Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Froome harcba szállhat az ötödik Tourjáért

Froome harcba szállhat az ötödik Tourjáért

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) felmentette a doppingvádak alól Chris Froome-ot, aki így minden bizonnyal részt vehet a július 7-én, szombaton rajtoló Tour de France-on.

A világ jelenlegi első számú országúti kerekeséről decemberben derült ki, hogy a tavalyi Vuelta a Espanán adott egyik mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Froome ártatlannak vallotta magát. Mivel ügyét eddig nem zárták le, versenyzési jogát pedig nem függesztették fel, a 33 éves sportoló elindulhatott a nemzetközi viadalokon, s megnyerte az év első nagy körversenyét, a Giro d’Italiát.

A szombaton rajtoló francia körverseny szervezői ugyanakkor nem voltak elnézőek vele, vasárnap bejelentették, hogy annak ellenére sem engedik indulni, hogy már négyszer diadalmaskodott a Touron, s ő a címvédője a világ legnagyobb presztízsű országúti viadalának.

Az UCI ezek után hétfőn közölte, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) állásfoglalásával összhangban nem minősíti doppingvétségnek Froome esetét, elfogadva, hogy a szalbutamol magas szintjét az asztmagyógyszer engedélyezett használata okozta.

Froome minden bizonnyal mégis megkapja a rajtengedélyt a francia körversenyre, s lehetősége lesz megszerezni rekordbeállítást jelentő ötödik diadalát.

(MTI)