Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hamar kiderül, mit várhat a magyar kormány az új amerikai nagykövettől

Hamar kiderül, mit várhat a magyar kormány az új amerikai nagykövettől

David Cornstein első nyilvános beszédét a Függetlenség napja alkalmából tartott fogadáson mondja. Az érkezése óta eltelt két hétben diplomáciai nagyüzembe kapcsolt.

Először mond beszédet kedd délután a nyilvánosság előtt David Cornstein amerikai nagykövet, aki valószínűleg arra is utal majd, mi várható a magyar-amerikai kapcsolatokban a következő években. A kérdés azért különösen aktuális, mert Donald Trump személyes barátjától azt reméli a magyar kormány, általa talán könnyebben megnyílik az út a Fehér Házba Orbán Viktor számára.

A diplomata az amerikai nagykövetség Függetlenség napja alkalmából rendezett fogadásán beszél, mindössze két héttel azután, hogy megérkezett Magyarországra. Az évente megrendezett eseményen persze soha nem a politika áll a középpontban, de az új nagykövet beszédére így is sokan kíváncsiak lesznek. Különösen azok után, hogy már washingtoni meghallgatásán jelezte: ha kell, kiáll majd a sajtó-és véleményszabadság mellett, sőt a Közép-Európai Egyetem sorsát is a szívén viseli majd.

Meghallgatása után sokan várták, hogy Cornstein kritikusan áll majd a magyar kormányhoz, de arra, hogy ez kiderüljön, minden bizonnyal várni kell egy kicsit. A nagykövet érkezése óta láthatóan igyekszik fenntartani az egyensúlyt: miközben szinte azonnal ellátogatott a CEU belvárosi kampuszára, első nagyinterjúját a kormánypárti Magyar Időknek adta (egyébként a lap írta meg először azt is, hogy ő érkezhet a budapesti nagykövetség élére).

Az interjúból néhány érdekes részlet is kiderült: Cornstein például elárulta, hogy

személyesen vetette fel Donald Trump elnöknek – régi barátjának –, hogy hívja fel Orbán Viktor miniszterelnököt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről pedig úgy fogalmazott, hogy „már úgy jár Washingtonba, mintha ott is lenne háza”.

Áder János köztársasági a Sándor-palotában fogadta az új nagykövetet. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A nagykövet a CEU-val kapcsolatban is árnyaltabban foglalt állás, mint néhány hónapja. Miközben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban az egyetem kérdésében a republikánusok és a demokraták is egyetértenek, és szörnyű veszteség lenne Budapestnek, ha elköltözne az intézmény, ez nem jelenti azt, hogy azt hangoztatja, a magyar kormány téved, vagy rosszul döntött. A Stop Soros törvényről pedig úgy fogalmazott: szerencsésebb lenne, ha a jogszabály nem az ő személyére lenne kihegyezve, hanem „migrációs törvénynek, vagy másnak” hívnák.

Személyes kapcsolatok

A nagykövetség honlapján található hivatalos önéletrajz David Cornsteint „tősgyökeres New York-i” üzletemberként és közéleti szereplőként írja le. Vezérigazgató-elnökként egy több mint egymilliárd dollárt értő vállalatot épített fel, a New York-i Állami Olimpiai Bizottság elnökeként pedig azon dolgozott, hogy a városban rendezzék a 2012-es olimpiai játékokat (a rendezés jogát végül London kapta). Jótékonysági és közéleti munkájáért számos elismerést kapott.

Cornstein abból sem csinált titkot, hogy ő szerette volna, ha Budapestre jöhet nagykövetként, mivel személyes kötődése is van az országhoz: nagymamája magyar volt.

Cornstein nem felejtette el meglátogatni a CEU-t sem. Forrás: Egyesült Államok budapesti nagykövetsége/Facebook

Hivatalba lépése óta Cornstein mindent megtesz, hogy minél előbb megismerje a magyar politikai életet. Az elmúlt két hétben járt már Áder Jánosnál, Kövér László házelnöknél és Benkő Tibor honvédelmi miniszternél, de találkozott az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselőivel, valamint a magyarországi egyházak és vallási közösségek vezetőivel is.

Azt nem nehéz észrevenni, hogy az elmúlt időszakban egyre több a kapcsolatfelvétel a magyar és amerikai kormány között. Trump telefonhívása mellett nemrég Szijjártó Péter is találkozott Mike Pompeo külügyminiszterrel, az amerikai elnök kemény bevándorláspolitikája pedig szintén kapcsolódási pont lehet a két ország között.

Mivel a mindenkori nagykövet Budapesten is Washington hivatalos álláspontját képviseli majd, Orbán Viktor a jövőben is számíthat majd kritikákra, ha olyan kormányzati lépéseket tesz, melyek az Egyesült Államoknak nem tetszenek. Politikai kinevezettként Cornstein azonban legfeljebb a személyes kapcsolatokon tud majd javítani, vagyis azon, hogy gördülékenyebben menjen majd a kommunikáció a két ország között. Nagyban fog támaszkodni viszont a tapasztalt diplomata David Kostelancikra, aki sosem fukarkodott a bírálatokkal, ha arra volt szükség.

Borítókép: David Cornstein, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete megbízólevelének átadására érkezik a Sándor-palota előtt június 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás