Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Parlament: hétfőn köldöknézés, kedden nagy balhé várható

Parlament: hétfőn köldöknézés, kedden nagy balhé várható

Ma alighanem az égvilágon semmi sem történik a parlamentben, kedden viszont kinézhet egy jókora civakodás. A tüntetéseket megszüntetni szándékozó és a Rogán Antalt védő törvények vitájánál is össztűz várható.

A múlt heti brutális napok után most kicsit lassul a parlamenti gőzhenger: a képviselőknek hétfőn és kedden kell csak megszakadniuk az országgyűlésben.

Szóba kerül az otthonápolás

Hétfőn a napirend előtti felszólalásokkal melegítenek, majd vita nélküli határozathozatalok és interpellációk szerepelnek a programban. A legizgalmasabb kérdés, hogy Tordai Bence (Párbeszéd) tud-e olyat mondani Varga Mihálynak a Miért nem a munkavállalók, miért a munkáltatók terheit csökkenti a kormány, és tényleg lemondanak-e az 55 évnél idősebb munkavállalókról? című interpellációjában, amiért megbüntetik, esetleg kitiltják. (Cikkünk végén szavazhat is erről a kérdésről!) A DK-s Székely Sándor arról érdeklődik majd a kérdések során, hogy Mi akadályozza a kormányt az otthoni ápolás foglalkoztatási jogviszonyként történő elismerésében?

Bősz Anett Burány Sándor (Párbeszéd) a mentelmi jog eltörlésének szükségességéről beszél majd, mivel kétharmados törvényről van szó, nem valószínű, hogy egy emberként támogatja majd mindenki.

Az azonnali kérdések után a Magyar Köztársaság kormánya és a a Kazak Köztársaság kormánya között a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik kölcsönös vízummentességéről hallhat izgalmasakat, aki követi a napot.

Rendhagyó kedd

A kedd általában a parlamenti munka legérdektelenebb napja. Holnap azonban másként lesz, legalábbis előzetes várakozásaink alapján. Napirenden lesz ugyanis A gyülekezési jogról és a magánélet védelméről szóló törvényjavaslat, amelyről benyújtójuk, Trócsányi László beszél majd. Van olyan ország, ahol ezek a hasonló témák verekedésig is fajulhatnának, nálunk erre kevés esély mutatkozik így, a jól megérdemelt nyári pihenés előtt. Lesznek azonban 30 perces nyitóbeszédek, 30 perces vezérszónoki felszólalások, mindenféle érdekességek.

 

Balls & Brawls: Big fight in Ukraine parliament after opposition MP goes for PM Yatsenyuk’s crotch

MPs of the Verkhovna Rada in Kiev launched a brawl during a speech by Ukraine’s Prime Minister Arseny Yatsenyuk. The PM later said there were “a lot of morons,” so he would not comment on the incident – READ MORE http://on.rt.com/6z8e RT LIVE http://rt.com/on-air Subscribe to RT!

(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=’https://embed.playbuzz.com/sdk.js’;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,’script’,’playbuzz-sdk’));

Előtte lesz azért vita a A Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogairól, a Bethlen Gábor Alapról, az állami vagyongazdálkodással összefüggő egyes törvények módosításáról. Bánki Erik (Fidesz) egyszerre beszél majd A sportról szóló 2004. évi I. törvény és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosításáról.

Az ezt követő vita sem tűnik teljesen izgalommentesnek.

Borítóképünk illusztráció: verekedés az ukrán parlamentben. Fotó: Fotó: AFP/Europress