Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Felmentették Chris Froome-ot a doppingvádak alól

Felmentették Chris Froome-ot a doppingvádak alól

Vasárnap eltiltották, ma viszont már biztos, hogy ott lehet a Tour de France rajtjánál a brit kerekes.

Egy meglepő fordulattal véget ért a kerékpársport elmúlt hónapjainak legnagyobb botrányát ígérő ügye, amelyben a négyszeres Tour de France győztes Chris Froome volt az érintett. Mint ismert a brit kerékpáros a tavalyi spanyol körversenyen olyan mintát adott a doppingellenőröknek, amelyben a megengedettnél kétszer magasabb szalbutamol szintet mutattak ki. Ezek után a kerékpáros azzal védekezett, hogy a gyógyszert, amit szedett, azt az asztmájára használja, tette mindezt bejelentve, orvosi ellenőrzés alatt.

Hosszú, több mint 9 hónapos jogi huzavona indult el az ügy kipattanásakor. Froome csapata, a Sky ügyvédek sorát állította csatasorba, hogy dűlőre jussanak, miután az volt az álláspontjuk, hogy természetesen a versenyző nem követett el doppingvétséget. A döntés csak nem akart megszületni, s Froome ilyen körülmények között indult az idei olasz körversenyen, amit egyébként meg is nyert.

Nem tűnt úgy, hogy a helyzet rendeződne, így vasárnap a Tour De France szervezője, az ASO brutális bejelentést tett, amelyben közölték: a kerekes szalbutamol ügye miatt kizárják, és nem lehet ott a világ legnagyobb országúti körversenyén.

Ma viszont a Nemezetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közösen bejelentették, hogy felmentették a sportolót. Az UCI közölte, hogy a maga részéről ezzel lezártnak tekinti a történetet. A döntés egyben azt is jelenti, hogy a brit előtt újra kinyílt a Tour kapuja, vagyis 24 óra alatt teljesen más irányt vett a történet.