjordániában gyakorlatilag lehetetlen a palesztinok számára építkezési engedélyt szerezni az izraeli hatóságoktól.

A kényszerített kitelepítés ellentmond a genfi egyezménynek. Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtárgyalója elítélte az izraeli lépést és „a beduin közösség ellen elkövetett népirtást”. A B’Tselem megjegyezte, hogy az izraeli erők a szomszédos Abu Nuvar beduin településen több lakóépületet és mezőgazdasági egységet elbontottak, aminek következtében 62 ember vált földönfutóvá. A civil szervezet figyelmeztetett: a zsidó települések építésének folytatása az említett útvonalon Ciszjordániában a terület kettészakadásához vezethet.

Az izraeli hadseregnek a palesztin civil lakosság ügyeivel foglalkozó szervezete, a Cogat közleménye szerint Hán al-Ahmár lakosai nem indították meg az izraeli hatóságok által javasolt ügyintézést a falu legalizálásához, és ezért az építményeket lebontják. (MTI)

Borítókép forrása: Spencer Platt/Getty Images/ Képünk illusztráció!