Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A legjobb csapatok egymást fogják kiszórni a vb-n, akár a „kicsik” is örülhetnek a végén

A legjobb csapatok egymást fogják kiszórni a vb-n, akár a „kicsik” is örülhetnek a végén

Már csak nyolc csapat van versenyben az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, a negyeddöntők előtt pedig megnéztük, hogy ezen együttesek minek köszönhetik a sikerüket. Érdekes képet fest egyébként a negyeddöntő mezőnye, mivel az Uruguay, Franciaország, Brazília, Belgium négyesből csak egy lehet döntős, míg a másik oldalról a horvát, orosz, svéd, angol kvartettből kerül be valaki a fináléba.

 

Uruguay

fotó: AFP/Europress

A piros, de minimum sárga lapra állandó jelleggel pályázó – harapás, kemény játék, reklamálás – Luis Suarez tényleg megkomolyodott. Erre a világbajnokságra biztosan, hiszen eddig egyetlen lapot sem gyűjtött be, sőt a nem éppen finom játékáról ismert Uruguay sportszerűségi mutatója is kimagasló: a komplett válogatott összesen csak egy sárga lapot kapott a torna eddigi négy mérkőzésén! A negyeddöntősök közül a második legsportszerűbb Anglia is 4 sárgánál jár. Ráadásul Uruguay ezt úgy érte el, hogy Brazíliával együtt övé a legjobb védelem, mindkét gárda egy-egy gólt kapott csak.

A kapus Fernando Muslera 11 lövést hárított, a védelem pedig szinte tökéletesen zár. S ahogy említettük tisztán is védekezik Uruguay, a gárdából Rodrigo Bentacur szabálytalankodott a legtöbbet, hetet, míg a listavezető argentin Mascherano például tizenötöt! A Guillain-Barré szindrómában szenvedő, s ezért mankóval közlekedő szövetségi kapitány, Oscar Washington Taberez remekül épít arra, hogy a zárt védekezésből villámgyorsan képes átmenni a gárda támadásba, elöl meg ugye ott van Luis Suarez és Edinson Cavani, előbbi mérlege két gól egy gólpassz, utóbbi meg három gól – a csapat meg összesen szerzett hetet.

Franciaország

fotó: AFP/Europress

A gárda, amelyik igazából nem játszik jól, mégis a világbajnokság egyik legnagyobb esélyese a brazil válogatott mellett. Korábban is téma volt már és a vb alatt szóba került, hogy Didier Deschamps nem tud mit kezdeni a keze alatt lévő sztárok hadával. Bár valljuk be, ennyi klasszist nem is könnyű rendszerbe terelni. Másrészt a csapat működik: olyan kvalitású támadói vannak a galloknak, hogy szinte lehetetlen őket megállítani. A védelmet nagyjából rendre tette a kapitány, elöl meg úgyis megoldják a támadók a feladatukat.

Griezmann, a vb felfedezettje, Mbappé, Matuidi, Pogba, vagy éppen a még gólt sem szerző, de hatalmas mezőnymunkát végző Giroud gondoskodik arról, hogy az ellenfél védelmének folyamatos készültségben kelljen léteznie. A gárda most van a legjobb korban, hiszen a Lloris, Griezmann, Giroud hármas komoly rutinnal bír, Pogba, Kanté, vagy éppen Mauidi is szerzett már nemzetközi rutint, Tolisso, Dembelé, Mbappé meg hozza a fiatalos lendület. A védelem közepén meg ott a 24 és 25 éves Umtiti és Varane, akik az egyik legjobb belső védő párost alkotják ezen a vb-n.

Brazília

fotó: AFP/Europress

Bár a játék csak nyomokban emlékeztet a régi legendás brazil válogatott varázslatára, a vb-arany a szép megoldásokat hiányolók nagy részét biztosan elhallgattatná – főleg, hogy időnként ez a brigád is megvillant ám néhány különleges megoldást. Eleurópaisodott a gárda, hiszen a biztos védekezésre épít, talán nincs is annyi világklasszisa, mint korábban, viszont a fegyelmezett védekezés, elöl meg a Neymar, Coutinho, Willian vezérelte támadósor pont jól teljesít ahhoz, hogy a csapat veretlenül meneteljen.

Uruguayhoz hasonlóan Brazília is csak egy gólt kapott, mindezt úgy, hogy Alisson kapusnak mindössze három védésre volt szüksége. Tetszik, vagy sem, de ide jutott a brazil válogatott, igazolva azt a mondást, hogy a támadók nyernek meccseket, azonban a védelmek hozzák a serlegeket. Ami meg a támadásokat illeti, a legtöbb lövés Neymar nevéhez fűződik, 24-szer próbálkozott, a listán ötödik Coutinho meg 16-szor, igaz, a 40 lövés/4 gól nem a legjobb ráta. Neymar még egy listán áll az élen, vele szemben szabálytalankodtak a legtöbbször, 23 alkalommal, azaz meccsenként majdnem hatszor. (A sorban második Messi 15, a harmadik Ronaldo 14 szabálytalanságot szenvedett el.)

Belgium

fotó: AFP/Europress

A torna már nem is annyira titkos favoritja, amely a negyeddöntőben végképp esélyessé léphet előre, ha tényleg le tudja győzni a brazil válogatottat. Az 1980-as évek óta nem volt ennyire erős a belga válogatott, amelynek tagjai alkotják az ország aranygenerációját, akiktől most már tényleg várja mindenki a nagy dobást.

