Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szédítő mennyiségű bevételt titkolnak el a kocsmák a fővárosban

Szédítő mennyiségű bevételt titkolnak el a kocsmák a fővárosban

A NAV főleg a forgalmasabb helyeket ellenőrzött Budapesten és számos szabálytalanságra bukkant. A volt olyan kocsma, ahol az ellenőrzés hírére a legális forgalom a korábbinak 14-szeresére ugrott, majd visszaállt minden e régi kerékvágásba.

A fővárosban még mindig nem lehet azt mondani, hogy a számlaadásai hajlandóság rendben lenne. Minden negyedik ellenőrzött vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) emberei. A szervezet egy héten keresztül tartott ellenőrzést a budapesti nagy forgalmú szórakoztató negyedeiben, vendéglátóhelyein, vásárcsarnokaiban. Összesen több mint 3 ezer ellenőrzést végeztek el, ami főként az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak ítélt vállalkozásokat érintette. Az ellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését és a készpénzkészletet, a pénzügyőrök pedig a jövedéki termékek forgalmazását vizsgálták. (A NAV-ellenőrök és a pénzügyőrök mellett a Rendőrség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felügyelői is megjelentek a budapesti helyszíneken.)

A VI. és VII. kerületben ellenőrzött vendéglátóhelyek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokat tapasztaltak a pénzügyőrök. Sok esetben találtak zárjegy nélküli, „pancsolt”, vagy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfokú szeszes italt. Mintegy 120 liter alkoholos italt le is foglaltak.

A Nébih szakembereinek minden második ellenőrzése élelmiszerbiztonsági szabálytalanságot tárt fel, ezért több esetben a helyszínen megsemmisítettek lejárt szavatosságú söröket, valamint élelmiszerjelölési, illetve nyomonkövetési jogsértések miatt zároltak mintegy 100 liter borászati terméket és alkoholos italt. Súlyos élelmiszer-higiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal megtiltották a vendéglátóipari termékek előállítását és forgalomba hozatalát három egységben, és mintegy 130 kilogramm húst és „tenger gyümölcseit” vontak ki a forgalomból jelöletlenség, vagy lejárt szavatosság miatt.

A vizsgálatok idején, az ellenőrzések hírére a nyugtaszám és a bevétel is jócskán meghaladta az egyébként megszokottat. A NAV adatai szerint volt több olyan kereskedő, akinek több mint háromszorosára növekedett a bevétele az akció hetében, sőt, volt olyan bár, amely a heti átlagos 1 milliós bevétele után az előre meghirdetett akció hetében 14 millió forint forgalmat rögzített. Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevétel-növekedés volt kimutatható, az ellenőrzéssorozat lezárása után azonban az összes gazdálkodónak visszaesett a forgalma a korábbi, vagy még annál is alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások számíthatnak a NAV visszatérő ellenőrzéseire. Összesen mintegy 120 millió forint mulasztási bírság kiszabására kell számítaniuk a szabálytalankodóknak.

Az ellenőrzések nem értek véget, a mulasztó és a gyanúsan ingadozó bevételű vállalkozások a következő hetekben is számíthatnak az ellenőrök és pénzügyőrök jelentétére.