Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kerti kútja van? – Újra elővették a törvénymódosítást

Kerti kútja van? – Újra elővették a törvénymódosítást

A parlament újra nekifutott a kerti, szántóföldi kutak szabályozásának – hosszú idő után végre pont kerülhet az ügy végére.

A kormány az elmúlt években több alkalommal is nekifutott a kútfúrás szabályozásának, előbb illetéket vetve ki és engedélykötelessé téve kútfúrást, mondván csak így tudja ellenőrizni az állam a vízbázisokat érintő változásokat. Ezt követően pár hónap után némi tiltakozás után visszavonták a szigorítást. A parlament a napokban újra elővette a jogszabályt. A tervezet szerint ezek után szinte minden 80 méternél nem mélyebb kút fúrása engedély és bejelentés nélküli lehetne, már persze ha házi használatra készül. Engedélyt kell azonban kérni, ha gazdasági célú vízkivétel miatt fúrnak kutat.

Az illegálisan fúrt kutak bírságmentes engedélyezésre 2028 december 31-éig kell kérelmet benyújtania a kút tulajdonosának – vagyis a mostani polémiát praktikusan 10 évre jegeli az állam, akkor majd lehet újra kapkodni a törvényhozóknak, illetve a kúttulajdonosoknak – olvasható a parlament előtt fekvő törvényjavalatban.

Az elfogadás ellőtt álló – jövő héten szavaznak a szabályozóról – törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy visszajár az eljárási illeték annak a kúttulajdonosnak, aki ezt a 2016 júniusa után fizette meg, illetve kormány felhatalmazást kap, hogy az utólagos ellenőrzés szabályait megalkossa.