Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Helikopterrel szökött meg a börtönből Franciaország egyik legkeresettebb bűnözője

Helikopterrel szökött meg a börtönből Franciaország egyik legkeresettebb bűnözője

Vasárnap dél előtt nem sokkal megszökött a 46 éves Rédoine Faïd a Párizs mellett található Réau börtönéből, ráadásul nem is akárhogyan: egy helikopterrel. A rablóként Franciaország egyik legkeresettebb bűnözője a börtön beszélőjén volt, amikor két állig felfegyverzett férfi kiszabadította a fogságból, majd egy helikopterrel elhagyták a helyszínt.

Az eddigi információk alapján a szabadítást profik hajtották végre, a helikoptert nem sokkal korábban lopták el egy Fontenay-Trésignyben található repülőklubból, a klub egyik pilótáját arra kényszerítették, hogy elvigye őket a börtönbe. Faïd a testvérével volt a beszélőn, amikor megjelentek a rendőrségi egyenruhát viselő felfegyverzett férfiak. Gyorsan kiszabadították Faïdot, majd együtt elmenekültek a helyszínről. A rendőrség nagy erőkkel azonnal megkezdte a hajtóvadászatot a négy férfi (Faïd, a testvére, plusz a két fegyveres) után, a helikoptert a börtöntől kb. 60 km-re találták meg, a motorját felgyújtották, Faïd pedig valószínűleg egy fekete Renault-ba szállt át, amivel az A1-es autópályán folytatta a menekülést, ez az autópálya a belga határhoz vezet Párizsból.

Fotó: AFP/Europress

Faïd 2013-ban már egyszer sikeresen megszökött egy másik börtönből, igaz csak elég rövid időre. Akkor több börtönőrt is túszul ejtett, a börtönből pedig dinamittal jutott ki, kirobbantotta maga előtt az ajtókat. Viszont alig néhány óra elteltével elkapták.

A férfit akkor azért ült börtönben, mert 2010-ben társaival megpróbáltak kirabolni egy pénzszállító furgont, amikor pedig a rendőrök a nyomukba eredtek, őrült hajszába kezdtek, amiben egy rendőr életét vesztette.

Faïd büntetését idén áprilisban súlyosbították, tavaly 18 év börtönre ítélték a meghiúsult rablás kitervelőjeként, ezt néhány hónappal ezelőtt 25 évre súlyosbította a bíróság.

(BFM TV)

Borítókép: Rendőrök vizsgálják 2018. július 1-jén a helikoptert, amivel Rédoine Faïd rabló megszökött egy Párizs melletti börtönből. Fotó: AFP/Europress