Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Foci-vb ez volt, ez lesz: tudnak tizenegyest lőni az angolok!

Foci-vb ez volt, ez lesz: tudnak tizenegyest lőni az angolok!

Két felejthető mérkőzést láttunk kedden, a végeredmény viszont emlékezetes marad, hiszen a svédek 1994 után jutottak a nyolc közé, az angolok pedig megtörték a szétlövés átkát.

A nap gólja

Mina először, Mina másodszor, Mina harmadszor. A Barcelona kolumbia belső védője sorozatban harmadik mérkőzésén volt eredményes és harmadszor fejelt gólt szöglet után. Mostanra már mindenki tudta, mi következik, mégsem tudták levédekezni az angolok a helyzetet, s Kolumbia ezzel harcolta ki a hosszabbítást.

World Cup 18 on Twitter

How can you not love this sport. Yerry Mina with the game tying goal in the 93rd minute. It just leaves you speechless. https://t.co/baEPUkRGDF

A nap hiányzója

James Rodriguez. A kolumbiai csillag már sérülten érkezett a vb-re, de előbb csereként, majd a második és a harmadik meccsen kezdőként is játszott, s hazája abban bízott, hogy a nyolcaddöntőre is rendben lesz. Nos, ez nem így történt, sőt a vádlija annyira akadályozta a játékban, hogy be sem nevezték a mérkőzésre, így a lelátóról feszengte végig csapata vereségét – más kérdés, hogy mi inkább a kispadra ültettük volna, hiszen akkor be lehet cserélni a tizenegyesekre.

fotó: AFP/Europress

A nap értetlensége

Miért nem akarnak futballozni a csapatok? A nyolcaddöntők során több riválisánál csak kicsivel esélyesebb csapattól is azt láttuk, hogy már az első félidőben sem akart kockázatot vállalni, s mivel a másik félnek meg jó volt a döntetlen, ezért végtelenül unalmas labdatologatást kellett néznünk. Ilyen volt a spanyol–orosz, a horvát–dán és a svájci–svéd mérkőzés is, zárásként pedig az Anglia–Kolumbia első félideje. A túlzott óvatosság ráadásul a spanyoloknak és a svájciaknak is visszaütött, szóval néha tényleg jobb lenne futballozni. Abból még sosem volt baj.

A nap töketlenkedése

Szabadrúgáshoz jutott az angol válogatott 19 méterre a kolumbiai kaputól, s miközben Ospina kapus a sorfalat állítgatta, Trippier megpróbált beolvadni a sárga mezesek közé, mire Barrios a fejét felemelve ellenfele mellkasához és nyakához dörgölte a kobakját. Ha a kutyánk csinálja ezt, mosolyogva megvakarjuk a fejét, Trippier viszont Neymaron is túltéve vetette földre magát, mintha Barrios elementáris erővel emelte volna fel a fejét. Nevetséges volt, amit az angol játékos csinált, valószínűleg nemhogy a futball őshazájában, még a színészkedést imádó Közép- és Dél-Amerikában is kiröhögték. Igaz, Barrios így is kapott egy sárgát, ami Trippier-nek is járt volna.

A nap megtört átka

Háromszor bonyolódott tizenegyespárbajba a világbajnokságokon az angol válogatott, s mindháromszor veszített, nem csoda, hogy az egész ország tartott a szétlövéstől, és napok, hetek óta központi téma volt a tizenegyesek gyakorlása. Nos, Kolumbia ellen megtört az átok, az angol válogatott győzött, ami Gareth Southgate kapitánynak is fontos lehet, hiszen az 1996-os Európa-bajnokságon ő rontott a németek elleni elődöntős párbajban. Egyébként Gary Lineker óta Harry Kane az első játékos, aki három különböző mérkőzésen lőtt gólt büntetőből, Pickford kapus meg 1998 és David Seeman óta az első angol, aki tizenegyest védett.

fotó: AFP/Europress

A nap orosz szava

Истерики – hiszti

Méltatlan volt a futballhoz az, amit az angol és kolumbiai játékosok műveltek a nyolcaddöntőben. Folyamatosan színészkedtek, rúgdosódtak, majd úgy fetrengtek a földön, hogy azt még Neymar is megirigyelte volna. Ahogyan a hisztizve való reklamálást is. Pedig akár focizhattak is volna. Neymar is szokott.

A nap videója

Szerepelhetne itt a Homok titkai, vagy a Vad Angyal zenéje is, hiszen a Kolumbia–Anglia mérkőzés sokkal inkább a színházról, a kitalált drámákról és a hisztikről szólt, s ebben a darabban egy labda is szerepet kapott. Időnként úgy éreztük, hogy nem is felnőtt férfiak, hanem kislányok vannak a pályán, éppen már csak babázni nem ültek le a kezdő körben.

Aqua – Barbie Girl

Music video by Aqua performing Barbie Girl. (C) 1997 Universal Music (Denmark) A/S

Fontos gondolatok, amelyekkel szinte minden társaságban úgy tűnhet, hogy láttad és értetted a keddi meccseket

Nem ez volt a vb legjobb napja, és akkor még finoman fogalmaztunk. Egyedül Anglia akart egy kicsit nyerni, a másik három gárda szinte csak arra hajtott, hogy ne kapjon gólt. Svájc játéka csalódás volt, ennél többet nyújtottak a csoportmeccseken, ha úgy fociztak volna, akkor elkaphatják a svédeket, így meg egy balszerencsés góllal mehetnek haza. Svédország Zlatan Ibrahimovic nélkül jutott a legjobb nyolc közé, a gárda nem csinál semmi különlegeset, viszont precíz, fegyelmezett futballt nyújt, erősek gyorsak és ez most elég volt. A másik negyeddöntőben Anglia csak néha tudott az inkább durvaságban jeleskedő Kolumbia fölé nőni, és végül egy borzasztó, színészkedős, hisztizős meccs kerekedett a csatából. A dél-amerikai csapat kiküzdötte a hosszabbítást, a szétlövésben viszont veszített, hiányzott James Rodriguez.

Így folytatják

Július 6., péntek

Uruguay–Franciaország (16:00)

Belgium–Brazília (20:00)

Július 7., szombat

Svédország–Anglia (16:00)

Oroszország–Horvátország (20:00)