Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A sajtószabadság és a demokrácia fontosságáról beszélt az új amerikai nagykövet

A sajtószabadság és a demokrácia fontosságáról beszélt az új amerikai nagykövet

David B. Cornstein, a frissen kinevezett amerikai nagykövet egy kerti partin tartotta első nyilvános magyarországi beszédét, a Függetlenség Napja előtti délutánon a Zugligeti úti rezidenciáján.

Szijjártó Péter és David B. Cornstein Fotó: Csóti Rebeka

Ahogy az várható volt, az esemény középpontjában nem a politika állt, Cornstein csupán néhány szóban köszöntötte az egybegyűlteket, de kiemelte, számára a szólás-vallás- és sajtószabadság, valamint a demokrácia olyan alapvető értékek, amelyet nem csupán szavakkal, hanem tettekkel is ki kell fejezni, valamint harcolni kell értük.

„Nem számít, milyen a bőrszíned, hogy szegény, netalán gazdag, első- esetleg negyedgenerációs bevándorló vagy, ezen a napon a szabadságunkat ünnepeljük”

– mondta a nagykövet, aki a rövid köszönetnyilvánítás után átadta a szót Szijjártó Péternek.

A külgazdasági és külügyminiszter ennél jóval hosszabban beszélt. Elmondta, nekünk, magyaroknak is legalább annyit jelent a szabadság szó, mint az amerikaiaknak.

„Igazi szabadságharcosok vagyunk, többször is kellett már küzdenünk a függetlenségünkért. Sok közös pont van Magyarország és az Egyesült Államok között, nem csupán az, hogyan a nemzetközi média megnyilvánul rólunk.

Megígérhetem, hogy Magyarország sosem fog csatlakozni azokhoz az európai országokhoz, akik negatívan minősítik Amerikát, ezt a múltban sem tette.

Mindig tisztelni fogjuk az amerikai emberek döntéseit, soha nem bíráljuk és kommentáljuk azokat” – jelentette ki a tárcavezető.

Hozzátette, Magyarországon az emberek nagyon örültek, amikor az amerikai elnök kijelentette, hogy Amerikai az első. Hiszen mi mást is mondhatna az Egyesült Államok elnöke, ha nem azt, hogy „America first”. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Donald Trump kijelentései olyan országoknak is megnyugvást adtak, amelyek a nemzeti értékeket helyezték előtérbe.

Tetszett neki Trump beszéde Fotó: Csóti Rebeka

A miniszter hangsúlyozta, egyetért Trump politikájával, ami a határvédelem fontosságát hangsúlyozza.

Hozzátette, Magyarországon is fontos szerepet kap a kérdés, hogy ki az, akiket beengedünk az ország területére.

A tárcavezető Donald Trump és Orbán Viktor telefonbeszélgetéséből azt a mondatot tartja a legfontosabbnak, amelyben az amerikai elnök a határok megerősítésére biztatta a magyar miniszterelnököt.

Borítókép: David B. Cornstein rövid és vidám volt Fotó: Csóti Rebeka