Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormánynak is fájni fog a gyenge forint

A kormánynak is fájni fog a gyenge forint

A gyenge forint miatt veszélybe kerülhet a kormány idei államadósság célja – figyelmeztettek az OTP elemzői.

A választások előtti költekezésben az első negyedévben megugrott államháztartás eredményszemléletű, 12 hónapra visszatekintő hiánya – az elkérte a GDP 3 százalékát, ami az elmúlt három év legrosszabb adata. A államháztartás egyenlegét elvileg a bevételek erős növekedései támogatták, ám a kiadások az első negyedben drasztikus mértékben elszaladtak – olvasható az OTP Elemzési Központjának kiadványában.

Az OTP elemzői szerint a kormány államadósság-célja veszélybe került az elmúlt hetekben tapasztalható gyenge forint miatt. A kormány eleve nem vitte túlzásba az államadósság csökkentést. A 4 százalékos gazdasági növekedés mellett idén mindössze arra vállalkozott, hogy az államadósság mértékét a tavalyi 73,6 százalékról az év végéig a bruttó hazai termék (GDP) 73,2 százalékára mérsékli – legalábbis ezt írták a májusi konvergencia programjukban, amikor még 311,4 forintos euróval számoltak.

Az elmúlt hetekben jelentősen elgyengült a forint – ezekben a pecekben 327 forint körül jegyzik az eurót az elmúlt napok 330 forintos árfolyamával szemben. Az OTP elemzői szerint, ha maradna a 330 forint körüli euró/forint árfolyam, akkor még a nem túl nagy kihívást jelentő 0,4 százalékpontos adósságcsökkentés is veszélybe kerülhet, devizaadósság átértékelődési vesztesége miatt. Ezzel együtt akár 330 forintos árfolyammal is elérhető a kitűzött államadósság cél – ehhez az kell, hogy alacsonyan tartsák kincstári egységes számla készpénzállományát.

A nyaralni induló magyarokkal szemben a kormánynak épp elég ha december utolsó napjaira erősödik a forint – a szilveszteri fordulónapra kell elérni a kitűzött államadósság-célokat. Az államadósság csökkentése a kormány alkotmányos (alaptörvénybe írt) kötelezettsége, de az uniós szabályok is erre kényszerítik a tagállamokat. Ráadásul az a magyar gazdaság alapvető érdeke lenne, hogy az államadósság mértéke minél hamarabb – az uniós elvárásokban szereplő –, GDP 60 százaléka alá kerüljön.