Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mesterházy Szijjártó Pétere „társadalmasítaná” és „gravitálná” az MSZP-t

Mesterházy Szijjártó Pétere „társadalmasítaná” és „gravitálná” az MSZP-t

Sokan az elnökválasztáson veszítő Mesterházy Attila emberének tartják, de Szakács László MSZP-elnökhelyettes szerint a helyzet bonyolultabb: ők barátok. Azt mondta, nem belháborúra készülnek a pártban.

Sokan az MSZP elnöki posztjáért folyó versenyben alulmaradt Mesterházy Attila „trójai falovának”, esetleg „szemének és fülének”, sőt, „Mesterházy Szijjártó Péterének” tartják a szocialista párt új elnökhelyettesét, Szakács Lászlót, ám ő a Zoom.hu-nak azt mondta, a helyzet „sokkal bonyolultabb: Mesterházyt a barátjának tartja.

Van sapka, nincs sapka

Szakács, aki hajszállal, 51 százalékkal szerezte meg az elnökhelyettesi pozíciót az EP-képviselő Ujhelyi Istvánnal szemben, nem hiszi, hogy csak azért, mert szoros versenyben, 54 százalékkal Tóth Bertalan lett az MSZP elnöke Mesterházyval szemben, ő pedig elnökhelyettes lett, máris belháború tör ki az MSZP-ben.

„Ha verseny van az MSZP-ben, akkor azt vágják a fejünkhöz, hogy széthúzunk, ha nincs, akkor azt, hogy mutyizunk”

– állapította meg Szakács, aki szerint „demokratikus eredmény született, amit mindenki tiszteletben tart, ráadásul nem vagyunk annyian, hogy ne lenne mindenkire szükség a közös munkában.”

Szakács László a Parlamentben MTI Fotó: Kovács Attila

Tóth Bertalannal 23 éve ismerjük egymást, az elmúlt 4 évben a frakcióvezető-helyettese is voltam, és működött, ettől még Mesterházy Attilával is beszélek, ahogy eddig is, kikérem a jövőben is a véleményét, és megkapom majd a tanácsát is” – vázolta a viszonyokat a politikus.

Értékvitákat akar a Fidesszel

Az „Orbán, takarodj!” vagy éppen a korrupciós botrányok amúgy nagyon fontos feltárása kevés lesz a jövőben ahhoz, hogy az MSZP ne csak talpra álljon, hanem növekedni is tudjon – mondta az elnökhelyettes, aki értékvitákat folytatna a Fidesszel, főleg a biztonság, az egzisztencia és a nemzetpolitika kérdésében. Emellett

a szociáldemokrata értékeket a XXI. századra, a modern politizálás nyelvére kell lefordítani.

Az értékvitákra Szakács példaként hozta, hogy a Fidesz demokráciafelfogása a „győztes mindent visz” elvre épül, míg az MSZP szerint az a demokrácia, ha a kisebbségben maradtak érdekei is érvényesülnek.

Tóth Bertalan, az MSZP új elnöke Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az MSZP-ben a választási vereségek után hagyományosnak számító ötletelés kötelező elemeiről, mint a vidék és a helyi szervezetek felrázása vagy a bázisdemokrácia építése, Szakács úgy vélekedett: „Én is vidéki ember vagyok, itt is sokakat érdekel a demokrácia, de még többeket a megélhetés, az például, hogy 430 forint a gázolaj, és nőnek az árak, de a keresetek és a nyugdíjak vidéken kevésbé. Az én édesanyám például havi 10 forint nyugdíjemelést kapott az Orbán-kormánytól, bár van olyan ismerőse, aki ennek a dupláját.”

Társadalmasítás és gravitálás

Az MSZP előtt álló legfontosabb feladatoknak Szakács az EP-választásra, majd az azt követő önkormányzati választásokra való felkészülést nevezte. Az előbbi kapcsán felmerült ellenzéki bojkott lehetőségét az MSZP részéről nem tartja jó ötletnek, mert – mint mondta – „el kell indulni, hiszen felelősek vagyunk azokért, akik tavasszal ránk szavaztak, és azokért is, akik ránk szavaztak volna, ha jobban csináljuk.”

Orbán Viktor kormányfő az Európai Parlamentben Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Akár a közös ellenzéki EP-listára is nyitottak a szocialisták, és ami a későbbi – már az önkormányzati választásokra is érvényes – szövetségi politikát illeti, Szakács azt mondta, nyitott az MSZP az együttműködésre, ebbe bevonnának nem csak civil szervezeteket, hanem civil embereket is, és azt szeretné, ha az MSZP az élére állna ennek, és „gravitálná”, vonzaná a többieket.

Az elnökhelyettes azt is elmondta, nem a kamarillapolitikában hisz, ehelyett „társadalmasítaná” az MSZP-t.

Szakács az MSZP népszerűségére, támogatottságára vonatkozó kérdésre, amely szerint mi a cél mondjuk féléves távlatban, azt válaszolta: nem akar számokat kitűzni, de nyilván nem mindegy, hogy a párt kedveltsége nő, stagnál vagy éppen csökken a következő időszakban. Erről egyébként a Zoom.hu-n nemrég írtunk bővebben:

Fél évet kap az MSZP új elnöke, hogy bizonyítson

Tóth Bertalannak masszív többsége van az MSZP elnökségében, de rajta tartják a szemüket az elnökválasztáson kevéssel alulmaradt vetélytársa, Mesterházy Attila szövetségesei. Ha nem mozdul el az MSZP a mélypontról, idővel palotaforradalom lehet.

 

Borítókép: Szakács László / MTI Fotó: Kovács Tamás