Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még küzdenek: alternatív javaslatokat küldött az MTA Palkovicséknak

Még küzdenek: alternatív javaslatokat küldött az MTA Palkovicséknak

Honlapján hozta nyilvánosságra javaslatait a Magyar Tudományos Akadémia a kormány terveivel kapcsolatban, mellyel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gyakorlatilag átvenné az irányítást a testület költségvetése felett. A Palkovics László vezette minisztérium ez alapján azt is meghatározhatná, hogy az MTA kutatói a jövőben mit és mennyit kutassanak.

A Magyar Tudományos Akadémia az állásfoglalását és a javaslatokat nemcsak a minisztériumnak, hanem az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának és Kulturális Bizottságának is elküldte. Ezután a honlapjukra is kitették.

A dokumentumban az MTA azt írja:

alapvető elvi fenntartásai és a gyakorlati megvalósíthatóságot illető kétségei vannak

a jövő évi költségvetési törvényjavaslat őt érintő részeit és az MTA-törvény módosítására irányuló javaslatot illetően is.

Ezután két lehetséges javaslatot is ismertettek. Az első – és szerintük kedvezőbb – megoldás az lenne, ha nem módosítanák az akadémiai törvényt. Ha mégis, akkor viszont a finanszírozáson nem változtatnának. Ehelyett jövőre tárgyalnának a minisztériummal és a tudományos kutatásban érdekelt más szervekkel, hogy „2020-tól olyan finanszírozási és működési konstrukció jöhessen létre, amely megfelel a tudománypolitikai stratégia célkiűzéseinek”.

A másik javaslatuk szerint bizonyos pénzeket átengednék Palkovicséknak, de a szakmai felügyelet az MTA-nál maradna.

Emellett az MTA azt is kéri, hogy adják nekik oda azt az 5 milliárd forintot, amit még Lázár János ígért meg nekik a 2018-as költségvetésből. Ebből finanszíroznák azokat a kutatásokat, amiket a kormány szeretne kijelölni.