Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Stop Soros miatt az Ab-hez: sok hűhó, semmiért?

Stop Soros miatt az Ab-hez: sok hűhó, semmiért?

A Liberálisok utólagos normakontrollt kezdeményeznek a Stop Soros miatt – jelentette be a Bősz Anett, a párt függetlenek között ülő parlamenti képviselője. Vagyis a liberálisok az Alkotmánybírósággal vizsgáltatnák meg a Parlamentben az Áder János államfő által június 28-án aláírt, a Parlamentben még június 20-án elfogadott jogszabálycsomagot.

A Velencei Bizottság mellett Soros György alapítványa, a hazai ellenzéki pártok többsége, valamint civil szervezetek is élesen bírálták a Stop Sorost, melynek zárószavazását június 20-ára, a menekültek világnapjára időzítették, miközben a törvénycsomag nem csak megbélyegzi azokat a civil szervezeteknél dolgozókat, akik segíteni próbálnak a rászoruló menekülteken, de még börtönnel is fenyegeti őket.

Mint arról a Zoom.hu is írt, a Stop Soros egyes rendelkezéseit a Fidesz és a KDNP képviselői mellett a Jobbik-frakció összes tagja is elfogadta, továbbá igennel szavazott a Jobbikból kizárt, jelenleg független képviselő Dúró Dóra, valamint Ritter Imre nemzetiségi képviselő is. A többiek nem nyomtak gombot. A többiek, vagyis

a javaslatcsomagot nyíltan ellenző ellenzékiek tehát összesen 39-en vannak a 199 fős Parlamentben – ideértve a többi függetlent, a teljes Párbeszéd-, MSZP-, és DK-frakciót.

Márpedig a törvény szerint utólagos normakontrollt az Ab-tól csak a kormány, az országgyűlési képviselők egynegyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezhet. A kormány nyilván kiesik, a képviselők negyede pedig 50 képviselő, ami nincs meg – hacsak valamelyik, a törvényt nemrég még szavazatával támogató képviselő – pontosabban közülük legalább 11 – meg nem gondolja magát és nem változtat az álláspontján.

Mivel erre kevés az esély, a Liberálisok felszólították az alapvető jogok biztosát, Székely Lászlót, hogy „védje megy a civileket, védje meg a magyar demokráciát, és kérjen utólagos normakontrollt a Stop Sorossal szemben.” Bősz Anett a Zoom.hu-nak azt mondta kezdeményezésükről:

küzdenek, hogy összegyűjtsék a képviselők negyedének támogatását, de bíznak az alapvető jogok biztosának döntésében is.

Bősz Anett jelezte továbbá: ezeknek a kezdeményezéseknek sajnos egyelőre jelzés értéke van, azonban ha cselekvőképességről és a társadalmi béke megteremtési szándékáról teszünk folyamatos tanúbizonyságot, léptünk előre, már csak azzal is, hogy kezet nyújtunk a civileknek.

Borítókép: A kormány Stop Soros propagandahirdetése / Fotó: Halász Nóra