Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Amit elénk raknak megvesszük – nagyot bővül a kiskereskedelem forgalma

Amit elénk raknak megvesszük – nagyot bővül a kiskereskedelem forgalma

Jelentősen bővült a kiskereskedelem forgalma, különösen az élelmiszeripari cégek profitáltak a bővülésből.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 7,8 százalékkal haladta meg májusban az előző év azonos időszakit – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A növekedés mértékére jellemző, hogy az elmúlt egy évben havi szintre bontva mindössze három hónap volt, amikor a forgalom nagyobb mértékben bővült a most közöltnél.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 5,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az adatokat vizsgálva egyébként különösen az élelmiszer és élelmiszeripari termékek forgalma ugrott meg nagyon, ebben a szektorban az említett 5,8 százaléknál nagyobb fejlődést az elmúlt évben csupán egyszer mértek, márciusban, amikor is a húsvéti bevásárlások zajlottak.

Január-májusban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A KSH által közölt tényadat jóval magasabb lett az előzetesen vártnál, holott a tavaly májusi magas bázisadatok kisebb lassulást sugalltak – jelezte Nyeste Orsolya, Erste Bank vezető elemzője. A magas májusi adathoz mindhárom termékcsoport érdemben hozzájárult. A májusi kiskereskedelmi forgalmi adatok is alátámasztják azt a várakozást, miszerint a második negyedévben is a lakossági fogyasztás lehet a legfontosabb hajtóereje a GDP növekedésének. Az alacsony munkanélküliségi ráta, a növekvő bérek, az elhalasztott fogyasztás pótlásának igénye mind támogatják a forgalom bővülését. Mindez egyébként nemcsak az év első felére, hanem várhatóan az idei év egészére igaz lehet. A hitelintézet becslése szerint így 4 százalékkal bővülhet idén a magyar gazdaság, majd ezt követően 2019-ben 3,3 százalékra lassulhat.