Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lengyel miniszterelnök: Az ország még nem áll készen az euró bevezetésére

Lengyel miniszterelnök: Az ország még nem áll készen az euró bevezetésére

A lengyel miniszterelnök a Sieci hetilapnak adott interjúban fejtette ki, hogy a maga részéről, pragmatikus szempontból ellenzi az euró bevezetését. Morawiecki azzal érvelt, hogy csak közel azonos gazdasági szinten álló országok vezethetnek be közös devizát, rámutatott: „a németekkel vagy például a hollandokkal mi nem alkotunk ilyen egységet”.

Morawiecki szerint egy krízishelyzetben például komoly problémát jelentene az árfolyam-lebegtetés lehetőségének a hiánya. A lengyel miniszterelnök egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének, hogy éppen a zlotyi megtartása tette lehetővé Lengyelország számára a 2009-es világgazdasági recesszió következményeinek a kivédését. „A saját deviza a gazdasági biztonság kulcsfontosságú feltétele. Az euróövezetbe belépni csak minden tekintetben felkészülten lehet” – szögezte le.

(MTI)