A Lukaku, Hazard támadókettős simán felér a Suarez, Cavani kettőssel, a belga duó hat gólt szerzett (ez a csúcs), s rajtuk kívül még további hat játékos talált be, a 12 gólt lövő Belgium a torna legeredményesebb csapata. A Lukaku, Mertens, Hazard, De Bruyne négyet szinte lehetetlen megállítani, és a kispadról beszállókra is lehet számítani. Szóval a belgáknál tényleg összeállt minden – igen, tudjuk, a magyar válogatottól kirúgott George Leekens rakta le az alapokat… –, a negyeddöntőben pedig a torna egyik legjobb védelme ellen bizonyíthat a csapat.

Oroszország

fotó: AFP/Europress

A csapat, amelyet aztán tényleg senki sem várt a legjobb nyolc közé, s igazából nem is értjük, mit keres itt az orosz válogatott. Főleg mert nem akarunk arra gondolni, hogy esetleg itt is működik az állami doppingrendszer, vagy esetleg nem volt véletlen a könnyebb csoport a sorsoláskor. Szóval vegyük úgy, hogy a vb előtt a pályáról is lepofozott orosz válogatott a tornára feltámadt, a potyakapus Akinfejev megtanult védeni (övé a harmadik legtöbb hárítás a kapusok között!), a mezőnyjátékosok rájöttek, hogyan kell fegyelmezetten védekezni, a Cherchesov kapitány pedig megmutatta a világnak, mi kell a spanyol tiki-taka ellen.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Dzyuba, Cheryshev kettős éppen annyi gólt szerzett, mint a Lukaku, Hazard duó, s eggyel többet, mint Suarez és Cavani közösen. S mivel már Spanyolország ellen is azt gondoltuk, kidurran az orosz lufi, a horvátokkal szembeni negyeddöntő előtt már óvatosabban fogalmazunk, de itt sem a házigazda a találkozó esélyese.

Horvátország

fotó: AFP/Europress

Akárcsak a belgáknál, itt is kísért a múlt és az egész ország várja, hogy a horvátok legújabb nagy generációja valami igazán komoly eredményt érjen el. A mostani csapatot rendre a Davor Suker féle brigádhoz hasonlítják, amely bronzérmet szerzett az 1998-as világbajnokságon – a csapat tagja volt a Pécsen és Felcsúton is edzősködő Robert Jarni –, s bizony, a Luka Modric vezette társaság jó eséllyel pályázik az elődöntőre.

A Suker-féle csapatban több volt a világsztár, a mostani együttes a csapategységre épít, a jól záró védelemre, no meg arra, hogy a Modric, Rakitic középpályás duó és a támadósor fő pillére, Mario Mandzukic úgyis szerez legalább egy gólt. Vagy kettőt. Horvátország lőtte a negyedik legtöbb gólt, hat különböző játékosuk szerzett gólt, illetve négyen adtak gólpasszt. Subasic kapus meg hét lövést hárított, a kapuját eltaláló kísérletek 87.5 százalékát védte. A gárda pedig az oroszok ellen már esélyesnek számít, sőt az esetleges elődöntőben is favoritnak mondható.

Svédország

fotó: AFP/Europress

Hol vagy, Zlatan? Zlatan Ibrahimovic és a svéd futball közös tragédiája, hogy amíg a világ egyik legjobb játékosával egyszer sem jutott vb-negyeddöntőbe a válogatott, nélküle rögtön megismételte az 1994-es eredményét. Abban a csapatban többek között Thomas Ravelli, Henrik Larsson, Martin Dahlin, Thomas Brolin, Kenet Andresson, vagy éppen Andres Limpar szerepelt, míg a mostani gárda egyik különlegessége, hogy talán a Leipzig csatára, Emil Forsberg a legnagyobb „csillaga”.

Ez a csapat nem csinál semmi extrát, nem táncoltatja a fülén a labdát, viszont tisztában is van azzal, hogy mire képes, nem akar ennél többet mutatni, ezt pedig gyakorlatilag tökéletesen hajtja végre. Fegyelmezett védekezés, precíz játék, nagy futómennyiség és taktikai felkészültség. Most ez is elég volt a vb-negyeddöntőhöz, és valljuk be, ez nem is olyan kevés.

Anglia

fotó: AFP/Europress

Ha csak a játékosanyagot nézzük, millió meg egy erősebb angol válogatott volt a mostaninál, amelynek egyetlen világsztárja a góllövőlistát hat találattal vezető Harry Kane. Érdekesség, a Gareth Southgate irányította együttes lőtt kilenc gólt – ez a második legtöbb a mezőnyben – viszont négyet kapott, s úgy került a legjobb nyolc közé, hogy csak két mecset tudott megnyerni egy-egy döntetlen és vereség mellett. Ez a legrosszabb mérleg a negyeddöntőben szereplő csapatok közül.

Azt sem szabad elhallgatni, hogy a gárda könnyű csoportban szerepelt, a kemény ellenfelek közül meg a Belgiumtól kikapott, Kolumbiával ikszelt, viszont mindezek ellenére is ott van a nyolc között. Hogy mégis miért? Ezt talán még a szakértők sem tudják pontosan megmondani, ami biztos, hogy Southgate kapitány hitet és önbizalmat adott a játékosainak, ráncba szedte a védekezést, talált egy, eddig nem potyázó kapust, no meg a csapatában tudhatja Harry Kane-t. Aki eddig a vb egyik legjobb csatára, karizmája alapján pedig tökéletes vezére a válogatottnak.

Borítókép: AFP/Europress