Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az indulásnál elcsúszott a kormány curlingstadion projektje

Az indulásnál elcsúszott a kormány curlingstadion projektje

Egyetlen értékelhető ajánlat sem érkezett az UTE jég és curlingcsarnokának építésre.

Miután a kormány az elmúlt nyolc évben teleszórta magyar városokat kisebb-nagyobb futballstadionokkal immár újabb, egzotikusabb sportlétesítményekre fordítja a közpénzeket. Nemzeti lőterek épülnek, birkózó akadémia készül, de a kabinet szükségesnek látja a magyar culingsport infrastruktúrájának megteremtését is – természetesen közpénzből.

Még áprilisban jelent meg közbeszerzési értesítőben az Újpesti Torna Egylet, Szilágyi utcai atlétikai centrumában építendő két jégcsarnok építési felhívása. A leendő pályázóknak nem adtak túl sok időt beruházás felhúzásra, a két jégcsarnoknak mindössze 15 hónap alatt meg kellett volna épülnie és persze tartósan üzemelnie is kellet volna. A felhívásra azonban egyetlen értékelhető pályázat sem futott be – ezért a közbeszerzési eljárást eredménytelenül zárták le a napokban. Nem lehet tudni, hogy a rövid határidő önmagában riasztó volt-e, de az közismert, hogy a magyar építőipar kapacitáshiánnyal küzd, a cégek nem tudnak lépést tartani a rájuk zúduló állami megrendelésekkel. A beruházások, késnek vagy el sem indulnak, illetve jelentősen emelkednek a kivitelezési árak a tervekhez képest.

Pedig a kormány nem lenne szűkmarkú. A tervek szerint 2020-ig 6 milliárd forintot kapna az az UTE. Sportegyesület már kész tervekkel rendelkezik: a IV. kerületei telepen szeretnének felhúzni egy gyakorló jégcsarnokot 3962 négyzetméteren, illetve az 1638 négyzetméteres curlingcsarnokot, játéktérrel öltözőkkel. Az UTE curlingcsarnoka egyébként az ország második ilyen pálya lenne, ám egyelőre a projekt várat magára.