Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Emelkednek a lakáshitelek – itt a fordulat

Emelkednek a lakáshitelek – itt a fordulat

Májusban már látható volt a fordulat a lakáshitel-piacon – az MNB számai szerint hosszú hónapok után emelkedtek a hitelkamatok.

Az MNB adatai szerint májusban átlagosan 4,52 százalékos átlagos hitelköltség-mutatóval folyósítottak a bankok lakáshiteleket, ez kismértékű, 0,07 százalékpontos emelkedést jelent áprilishoz képest. A növekedés látszólag nem számottevő, de a kereskedelmi bankok hiteleinek árazásai is arra utalnak, hogy véget ért a kamatcsökkenés időszaka a magyar gazdaságban, vélhetően már túl vagyunk a mélyponton.

Az éven belüli kamatfixálású hiteleknél még csökkenés volt (0,01 százalékpontos), ezeket még 3,14 százalékon lehetett felvenni, ám ezek az igazi időzített bombák, hisz a rövid kamatfixálás miatt ezek tudnak csak igazán drágulni. Ennek ellenére még májusban is 14,2 milliárd forint értékben vettek fel ilyen hitelt a bankok ügyfelei.

Éven túli kamatfixálású hitelekből 76 milliárd forintot folyósítottak a bankok, átlagosan 4,83 százalékos kamat mellett, ami 0,04 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest. A májusban kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 72,5 hónap (6 év) volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleket vizsgálva ez az érték 87,2 hónap (7,3 év volt)volt.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleket 4,54 százalékon folyósították bankok, a személyi hiteleket viszont 14,3 százalékon. Ezzel szemben a bankbetétekre alig 0,31 százalék kamatot fizettek – ennek ellenére 221 milliárd forintnyi friss betét érkezett csak májusba a magyar bankokba.